VOAL - Online Zëri i Shqiptarëve

TEPËRIM
Nga WISLAWA SZYMBORSKA

E Mërkurë, 02.25.2015, 03:36pm (GMT1)


Kanë zbuluar një yll të ri,
por nuk do të thotë se do të ketë shumë dritë
apo diçka tjetër që më parë nga mungonte.

Ylli është i madh dhe larg,
aq i vogël sa të jetë i vogël,
madje edhe më i vogël se të tjerët
e më i vogël se vetja.
Të habiteshim nuk do të ishte e pavend
nëse vetëm do të kishim kohë të habitemi.

Mosha e yllit, masa e tij, pozicioni,
e gjithë kjo mjafton ndoshta
për një tezë doktorature
dhe një festë të vogël
në mjediset pranë qiellit:
astronomi, gruaja e tij, të afërmit, kolegët,
atmosfera shkujdesur, veshjet jozyrtare,
bisedohet sidomos për temat lokale
e përtypen lajthi.

Një yll i mrekullueshëm,
por nuk është arsye e bollshme
për të ngritur shëndete për zonjat
më të pranishme.

Një yll pa pasoja.
Ndikues në motin, modën, rezultatin e ndeshjes,
qeverinë, të ardhurat dhe krizën e vlerave.

Pa pasqyrime në propagandën dhe industrinë e rëndë,
në llakun e tavolinës së bisedimeve.
Aq më tepër për ditët e numëruara të jetës.

E ç'ia vlen të pyesësh
poshtë sa yjeve lind njeriu,
e poshtë sa të tjerëve një çast më vonë ai vdes.

I ri.
- Më tregoni të paktën ku është.
- Mes tunit të resë së vogël gri të shprishur
e atij atij gemi, më në të mëngjër të akacjes.
- Ah, ja ku qenka, - them unë.
Shqipëroi: ELIDA BUÇPAPAJ


Copyright © 2005-2008 Nulled by [x-MoBiLe]. All rights reserved.