VOAL - Online Zëri i Shqiptarëve

NUK DUHET TË KEMI ILUZIONE SE NGA SHTAZËT MUND TË KRIJOJMË NJERËZ
Vështrim nga SKËNDER MULLIQI

E Premte, 10.24.2014, 07:24am (GMT1)


   Takimi futbollistik i turpit në Beograd ndërmjet Serbisë dhe Shqipërisë, me arsye ngjalli reagime ndër më të ndryshmet jo vetëm në Serbi dhe Shqipëri , por edhe ne Evropë. Dashamirët e lojës më të popullarizuar në botë, moti nuk kan pa që një ndeshje futbolli të zhvillohet në një ambient gadi krejt lufte. Nuk kan parë që një takim i zakonshem në kuader të kualifikimeve të merr një përmasë të tillë të rrezikshme. Ishte ky një tjeter skenar serbë që mos të shprehem edhe shumë  ashpër për  vrasjën e lojtarëve në terren , dhe kudo që gjendet një shqiptarë i pranishem në shkallët e stadiumit të futbollit .Dhe, prapë ky eksplodim kaq  madh i nacionalizmit serbomadh ngjau vetëm  karshi shqiptarëve.

Provokimet dhe incidentet  vazhduan edhe jashta fushe duke djegur dyqane shqiptare deri ne Vojvodinë.Secili shtet i ka veqoritë e veta të nacionalizmit, por ky etnonacionalizem serb është duke rënduar shumë  mbi supet e idenitetit shqiptar dhe teresisë së tyre territoriale. Mjekësia në botë sot shumë ka përparuar dhe shumë sëmundje t ë rënda janë bërë të shërueshme. Por serbët duket së po lëngojnë nga sëmundjet e pasherueshme dhe janë bërë tashmë objekt për studim të mjekëve të psikiatrisë .Kjo si janë duke vepruar këta një kohë të gjatë karshi shqiptarëve dhe myslimanve i ka tejkaluar të gjitha përmasat e normalës.

Të gjithë strukturat udhëheqese  serbe e për çudi edhe Kisha Ortodokse Serbe  bashkë me kryepopin Irinej një fashist tipik qe nuk ka lidhje me predikimin fetar, po shërbehen me metodat më të ulta të ultranacinalizmit dhe urrejtjës  edhe përkunder së kemi hapëruar në shekullin 21. Nese të gjithë popujtë e tjerë kanë pësuar një katarasisë pozitiv pas rënjës së komunizmit duke iu përshtatur kohës në të cilën po jetojmë , serbët kanë mbetur ende më logjikën e shekullit të kaluar .  Atë mbrëmje të turpit ishte krijuar  atmosferë mbytëse  dhe dhune e shfrenuar jo vetëm e tifozëve , por edhe i strukturave shtetërore, dhe serbëve përgjithësisht. Gjithë ajo urrejtje karshi një populli që i përketë  tjeter etnie, zor së mund ta gjesh sot dikund në botën demokratike. 

Ultranacionalizmi serb po përseritet sa herë që janë në pyetje shqiptarët. Shovenistët janë njerëz të pa arsyeshem, janë njerëz pa ndjenja , dhe gjithnjë kërkojnë ndonjë shkas  sa do të vogël për ta zbrazur urrejtjen e tyre . Serbët nuk dëshirojnë të mendojnë   logjikisht mirë.Nuk paraqet kurrfarë rreziku nacionalizmi në kuptimin pozitiv të fjalës , por rrezik paraqet ultranacionalizmi i tipit sheshelian që është  logjikë miope politike dhe e cila logjikë është veqori e   njerëzve jo stabil. Indokrinimi i gjatë i popullit serb më këtë logjikë shoviniste mesjetare , nuk po gjën ilaq. Kjo u pa haptazi edhe në  stadiumin e futbollit të “Partizanit” në Beograd.U pa edhe pas përfundimit të këtij takimi shfrenues, ku zyrtarët më të lartë të shtetit serb në vend  të diferencimit nga  shfaqja e  nacionalizmit shume të eger, dhanë deklarata luftënxitëse.Udhëheqja serbe në krye me çetnikët  serbë duket së janë edhe më të zi së sa  regjimi kriminal i Millosheviqit që mori mijëra jeta të pafajshme të popujve jo serbë  më rastin e shpërbërjës së  ish-Jugosllavisë. 

Serbet kan mbetur një popull pa kulturë, një popull të cilin e ushqen urrejtje dhe dhune kunder shqiptarëve. Serbia në vend që të skuqet për gjenocidin  mbi shqiptarët e Kosovës dhe myslimanët e Bosnjës, ata gjithnjë e më shumë po grryejnë mbi plagët e pashëruara të shqiptareve të vrarë dhe të masakruar në luftën e fundit. Kjo politikë që po udhëheqet nga kreu i Serbisë së sotme , është politikë e mbrapshte, është politikë që sërish po bën thirrje për luftë. Serbia edhe ashtu  e ka krijuar Serbinë e Madhe kur e kemi parasysh edhe “Republika Serpsken” e cila në shumë fusha funksionojn si e ndarë nga BH-ja  , por tash po pretendon edhe më shumë .Nese në vitin 1999 e humbi luftën në Kosovë , një luftë e re ata do ti qonte në humnerë, nese mendojnë që më shqiptarët do ta këne  lehtë siq edhe deklaruan se fundi. Shqiptarët në Ballkan gjithmonë i kotribuan paqës duke sakrifikuar tepër shumë. Por, mos të harrojnë qarqet shoveniste serbe , së tokat e pushtuara shqiptare të gjitha do të kthehehen një ditë. Ndoshta kjo grishje për luftë e serbeve po bëhët edhe nga paniku , së tepër shumë kan ba zullum mbi shqiptarët në tokat e tyre .

Shteti serb është duke bërë matematika të dobëta . Kryeqetnikët  Vuçiq dhe Nikoliq  për ti  ndjekur të gjithë shiqiptarët në Shqipëri siq deklaruan është vetëm një  enderr e mirë  tyre .Kjo llavë e ujqerëve të tërbuar serbë u mbetet të ulurijnë dhe asgjë më shumë .  Shqiptarët edhe pse janë popull që falin, nuk do ti harrojnë kurrë masakrat serbe në Kosovë.Rrenave të tyre qindvjeqare tashmë u ka dalë boja. Shqiptarët janë të vetëdijshem së serbët edhe për shumë kohë ,e ndoshta kurrë nuk do të lirohen nga indokrinimi i gjatë më shovenizem të hartuar nga elaboratet e tyre shfarosëse. Mos reformimi i tyre do tu sjellë veq të këqija . Nuk duhet të kemi iluzione së nga shtazët mund të krijojmë njerëz…

SKËNDER MULLIQI


Copyright © 2005-2008 Nulled by [x-MoBiLe]. All rights reserved.