VOAL - Online Zëri i Shqiptarëve

“RRNOFTË KRISHTI MBRET, RRNOFTË SHQIPNIA!”
“E PREMTJA E ZEZË NË SHQIPNI KA FILLUE ME 29 NANDOR 1944, DHE KA ME VAZHDUE DERISA TË MAROJË KOMUNIZMI.” Don Dedë MALAJ (1959)
Nga FRITZ RADOVANI

E Premte, 04.03.2015, 08:16am (GMT1)“RRNOFTË KRISHTI MBRET, RRNOFTË SHQIPNIA !”

“E PREMTJA E ZEZË NË SHQIPNI KA FILLUE ME 29 NANDOR 1944, DHE KA

ME VAZHDUE DERISA TË MAROJË KOMUNIZMI.” Don Dedë MALAJ (1959).

 “Ajo që ka ngja në Shqipni, të dashtun Vllazën e Motra,

 Papa Gjon Pali II (Prill 1993)

KY ISHTE KLERI KATOLIK SHQIPTAR PËRBALLË GENOCIDIT KOMUNIST

 ■“Kleri Katolik Shqiptar asht kleri ma heroik që ka me cilësue historia në rrugën

dymijëvjeçare të Krishtit, sëpse, mbas pesëqind vjet robnije nën Turqi, po të merret

historikisht prej vitit 1912, kur Shqipnia u formue si shtet e deri me 1944, që këtu erdhën

në fuqi komunistët, ... janë vetëm 30 vjet mundësi me formue një Kler Shqiptar e, për 30

vjet me nxjerrë aq Heronjë sa kemi nxjerrë na, nuk ka asnjë kler në Botë”.

●Kleri Katolik Shqiptar para vitit 1944 kishte mbrenda kufinjve shtetnor: 220

Meshtarë, shumë murgesha, disa fratela e qindra objekte kulti.

Mbas vitit 1944, janë shugurue edhe 25 Meshtarë në Shqipni, ndërsa, jashta

kufinjve shtetnor janë shugurue edhe 20 Meshtarë tjerë.

●Genocidi komunist ka përfshi nga viti 1944 – 1990 këta Klerikë Katolik:

●TË PUSHKATUEM: (Me gjyqe, pa gjyqe dhe gjyqe të mëshefta)

1. Imzot FRANO GJINI (1886 – 1948) Regjent i Delegacionit Apostolik në Shqipni.

2. Imzot GJERGJ VOLAJ (1904 – 1948) Ipeshkëv i Sapës.

3. Imzot NIKOLL DEDA (1890 – 1948)

4 Imzot NIKOLL NOGA (TUSHA) (1895 – 1946)

5. At MATI PRENNUSHI OFM. (1882 – 1948)

 Provinçial i Françeskanve të Shqipnisë.

6. At ÇIPRIAN NIKA OFM. (1900 – 1948)

 Guardian i Françeskanve të Shkodres.

7. At LEKË LULI OFM. (1908 – 1944).

8. At LEONARD TARGAJ OFM. (1910 – 1945)

9. Don LAZËR SHANTOJA (1892 – 1945)

10. Don NDRE ZADÊJA (1891 – 1945)

11. Don MARK GJANI (1909 – 1945)

12. At PAPA PANDI (1909 – 1945)

13. At ANTON HARAPI OFM. (1888 – 1946)

14. At GIOVANI FAUSTI SJ. (1899 – 1946)

15. At DANJEL DAJANI SJ. (1906 – 1946)

16. At GJON SHLLAKU OFM. (1907 – 1946)

17. Don NIKOLL GAZULLI (1893 – 1946)

18. Don ALFONS TRACKI (1892 – 1946)

19. Don LUIGJ PICI (1907 – 1946)

20. Don ZEF MAKSEN (1901 – 1946)

21. At BERNARDIN LLUPI OFM. (1894 – 1946)

22. Don LUIGJ PRENDUSHI (1896 – 1947)

VDIQËN PER NJË IDEAL:

s’ ishte pa kurrë në historinë e njerzimit...”

At Pjetër Mëshkalla S.J.

23. Don DEDË MAÇAJ (1920 – 1947)

24. Don ANTON ZOGAJ (1905 – 1948)

25. Don EJËLL KOVAÇI (1920 – 1958)

26. Don DEDË MALAJ (1920 – 1959)

27. Don ZEF BICI (1919 – 1968)

28. Don MARK DUSHI (1920 – 1968)

29. Don MARIN SHKURTI (1933 – 1969)

30. Don SHTJEFËN KURTI (1898 – 1971)

31. Don MIKEL BELTOJA ( 1935 – 1974)

32. Seminaristi MARK ÇUNI (1919 – 1946)

●TË VDEKUN NË TORTURA:

33. At LORENC MITROVIÇ OFM. (1872 – 1943)

34. At BERNARDIN PALAJ OFM. (1894 – 1946)

35. At SERAFIN KODA OFM. (1915 – 1947)

36. Papa JOSIF PAPAMIHAJLI (1912 – 1948)

37. Don ALEKSANDËR SIRDANI (1892 – 1948)

38. Don PJETËR ÇUNI (1914 – 1948)

39. Don DEDË PLANI (1889 – 1949)

40. Don JAKË BUSHATI (1890 – 1949)

41. Imzot JUL BONATI (1874 – 1951)

42. Vlla GJON PANTALIA ( 1887 – 1947)

●TË VDEKUN PAK KOHË MBAS TORTURASH NGA SIGURIMI I SHTETIT:

43. Imzot FRANO GJURAJ (1893 – 1947)

44. Don ANTON MUZAJ (1921 – 1948)

45. Don KOLEC PRENNUSHI (1902 – 1950)

 46. Don LAZËR JUBANI (1925 – 1982)

●TË VDEKUN NË BURGJE E KAMPE SHFAROSJE:

47 Imz. VINÇENC PRENNUSHI OFM. (1885 – 1949)

 48. Imzot ERRNESTO ÇOBA (1913 – 1980)

49. Don MARK BICAJ (1911 – 1946)

50. Don NIKOLL SHELQETI (1892 – 1947)

51. Don EJËLL DEDA (1917 – 1948)

52. Don NIKOLL LASKAJ (1898 – 1948)

53. At GASPËR SUMA OFM. (1897 – 1950)

54. At PAL DODAJ 880 – 1951)

55. At KARLO SERREQI OFM. (1911 – 1954)

56. At KLEMENT MIRAJ OFM. (1882 – 1956)

57. At RROK GURASHI OFM. (1894 – 1965)

58. Don RROK FRISKU (1892 – 1956)

59. Don PJETËR NOGA (TUSHA) (1873 – 1958)

60. Don ANTON DOÇI (1920 – 1973)

61. Don MARK HASI (1920 – 1981)

62. Don LEC SAHATÇIJA (1906 – 1986)

63. Don NIKOLL GJINI (1911 – 1987)

64. Don PJETËR GRUDA (1922 – 1989)

●VDIQËN MBASI VUEJTËN DËNIMIN:

66. Imzot GJERGJ HABERI (1874 – 1950)

67. Don ZEF SHTUFI (1879 – 1950)

68. Don NDOC NIKAJ (1864 – 1951)

 69. Don MARK SHLLAKU (1865 – 1951)

70. Imzot BERNARDIN SHLLAKU OFM. (1875 – 1956)

71. At BUON GJEÇAJ OFM. (1870 – 1957)

72. At PAL ÇIURÇIJA OFM. (1878 – 1957)

73. At PASHKO GJADRI SJ. (1877 – 1960)

74. Don NIKOLL KIMZA (1878 – arratiset, vdes në Romë 1960)

75. Don NDOC SUMA (1887 – 1962)

76. Don TOMË LACAJ (1898 – 1962)

77. At MARIN SIRDANI OFM. (1885 – 1962)

78. Don VLASH MUÇAJ (1918 – 1963)

79. At LEONARD SHAJAKU OFM. (1887 – 1964)

80. Don MEHILL ÇUNI (1871 – 1965)

81. At ÇIRIL CANI OFM. (1875 – 1967)

82. Don LAZËR DEDI (1919 – 1967)

83. Don PRENKË QAFALIA (1900 – 1967)

84. Don NIKOLL SHLLAKU (1886 – 1967)

85. Don NDRE LUFI (1878 – 1969)

86. At FLORIAN BERISHA SJ. (1897 – 1970)

87. At MARK HARAPI SJ. (1890 – 1974)

88. At MARJAN PRELA OFM. (1885 – 1974)

89. At GJON KARMA SJ. (1896 – 1975)

90. Don PAL GJINI (1905 – 1975)

91. At ALFONS ÇUNI OFM. (1900 – 1976)

92. Don NDUE SOKU (1922 – 1976)

93. Don LEKË DREDHAJ (1899 – 1976)

94. At MËHILL MIRAJ OFM. (1909 – 1978)

95. Don INJAC GJOKA (1916 – 1979)

96. At GEGË LUMAJ OFM. (1904 – 1980)

97. At DONAT KURTI OFM. (1903 – 1983)

98. At MËHILL TROSHANI SJ. (1904 – 1983)

99. At SEBASTJAN DEDA OFM. (1916 – 1984)

100. At FILIP MAZRREKU OFM. (1913 – 1984)

101. At FRANO KIRI OFM. (1902 – 1986)

102. At FERDINAND PALI OFM. (1907 – 1986)

103. Don MARIAN ARTA (1905 – 1986)

 104. At AUGUSTIN ASHIKU OFM. (1906 – 1986)

 105. At PJETËR MËSHKALLA SJ. (1901 – 1988)

 106. Don KOLEC TONI (1932 – 1992)

 107. Don NDOC SAHATÇIJA (1904 – 1993)

 108. At PETRAQ ISAK (1914 – 1997)

 109. Fra GASPËR JUBANI (1920? – 1992)

●KLERIKË QË U ZHDUKËNNGA SIGURIMI I SHTETIT KOMUNIST:

110. Don MATISH LISNA (1924 – helmatisë 1958)

111. Don PRENKË NIKÇI (1921 – aksidentalisht 1974)

112. Don LAZËR SHELDIJA (1928 – 1988, vra në SHBA)

●VUEJTËN DËNIMIN DHE ISHIN NË SHERBIM TË FESË MBAS VITIT 1993:

●25 Prill 1993 PAPA GJON PALI II – në SHQIPNI.

“....Të dashtun Vllazën e Motra! Sa herë në të kaluemen ju asht dashtë me ruejtë

identitetin tuej. Me një angazhim të tillë, sikur edhe vetë ky shesh na e kujton, u shque figura

e naltë e të Krishtenit Gjergj Kastriotit Skenderbeut, i respektuem nga Papët e Romës dhe

përjetësisht i gjallë në kujtimin e Popullit Shqiptar...

 Papa Gjon Pali II (Në Sheshin Skenderbej Tiranë)

 Buletini Katolik Shqiptar, Vol.XIV. fq. 171, 1993. San Francisco USA.

113.Imz FRANO ILLIJA Argjipeshkëv i Shkodres (1918 – 1997)

114. Imzot NIKOLL TROSHANI (1915 – 1996)

115. Imzot ZEF SIMONI (1928 – 2009)

116. Imzot MIKEL KOLIQI ●KARDINALI I – SHQIPTAR (1902 – 1997)

117. At ZEF PËLLUMBI OFM. (1924 – 2008)

118. At ALEKS BAQLI OFM. (1918 – 1993)

119. At JAK GARDIN SJ. (1905 – 1996)

120. Don ZEF GILA (1916 – 2000)

121. At KONRRAD GJOLAJ OFM. (1918 – 2000)

122. Don SIMON JUBANI (1928 – 2011)

123. At LEON KABASHI OFM. (1906 – 1998)

124. Don LUIGJ KÇIRA (1925 – 2008)

125. Don NDRE KRROQI (1922 – 1996)

126. At ANTON LULI SJ. (1910 – 1999)

127. At DIONIZ MAKA OFM. (1910 – 2004)

128. Don NIKOLL MAZRREKU (1912 – 1996)

129. Don PASHKO MUZHANI (1915 – 1993)

130. Don NDOC NDOJA (1914 – 1996)

131. Don LORO NODAJ (1918 – 1996)

132. Don NDOC NOGAJ (1926 – 2011)

133. Don GJERGJ SIMONI (1935 –

134. Don ERRNEST TROSHANI (1928 –

135. Don MARTIN TRUSHI (1933 – 1998)

136. At GJERGJ VATA SJ. (1915 – 2000)

137. At VIKTOR VOLAJ OFM. (1910 – 1995)

138. Don JAK ZEKAJ (1906 – 1995)

●MOTRA QË VUEJTËN DËNIME NË BURGJET KOMUNISTE:

139. Moter GJEORGJINA BULGARECI (1928 – ?

140. Moter LILJANA RADOVANI (1925 – 2002)

●Shenim (FR): Pranë emnit shenohët OFM për Urdhnin Françeskan, dhe SJ., për

Urdhnin Jezuit. Mbas vitit 1993, rreshtimi asht ba simbas rendit alfabetik.

Këtu përfshihen vetem Ata Klerikë që janë pushkatue, zhdukë, mbytë në tortura,

vuejtë në hetuesi, burgje, kampe shfarosje dhe interrnimi nga Shtetit komunist i Enver

Hoxhës dhe Ramiz Alisë, nga viti 1943 – 1991.

Melbourne, Prill 2015.
FRITZ RADOVANI


Copyright © 2005-2008 Nulled by [x-MoBiLe]. All rights reserved.