VOAL - Online Zëri i Shqiptarëve

POEZI MIKSTE
Nga PËRPARIM HYSI

E Martë, 04.07.2015, 04:01pm (GMT1)


Jam i trisht

Jam i trisht siç qe Migjeni, kur "pa Kasollen e ftohtë"
Se shoh që vuan polemi, ndërsa vet këtu jam ngrohtë.
Kur shoh ujërat që vërshojnë dhe përmbytin plot shtëpi
Si padashje, sytë rigojnë; nuk janë lot, po bien si shi.
Sepse lumi s'sjell bujashka, po vërshon si lemeri
Në behar prita u dashka, jo tani: Qeveri!
Dëmet?Matë s'ka për çmimin dhe pasojat janë tragjike
Qeveri! Mëso mësimin që historia mos përsëritet.

8 shkurt 2015


Elegji për pyllin

Ja, këtu, ka qenë pylli
I madh, i gjerë dhe i pafund
Jam i trisht siç është trishtimi
Dhe inatin kam mbi hundë


U prish, u shkul dhe u rrafshua
Nuk di pse pylli u shpall "gogol?!"
Nga kjo prishje, kush s'u trishtua
Jam aq i nxehur,sa gati marr horë.
Po kujt iu desh një prishje e tillë
Të prishësh një pyll,sikur vret një frymor
Shtetin fajësoj, mbushur me "vampirë"
Të ndenjë të gjithë për filma me horrorë.

Nëntor 1992


Botimi i parë


Poet unë u bëra nga Lasgushi
Botova në "Drita" një poezi për të.
Ky botim me emocione më mbushi
Dhe nga atëherë, nuk pushova më.
Ka ndodhur kur erdh demokracia
Nuk guxoja më parë që të shkruaja një rresht
Më pengonte atë kohë biografia
Që më la në "klasë" dhe jo me "provim në vjeshtë"
Nga duarët vjershën ma mori shkrimtari Koço Kosta
Ai, nga që e pëlqeu, u bë "kumbari im"
Mirënjohja ime shkon me "doza të forta"
Dhe këtë vjershë për të e kam si dedikim.

7 janar 2015

Tek "sinoret" e shtëpisë
Në fshatin Petovë, në Fier

E ngjit kodrën pak të thyer dhe afrohem tek shtëpia
Malli i madh më ka mbërthyer dhe nuk pyes nga pleqëria
Ja: arrita. Shtëpi s'ka. Asnjë shënjë dhe asnjë gur
Mu në shpirt si Sahara! Loti varet: s'jam më burrë.
Këtu linda dhe u rrita. Shoh dhe "shënjat" që mungojnë
Mu si natë m'u bë dita; emocionet s'më lëshojnë.
Nuk është baçja rreth e rrotull, asnjë pemë nuk ka për be
I moshuar, bëhem i vogël dhe lëshohem me shumë "pse?"
Pse-ve që u di përgjigjen dhe me vete hamendësoj
E mallkoj, o miq, ikjen dhe regjimin zë mallkoj
Mirë, regjimi qe i mbrapshtë, por tani që jemi ndryshe
Prapë mbetëm me duarthatë: s'ka drejtësi pa si e qyshe?
Zë e mbushem, pothuaj, vrer (nga të gjitha padrjtësitë)
Tek marr rrugën për t'u kthyer, nuk di ku të zbarz mëritë.

Maj 2014

PËRPARIM HYSI


Copyright © 2005-2008 Nulled by [x-MoBiLe]. All rights reserved.