E Djelë, 06.23.2024, 03:37pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 
RUSIA - KU KANË SHKUAR TË GJITHA PARATË?
Nga WILLIAM E. POMERANZ, Reuters

E Djelë, 12.01.2013, 11:12am (GMT+1)Presidenti rus Vladimir Putin ka pasur një mbarëvajtje të mirë gjatë disa muajve të fundit.

Edward Snowden, ish- kontraktori i NSA, zbarkoi në pragun e tij, një dhuratë nga perënditë  e PR. Marrëveshja për Sirinë, u shndërrua nga pa asnjë shans në një mundësi të artë gjatë një pasditeje. Forbes e quajti Putinin njeriun më të fuqishëm në botë. Megjithatë, të gjitha këto suksese errësojnë një fakt themelor: Rusia po i mbaron paratë.

Për të qenë të drejtë, Rusia është larg rrokullimës. Të ardhurat vazhdojnë të derdhen nga shitja e naftës dhe gazit, dhe Moska ruan rezerva të shëndetshme financiare për ditët e ardhshme me mot të lig. Gjithashtu Rusia nuk i pëlqen deficitet buxhetore dhe e mban poshtë borxhin e saj të huaj - një model i korrektësisë fiskale që shumica e vendeve perëndimore mund ta ëndërrojë.

Megjithatë, pavarësisht këtyre arritjeve , qeveria ruse miratoi një buxhet të rreptë në Duma në shtator. Kjo parashikon ngrirjen e pagave të qeverisë dhe shkurtime të tjera të rëndësishme në të gjithë shumicën e agjencive qeveritare. Teksa Duma restauroi disa shpenzimet sociale në ndryshimet e buxhetit të saj , Rusia do të punojë mbi baza të kufizuara financiare për disa vite që vijnë.

Ku kanë shkuar të gjitha paratë? Pjesa më e madhe e tyre u larguan nga vendi për shkak të normave katastrofike të fluturimit kapitalit jashtë dhe korrupsionit. Pra, nga gjithë ato para të harxhuar anë kulmin e rritjes ekonomike ruse ka rezultuar që kjo rritje të jetë nën 2 për qind këtë vit, pa perspektivë për ndonjë përmirësim të ndjeshëm në të ardhmen e afërt.

Burimet alternative të të ardhurave janë shterrur. Putin u kthye në zyrë në vitin 2012 me plane ambicioze për të privatizuar ndërmarrjet e shumta shtetërore, në procesin e grumbullimit të miliarda dollarëve për Thesarin. Kërkesa e tij e mëvonshme, megjithatë, se të gjitha privatizimet më të gjatë në dispozicion të zhvillohet në Exchange Moska (për të inkurajuar investimeve e brendshme dhe për të kufizuar fluturimin e kapitalit) Kjo do të thotë që këto asete të mbeten të nënvlerësuara dhe subjekt i kërkesës së kufizuar.

Prodhuesi diamanti ALROSA, për shembull, kohët e fundit shiti 16 përqind të aksioneve të saj në Exchange Moska për vetëm $ 1,3 miliardë - në mënyrë të konsiderueshme nën parashikimet.

Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme përfaqësojnë një burim tjetër të dukshëm të të ardhurave tatimore. Por ky grup ka qenë e rregulluar, taksuar dhe ndjekur penalisht pothuajse deri në pikën e rënies. Numri i njerëzve që mendojnë të shkojnë në biznes mbetet i vogÄ—l. Ndërkohë , taksa më të larta dhe ndërhyrja e tepruar burokratike kanë bërë që rreth 500 000 pronarët e bizneseve të vogla të çregjistrohen nga shteti gjatë vitit të kaluar. Disa dolën nga biznesi , por të tjerët u zhvendosën në ekonomi në hije.

Megjithatë Putin ka ende nevojë për të ushqyer burokracinë dhe për të financuar projektet e tij të mëdha - mbajtjen e Olimpiadës Dimërore në Soçi, mbajtjen e Kupën e Botës, zhvillimet në Lindja e Largët. Unë e di se qeveria e tij ka qenë e zënë duke zhvatur xhepat e korporatave të mëdha shtetërore të Rusisë.

Qeveria ruse tani është duke u përpjekur për të rimarrë $ 4,9 miliardë që kompania shtetërore hollding e Rosnef mori nga BP , si pjesë e blerjes të kompanisë ruse të TNK-BP. Në thelb, qeveria do që të ardhurat e kësaj shitjeje të mbulojnë mungesat buxhetore, në vend që të lënë firmën të investojë paratë e saj.

Një program  edhe më ambicioz ka të bëjë me planin e qeverisë së Putinit për të kërkuar që kompanitë shtetërore të paguajnë më se 35 për qind të fitimeve në dividendë. Pagesat e tilla fikse pa dyshim do të jenë të mirëpritura nga ata investitorë privatë me fat që zotërojnë aksione në kompanitë ruse. Shteti rus është pronar i shumicës apo aksionari kontrollues në të gjitha këto kompani, gjithsesi, kështu dhe përfituesi kryesor i kësaj politike të re. Kështu këta dividentë të detyrueshëm thjeshtë përfaqësojnë tatimin me një emër tjetër.

Kompanitë shtetërore janë duke u ankuar për çfarë lloj ngarkes këto pagesa dividentësh të rritur do të marrin udhë në operacionet e tyre. Sberbank, institucioni më i madh financiar i Rusisë, tashmë është ankuar se ajo ose mund të paguajnë dividendë, ose të financojë rritjen ekonomike - jo të dyja.
Qeveria ruse është duke u sjellë vërdallë edhe për burime të tjera të mundshme të të ardhurave. Holdingu rus i tokës duket veçanërisht tërheqës . Një taksë e bazuar në tregun e ri të pasurive të patundshme duket të jetë në pritje, por Duma kohët e fundit miratoi një rritje të madhe të taksave në vlerën e pronës komerciale. Kjo ka prodhuar tashmë protesta nga ndërmarrjet e vogla dhe të mesme. Taksat e rritura të akcizave janë edhe për shitjen e gazit, alkool dhe cigareve.

Por a do të jenë ndonjë nga këto mjaft? Fondi Monetar Ndërkombëtar ka konkluduar se modeli i zhvillimit ekonomik i Rusisë është i rraskapitur. Në të vërtetë, Moska ka shkurtuar ndjeshëm parashikimet e saj të rritjes afatgjatë, dhe çdo rënie e papritur e çmimeve të naftës do të do të krijojë presione të pamundura në llogaritjet e ardhshme buxhetore të Rusisë.

Disa zyrtarë të qeverisë ruse duket të kenë kuptuar, të paktën intelektualisht, që kursi i tashëm ekonomik është i paqëndrueshëm dhe reformat e mëdha liberale janë të nevojshme për të ndryshuar fatin e ekonomik të vendit. Kryeministri Dmitri Medvedev kohët e fundit ka pranuar se Rusia duhet të kthehet drejt sektorit joshtetëror si burim i investimeve të reja dhe rritjes ekonomike.

Por deklarata të tilla nuk bartin veprime konkrete - dhe qartazi shkojnë kundër dëshirave të Putinit. Në vend hapjes së sektorit të biznesit, ai vazhdon shtrydhjen e tij.

Putin iu propozoi së fundmi që hetuesve kriminalë rusë sërish t'iu jepet pushtet për të iniciuar ndjekje penale tatimore pa një kërkesë të zyrtarëve tatimorë. Medvedev e kishte tërhequr këtë pushtet në vitin 2011. Kryesisht për shkak se shpesh ishte keqpërdorur për grabitje dhe arrestime arbitrare të biznesmenëve.

Putin ka kritikuar në mënyrë të hapur përpjekjet e mëparshme Medvedev për të "humanizuar " aspektet më të rënda të ligjit penal rus - Sidomos kur lidhet me veprat ekonomike. Duken të pakta mundësitë që mjedisi ligjor për ndërmarrje ruse do të përmirësohet në ndonjë kohë të shpejtë.

Ligji rus i korporatës është shtrembëruar sa që korporata ruse, shtylla kurrizore institucionale e ekonomisë së tregut, me sa duket, ekziston vetëm për përfitime financiare të shtetit, jo si mjet për të nxitur zhvillimin e sektorit privat.

Është e qartë se Rusia ka nevojë për burime të reja të të ardhurave, por prapë duket jo gatshme për të ndërmarrë zgjedhje të vështira politike dhe ekonomike për të bërë që kjo të ndodhë.  Ora po troket - si për ekonominë ruse dhe për renditjen e Putinit në majë të bordit të udhëheqësit botëror.
-
William E. Pomeranz është zëvendës drejtor i Institutit Kennan në Qendrën Woodrow Wilson për Dijetarët në Uashington./Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ
--
Russia Where has all the money gone?

November 24, 2013 @ 8:30 pm

By William E. Pomeranz


Russian President Vladimir Putin has had a good run over the past few months.

Edward Snowden, the former NSA contractor, landed on his doorstep, a gift from the PR gods. Agreement on Syria went from no chance to golden opportunity in the course of one afternoon. Forbes dubbed Putin the most powerful man in the world. Yet all these successes obscure a basic fact: Russia is running out of money.

To be fair, Russia is far from broke. Revenues continue to stream in from oil and gas sales, and Moscow maintains healthy financial reserves for future rainy days. Russia also dislikes budget deficits and keeps its foreign debt down "” a model of fiscal rectitude that most Western countries can only dream about.

Yet despite these accomplishments, the Russian government submitted an austere budget to the Duma in September that contemplated freezing government salaries and significant across-the-board cuts for most government agencies.  hough the Duma restored some social spending in its budget amendments, Russia will be working under tight financial constraints for several years to come.

Where has all the money gone? Much of it left the country due to catastrophic rates of capital flight and corruption. So much money gets siphoned off the top that Russian economic growth has fallen to below 2 percent this year, with no prospects for any dramatic improvement in the immediate future.

Alternative sources of revenue have also dried up. Putin returned to office in 2012 with ambitious plans to privatize numerous state-owned enterprises, in the process raising billions of dollars for the Treasury. His subsequent demand, however, that all such privatizations take place on the Moscow Exchange (to encourage domestic investment and limit capital flight) means that these assets remain underpriced and subject to limited demand.

The diamond producer ALROSA, for example, recently sold 16 percent of its shares on the Moscow Exchange for just $1.3 billion "” significantly below expectations.

Small- and medium-sized enterprises represent another obvious source of tax revenue. But this group has been regulated, taxed and prosecuted almost to the point of collapse. The number of people contemplating going into business remains miniscule. Meanwhile, higher taxes and excessive bureaucratic interference have prompted some 500,000 small business owners to de-register from state rolls over the past year. Some went out of business but others shifted into the shadow economy.

Yet Putin still needs to feed the bureaucracy and fund his grand projects "” hosting the Winter Olympics in Sochi, hosting the World Cup, Far East development. So his government has been busy picking the pockets of Russia's big state-owned corporations.

The Russian government is now trying to recover $4.9 billion that Rosneft's state-owned holding company received from BP as part of the Russian company's acquisition of TNK-BP. Essentially, the government wants the proceeds of this sale to cover budget shortfalls, instead of letting the company invest its own money.

An even more ambitious Putin program concerns the government's plan to demand that state companies pay upwards of 35 percent of profits in dividends. Such fixed payments will no doubt be welcomed by those lucky private investors who own shares in Russian state companies. The Russian state is the majority owner or controlling shareholder in all these companies, however, and thus the primary beneficiary of this new policy. So these mandatory dividends simply represent a tax by another name.

State companies are grumbling as to what sort of burdens these increased dividend payments will place on their operations. Sberbank, Russia's largest financial institution, has already complained that it can either pay dividends or fund economic growth "” not both.

The Russian government is busy casting around for other potential sources of revenue as well. Russian land-holdings appear particularly enticing. A new market-based real estate tax seems to be on hold, but the Duma recently approved a major tax increase on the value of commercial property. This has already produced howls of protest from small- and medium- sized enterprises.  Increased excise taxes are also in the offing for gas, alcohol and cigarette sales.

But will any of this be enough? The International Monetary Fund has concluded that Russia's economic growth model is exhausted. Indeed, Moscow has dramatically slashed its long-term growth forecasts, and any sudden drop in oil prices would place impossible pressures on Russia's future budget calculations.

Some Russian government officials seem to understand, at least intellectually, that the current economic course is unsustainable and major liberal reforms are necessary to change the country's economic fortunes. Prime Minister Dmitry Medvedev recently admitted that Russia must turn to the non-state sector as the source of new investment and growth.

But such statements carry no concrete actions behind them "” and clearly go against Putin's desires. Instead of opening up the business sector, he continues to put the squeeze on it.

Putin recently proposed that Russian criminal investigators again be granted the power to initiate tax prosecutions without a request from tax officials. Medvedev had withdrawn this authority in 2011 "” largely because it had been frequently misused for extortion and the arbitrary arrests of businessmen.

Putin has openly criticized Medvedev's previous efforts to "humanize" the most severe aspects of Russian criminal law "” especially as it relates to economic offenses. There appears little prospect that the legal environment for Russian enterprise will improve anytime soon.

Russian corporate law has become so distorted that the Russian corporation, the institutional backbone of a market economy, seemingly exists solely for the state's financial benefit, not as the means to spur private-sector development.

Russia clearly needs new sources of revenue, yet it appears unwilling to make the hard economic and political choices to make this happen. The clock is ticking "” both for the Russian economy and Putin's place atop the world leader board.
--
William E. Pomeranz is deputy director of the Kennan Institute at the Woodrow Wilson Center for Scholars in Washington.

Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
DREJTËSIA E KORRUPTUAR SI FATKEQËSI KOMBËTARENga MENTOR KIKIA (11.30.2013)
JO 29 NËNTORIT - E MAJTA TË MOS RILINDË ME RETORIKË, POR ME VEPRA!Nga Elida BUÇPAPAJ (11.29.2013)
PËRGJIGJE BASHKËVUAJTËSIT TIM AGIM HAMITINga RESHAT KRIPA (11.28.2013)
DITA E FALËNDERIMEVE NË AMERIKË DHE MIRËNJOHJA E NJË SHQIPTARO-AMERIKANI NDAJ KËTIJ VENDINga FRANK SHKRELI (11.28.2013)
PËRVEÇ MESILA DODËS, PD HARRON TESTAMENTIN E OLLDASHIT DHE VAZHDON STILIN QË DENONCOI SOKOLI MË 14 NËNTORNga ELIDA BUÇPAPAJ (11.27.2013)
GËZUAR 28 NËNTORIN – DITËN E FLAMURIT, DITËN E PAVARËSISË SË SHQIPËRISËNga FRANK SHKRELI (11.26.2013)
ANTIAMERIKANIZËM NË SHQIPËRI? UNË DYSHOJNga SAMI REPISHTI (11.26.2013)
RUSIA PO MBUSH VAKUMIN GJEOPOLITIK NË LINDJEN E MESMENga SHABAN MURATI (11.25.2013)
50-VJETORI I VRASJES SË PRESIDENTIT XHON F. KENEDINga FRANK SHKRELI (11.21.2013)
TË MOS SHNDËRROHEMI NË HORDHINga SKËNDER BUÇPAPAJ (11.20.2013) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Qershor 2024  
D H M M E P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]