E Hënë, 05.27.2024, 07:38pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
 



 
OPINONE-EDITORIALE
 
NA DUHET NJË TJETËR PROTESTË E MADHE
Nga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times

E Enjte, 01.15.2015, 08:58am (GMT+1)


Presidenti Obama u kritikua që dështoi të shkonte, apo të dërgonte një zëvendësues të përshtatshëm, në marshimin gjigant kundër terrorizmit të dielën në Paris. Kritikat qëndrojnë. Por është tipike e politikës së sotme amerikane që të përqendrohemi te kjo gjë dhe jo tek ajo se çfarë do ta kishte bërë me të vërtetë botën të ndiejë se më në fund pati një përballje serioze me kërcënimin xhihadist. Dhe se nuk duhet një marshim që të udhëhiqet nga presidenti ynë, por një marshim në të cilin ai të mos jetë aspak i përfshirë. Se duhet të ketë një marshim prej një milionë vetash kundër xhihadistëve përqark botës myslimano-arabe, të organizuar nga arabët dhe myslimanët për arabët dhe myslimanët, pa kërkesën e askujt në Perëndim jo vetëm për atë që ndodhi në Paris, por për shkak të numrit të lartë të myslimanëve të vrarë kohët e fundit nga xhihadistët në Pakistan, Jemen, Irak, Libi, Nigeri dhe Siri.

Abdul Rahman al-Rashed, një prej gazetarëve më të respektuar arabë, shkruajti të hënën në blogun e tij Al-Sharq Al-Awsat: "Protestat kundër sulmeve të fundit terroriste në Francë duhet të ishin bërë në kryeqytetet myslimane, në vend të Parisit, sepse në këtë rast, janë myslimanët ata që janë të përfshirë në krizë dhe që akuzohen...Historia e ekstremizmit nis në shoqëritë myslimane, dhe me mbështetjen dhe heshtjen e tyre ekstremizmi është bërë terrorizëm që vret njerëz. Nuk ka asnjë vlerë që qytetarët francezë, që janë viktimat në këtë rast, të dalin nëpër rrugë... Ajo çfarë kërkohet në këtë rast është që komunitetet myslimane të distancohen nga krimi në Paris dhe nga ekstremizmi islamik në përgjithësi". (Përkthimi nga Memri.org.)

E vërteta është se ka një mëdyshje të madhe ndërmjet të gjithë këtij fenomeni xhihadist më shumë se çfarë do të donte të besonte gjithsecili prej nesh në botën myslimano-arabe, në Europë dhe Amerikë. Kjo mëdyshje nis në komunitetin mysliman, ku ka një ndarje të madhe mbi atë se çfarë është islami i vërtetë sot. Ne gënjejmë veten kur iu themi myslimanëve se çfarë është "islami i vërtetë". Sepse islami nuk ka asnjë Vatikan, apo ndonjë burim të përveçëm autoriteti fetar, kështu që sot ka shumë islame. Lëvizja puritane Wahhabi/Salafi/me orientim xhihadist është një prej tyre, dhe mbështetja e tij është domethënëse.

Mëdyshje ka edhe në Europë sot lidhur me çështjen se çfarë duhet t'iu kërkojë një vend emigrantëve myslimanë në mënyrë që të përvetësojnë vlerat e tij. A ka të drejtë Stratfor George Friedman kur argumenton se europianët përqafuan multikulturalizmin pikërisht sepse nuk donin t'i integronin emigrantët e tyre myslimanë, dhe se shumë prej emigrantëve myslimanë që shkuan në Europë për të gjetur një punë, jo një identitet të ri, nuk donin të integroheshin? Nëse është kështu, kjo paraqet rrezikshmëri.

Mëdyshje ka edhe në lidhjet e Uashingtonit me Arabinë Saudite. Që kur xhihadistët kanë marrë kontrollin e vendit më të shenjtë të islamit, Mekën, më 1979, duke deklaruar se drejtuesit e Arabisë Saudite nuk ishin të devotshëm mjaftueshëm, Arabia Saudite e ka dyfishuar mbështetjen e saj ndaj Wahhabi-t apo islamit Salafit "” versioni më puritan, anti-pluralist dhe anti-grua i besimit. Kthimi saudit në vijën e drejtë përzier me të ardhurat e naftës të përdorura për të ndërtuar xhami me Wahhabi, website dhe medrese anembanë botës myslimane "” e kanë vendosur të gjithë komunitetin sunit në vijën e drejtë. Po të shihni një foto të femrave të diplomuara në Universitetin e Kajros në vitin 1950, vetëm disa mbajnë vello. Po t'i shohim sot, shumica janë me vello. Islami i hapur dhe i butë që përqafoi Egjipti për shekuj me radhë falu pesë herë në ditë por ktheje një birrë në darkë është vështirësuar nga kjo valë Wahhabi nga Arabia.

Por presidentët amerikanë nuk ballafaqohen kurrë për këtë me Arabinë Saudite për shkak të varësisë së tyre nga nafta. Sikurse kam thënë, të droguarit nuk i thonë asnjëherë të vërtetën shpërndarësve. Qeveria saudite është kundër xhihadizmit. Për fat të keq, ka një ndryshim fare të vogël midis islamit Wahhabi dhe xhihadizmit të dhunshëm të praktikuar në Shteti Islamik, apo ISIS. Terroristët francezë kishin lindur në Francë, por ishin përzier gjithsesi me Wahhabi-Salafi përmes rrjetit dhe xhamive lokale, dhe jo Volterit.

Gjithashtu, lufta tjetër civile në islam "” ndërmjet sunitëve dhe shiitëve "” i ka bërë shumë organizata, xhami dhe regjime sunite të mbështesin grupet xhihadiste sepse ishin luftëtarë të pamëshirshëm kundër shiitëve. Së fundi edhe më mësyshëse për 60 vjet pati një aleancë të heshtur ndërmjet diktatorëve arabë dhe klerit të tyre fetar sunit. Regjimet i financuan këta klerikë të pafrymëzuar myslimanë, dhe këta klerikë bekuan diktatorët e pashpirt dhe që të dyja palët e mbytën urgjencën e ndonjë islami autentik, të frymëzuar dhe reformist që mund të mbështetej te Wahhabizmi-Salafizmi, edhe pse shumë myslimanë atë donin. Një reformim autentik lyps një hapësirë të lirë në botën arabo-myslimane.

"Myslimanët kanë nevojë "˜ta rifreskojnë softwar-in e tyre', i cili është i programuar kryesisht nga shkollat, televizionet dhe xhamitë tona sidomos xhami të vogla që bëjnë pazar me gjërat e ndaluara", shkruante intelektuali egjiptian Mamoun Fandy për Al-Sharq Al-Awsat.
(I përkthyer gjithashtu nga Memri.org.) "Nuk ka asnjë zgjidhje tjetër përveçse të çrrënjoset ky sistem dhe të rindërtohet në një mënyrë që të jetë në përputhje me kulturën dhe vlerat njerëzore".

Me pak fjalë, është e lehtë të dënosh zellin xhihadist, por do të duhen revolucione të shumta për ta ndalur atë, revolucione që do të kenë nevojë për shumë njerëz në botën arabo-myslimane dhe në Perëndim për të shpërbërë ambivalencën e tyre dhe për të ndalur lojën e dyfishtë.
--
 The Opinion Pages | Op-Ed Columnist
We Need Another Giant Protest
Thomas L. Friedman
JAN. 13, 2015
President Obama was criticized for failing to attend, or send a proper surrogate to, the giant antiterrorism march in Paris on Sunday. That criticism was right. But it is typical of American politics today that we focus on this and not what would have really made the world feel the jihadist threat was finally being seriously confronted. And that would not be a march that our president helps to lead, but one in which he's not involved at all. That would be a million-person march against the jihadists across the Arab-Muslim world, organized by Arabs and Muslims for Arabs and Muslims, without anyone in the West asking for it "” not just because of what happened in Paris but because of the scores of Muslims recently murdered by jihadists in Pakistan, Yemen, Iraq, Libya, Nigeria and Syria.
Abdul Rahman al-Rashed, one of the most respected Arab journalists, wrote Monday in his column in Al-Sharq Al-Awsat: "Protests against the recent terrorist attacks in France should have been held in Muslim capitals, rather than Paris, because, in this case, it is Muslims who are involved in this crisis and stand accused. ... The story of extremism begins in Muslim societies, and it is with their support and silence that extremism has grown into terrorism that is harming people. It is of no value that the French people, who are the victims here, take to the streets. ... What is required here is for Muslim communities to disown the Paris crime and Islamic extremism in general." (Translation by Memri.org.)

The truth is there is a huge amount of ambivalence toward this whole jihadist phenomenon "” more than any of us would like to believe "” in the Arab-Muslim world, Europe and America. This ambivalence starts in the Muslim community, where there is a deep cleavage over what constitutes authentic Islam today. We fool ourselves when we tell Muslims what "real Islam" is. Because Islam has no Vatican, no single source of religious authority, there are many Islams today. The puritanical Wahhabi/Salafi/jihadist strain is one of them, and its support is not insignificant.

Ambivalence runs through Europe today on the question of what a country should demand of new Muslim immigrants by way of adopting its values. Is Stratfor's George Friedman right when he argues that Europeans adopted multiculturalism precisely because they didn't really want to absorb their Muslim immigrants, and many of those Muslim immigrants, who went to Europe to find a job, not a new identity, didn't want to be absorbed? If so, that spells trouble.

Ambivalence runs through Washington's ties with Saudi Arabia. Ever since jihadists took over Islam's holiest shrine in Mecca in 1979, proclaiming that Saudi Arabia's rulers were not pious enough, Saudi Arabia has redoubled its commitment to Wahhabi or Salafist Islam "” the most puritanical, anti-pluralistic and anti-women version of that faith. This Saudi right turn "” combined with oil revenues used to build Wahhabi-inspired mosques, websites and madrassas across the Muslim world "” has tilted the entire Sunni community to the right. Look at a picture of female graduates of Cairo University in 1950. Few are wearing veils. Look at them today. Many are wearing veils. The open, soft, embracing Islam that defined Egypt for centuries "” pray five times a day but wash it down with a beer at night "” has been hardened by this Wahhabi wind from Arabia.

But U.S. presidents never confront Saudi Arabia about this because of our oil addiction. As I've said, addicts never tell the truth to their pushers. The Saudi government opposes the jihadists. Unfortunately, though, it's a very short step from Wahhabi Islam to the violent jihadism practiced by the Islamic State, or ISIS. The French terrorists were born in France but were marinated in Wahhabi-Salafi thought through the web and local mosques "” not Voltaire.
Also, the other civil war in Islam "” between Sunnis and Shiites "” has led many mainstream Sunni charities, mosques and regimes to support jihadist groups because they're ferocious fighters against Shiites. Finally "” yet more ambivalence "” for 60 years there was a tacit alliance between Arab dictators and their Sunni religious clergy. The regimes funded these uninspired Muslim clerics, and these clergy blessed the uninspired dictators "” and both stifled the emergence of any authentic, inspired, reformist Islam that could take on Wahhabism-Salafism, even though many Muslims wanted it. An authentic reformation requires a free space in the Arab-Muslim world.

"Muslims need to "˜upgrade their software,' which is programmed mainly by our schools, television and mosques "” especially small mosques that trade in what is forbidden," Egyptian intellectual Mamoun Fandy wrote in Al-Sharq Al-Awsat. (Also translated by Memri.org.) "There is no choice but to dismantle this system and rebuild it in a way that is compatible with human culture and values."

In short, jihadist zeal is easy to condemn, but will require multiple revolutions to stem "” revolutions that will require a lot of people in the Arab-Muslim world and West to shed their ambivalence and stop playing double games.

www.voal-online.ch


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
VIDHET HISTORIA E QYTETIT ILIR TË SHASITNga FRANK SHKRELI (01.14.2015)
Baromteri diplomatikNËNAT TONA NUK JANË EGËRSIRA, POR SHEMBËLLTYRË E VIRTYTSHME SI NËNË TEREZA SHQIPTARE!Nga Prof. Dr. MEHDI HYSENI (01.12.2015)
SHPIFËSIT E MINISTRISË SË KULTURËS - GËNJYEN PA KUFINga GANI MEHMETAJ (01.11.2015)
TË JESH A TË MOS JESH CHARLIE HEBDONga SKËNDER BUÇPAPAJ (01.10.2015)
NË PARIS VRITET LIRIA E SHTYPITNga FRANK SHKRELI (01.08.2015)
Barometri diplomatikBEOGRADI PO LUFTON PËR 'ANULIMIN' E PAVARËSISË SË KOSOVËS, KURSE PRISHTINA PËR 'NORMALIZIMIN' ME SERBINË!!!Nga Prof. Dr. MEHDI HYSENI (01.08.2015)
NGA CIKLI I SHKRIMEVE PËR ZVICRËN - PËR SHQIPËRINË NGA EKSPERIENCA ZVICERANE Nga ELIDA BUÇPAPAJ (01.07.2015)
FAMILJA BUSH - PORTRETI I NJË PRESIDENTI NGA DJALI I TIJ PRESIDENTNga FRANK SHKRELI (01.07.2015)
PËR VITIN E RI 2015 - PAQE NË BOTË, PAQE NË ZEMRAT TONA!Nga SAMI REPISHTI (01.05.2015)
Pas deklarimit të VAN se nuk do ta votojë Gjykatën SpecialeVEPRIMET AUTODESTRUKTIVE TË VAN-it ZGJASIN PUSHTETIN E HASHIM THAÇITNga ELIDA BUÇPAPAJ (01.05.2015)



 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Maj 2024  
D H M M E P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]