E Shtunë, 06.15.2024, 02:28pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

NJË TEORI PËR GJITHÇKA (GJITHFARE)

Nga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times


E Martë, 08.16.2011, 10:21am (GMT+1)

LONDRA digjet. Pranvera arabe shkakton rebelimet popullore kundër autokratëve në të gjithë botën arabe. Vera izraelite sjell 250 000 izraelitë në rrugë, duke protestuar për mungesën e strehimit të përshtatshëm dhe për mënyrën se si vendi i tyre është i dominuar nga një oligopol i kapitalistëve klientë. Nga Athina në Barcelonë, sheshet evropiane të qyteteve janë pushtuar nga të rinjtë e tubuar kundër papunësisë dhe padrejtësisë e hendeqeve të pakapërcyeshme të të ardhurave, ndërsa Partia zemëruar e Çajit del nga askundi dhe kokë mëvete përcakton politikën amerikane.


Çfarë është duke ndodhur?


Ekzistojnë arsye të shumta dhe të ndryshme për këto shpërthime, por disi ato mund të kenë një emërues të përbashkët që mendoj se mund të gjendet në një nga sloganet e klasës së mesme kryengritëse të Izraelit: "Ne luftojmë për një të ardhme konkrete". Gjithandej botës, shumë njerëz mesme të klasës së mesme tani dhe të ulët mendojnë se "e ardhmja" është jashtë kuptimit të tyre, dhe ata po ua lënë udhëheqësve të tyre që ta dinë atë.

Pse tani? Kjo fillon me faktin se globalizimi dhe revolucioni i teknologjisë së informacionit kanë shkuar në një nivel krejt të ri. Në saj të cloud computing, robotikëve, lidhjes pa tel 3G, Skype, Facebook, Google, LinkedIn, Twitter, iPad, dhe Internet-enabled smartphones të lirë, bota ka shkuar nga e lidhur në të hiper-lidhur.


Kjo është prirja e vetme më e rëndësishme në botë sot. Dhe ka një arsye të rëndësishme pse, për të hyrë në klasën e mesme tani, ju duhet të studioni rëndë, të punomi më me zgjuarsi dhe të përshtateni më shpejt se kurrë më parë. E gjithë kjo teknologji dhe globalizim janë duke eliminuar gjithnjë e më shumë punën "rutinë" - ajo lloj pune që dikur përbënte një mënyrë jetese të klasës së mesme.

Shkrirja e globalizimit dhe I.T. është duke drejtuar prurjet e mëdha të produktivitetit, sidomos në kohën recesionare, ku punëdhënësit janë duke u gjetur më lehtë, më lirë dhe më nevojshëm se kurrë zëvendësimin e punës me makina, kompjutera, robotë dhe punëtorëve të huaj të talentuar. Ishte dikur zakon që vetëm puna e lirë e huaj me dorë të jetë lehtësisht në dispozicion; tani gjenitë e lirë të huaj janë lehtësisht në dispozicion. Kjo shpjegon pse korporatat janë duke u bërë më të pasura dhe punëtorët mesatarisht të kualifikuar më të varfër. Punët e mira ekzistojnë, por ato kërkojnë më shumë arsimim ose aftësi teknike. Papunësia ende sot mbetet relativisht e ulët për njerëz me diploma kolegji. Por për të marrë një nga ato gradë dhe për ta përdorur atë për një punë të mirë kërkon nga të gjithë ta bëjnë më fort lojën e tyre. Është e vështirë.

Mendoni se çfarë raportoi Times në muajin shkurt: Në një Grinnell College të vogël në Iowa, me 1 600 studentë, "pothuajse një në çdo 10 aplikantë që diplomon në vitin 2015 është nga Kina". Artikull thekson se dhjetëra të kolegje të tjera amerikane dhe universitetet po shohim një rritje të ngjashme. Dhe artikullin e shtonte këtë fakt: Gjysma e "800 aplikuesve nga Kina këtë vit kanë rezultate të përkryera në pjesën SAT të matematikës".

Jo vetëm që kërkohen më shumë aftësi për të marrë një punë të mirë, por për ata që nuk janë në gjendje për të forcuar lojrat e tyre, qeveritë nuk mund të përballojnë mbështetjen bujare të mirëqenies apo kredive të lira që rëndom përdoreshin për të blerë një shtëpi për pothuaj asgjë - çka krijoi shumë e punë krahu në ndërtim dhe në shitjen me pakicë. Mjerisht, për 50 vjet pas Luftës së Dytë Botërore, për të qenë një president, kryetar bashkie, guvernator apo president universiteti, më shpesh po sesa jo, do të thotë t'iu japësh diçka njerëzve. Sot, kjo do të thotë t'iu zhvatësh diçka njerëzve.


E gjithë kjo po ndodh në një kohë kur ky i njëjti globalizim/Revolucion IT mundëson globalizimin e zemërimit, me të gjitha këto demonstrata duke frymëzuar tani njëra-tjetrën. Disa protestues izraelitë mbanin një shenjë: "Ec si një egjiptian." Përderisa këto protesta sociale - dhe turmat e tyre përkatëse, mutacionet kriminale si ato në Londër - nuk janë të shkaktuara nga teknologjitë e reja në vetvete, ato janë të nxitur nga ata.


Ky globalizim revolucion / I.T. është edhe duke i "superfuqizuar" individët, duke u lejuar atyre për të sfiduar hierarkinë dhe figurat tradicionale të autoritetit - nga biznesi tek shkenca për të qeverisur. Ajo gjithashtu është duke bërë të mundur krijimin e pakicave të fuqishme, duke e bërë më të vështirë qeverisjen dhe sundimin e pakicave më të lehtë se kurrë. Shih fjalorin për: "Tea Party".


Sigurisht një nga imazhet portreti i kësaj kohe është fotografia e presidentit Hosni Mubarak të Egjiptit - për tri dekada një faraon modern - i sjell zvarrë në gjykatë, i mbajtur në një kafaz me dy bijtë e tij dhe gjykuar për përpjekjen për të shtypur demonstratat paqësore të popullit të tij. Çdo lider dhe president ekzekutiv kompanish duhet të reflektojë mbi këtë foto. "Piramida e pushtetit është duke u kthyer me kokë poshtë", tha Yaron Ezrahi, një teoricien politik izraelit.


Pra le të riktheksojmë: Ne jemi gjithnjë duke marrë gjithnjë e më kollaj kredi, punë të rehatshme, punë zyre dhe të drejta larg nga klasa e mesme - në një kohë kur kërkohen më shumë aftësi për të marrë dhe për të mbajtur një punë të mirë, në një kohë kur qytetarët kanë më shumë qasje në media për t'u organizuar, protestuar dhe sfiduar autoritetin dhe në një kohë kur kjo shkrirje e njëjtë e globalizimit dhe IT do të thotë krijimi i pagave më të mëdha për njerëzit me aftësi globale (ose për ata që mësojnë lojën e sistemit dhe arrijnë qasje në paratë e monopoleve apo kontratat e qeverisë duke qenë të afërt me ata në pushtet) - kështu duke i zgjeruar më tej hendeqet në të ardhurat dhe duke i nxitur pakënaqësitë edhe më shumë.


Vendosini të gjitha së bashku dhe ju keni lajmet e sotme të faqes së parë./Elida Buçpapaj

--

August 13, 2011

A Theory of Everything (Sort of)

By THOMAS L. FRIEDMAN

LONDON burns. The Arab Spring triggers popular rebellions against autocrats across the Arab world. The Israeli Summer brings 250,000 Israelis into the streets, protesting the lack of affordable housing and the way their country is now dominated by an oligopoly of crony capitalists. From Athens to Barcelona, European town squares are being taken over by young people railing against unemployment and the injustice of yawning income gaps, while the angry Tea Party emerges from nowhere and sets American politics on its head.

What's going on here?

There are multiple and different reasons for these explosions, but to the extent they might have a common denominator I think it can be found in one of the slogans of Israel's middle-class uprising: "We are fighting for an accessible future." Across the world, a lot of middle- and lower-middle-class people now feel that the "future" is out of their grasp, and they are letting their leaders know it.

Why now? It starts with the fact that globalization and the information technology revolution have gone to a whole new level. Thanks to cloud computing, robotics, 3G wireless connectivity, Skype, Facebook, Google, LinkedIn, Twitter, the iPad, and cheap Internet-enabled smartphones, the world has gone from connected to hyper-connected.

This is the single most important trend in the world today. And it is a critical reason why, to get into the middle class now, you have to study harder, work smarter and adapt quicker than ever before. All this technology and globalization are eliminating more and more "routine" work "” the sort of work that once sustained a lot of middle-class lifestyles.

The merger of globalization and I.T. is driving huge productivity gains, especially in recessionary times, where employers are finding it easier, cheaper and more necessary than ever to replace labor with machines, computers, robots and talented foreign workers. It used to be that only cheap foreign manual labor was easily available; now cheap foreign genius is easily available. This explains why corporations are getting richer and middle-skilled workers poorer. Good jobs do exist, but they require more education or technical skills. Unemployment today still remains relatively low for people with college degrees. But to get one of those degrees and to leverage it for a good job requires everyone to raise their game. It's hard.

Think of what The Times reported last February: At little Grinnell College in rural Iowa, with 1,600 students, "nearly one of every 10 applicants being considered for the class of 2015 is from China." The article noted that dozens of other American colleges and universities are seeing a similar surge as well. And the article added this fact: Half the "applicants from China this year have perfect scores of 800 on the math portion of the SAT."

Not only does it take more skill to get a good job, but for those who are unable to raise their games, governments no longer can afford generous welfare support or cheap credit to be used to buy a home for nothing down "” which created a lot of manual labor in construction and retail. Alas, for the 50 years after World War II, to be a president, mayor, governor or university president meant, more often than not, giving things away to people. Today, it means taking things away from people.

All of this is happening at a time when this same globalization/I.T. revolution enables the globalization of anger, with all of these demonstrations now inspiring each other. Some Israeli protestors carried a sign: "Walk Like an Egyptian." While these social protests "” and their flash-mob, criminal mutations like those in London "” are not caused by new technologies per se, they are fueled by them.

This globalization/I.T. revolution is also "super-empowering" individuals, enabling them to challenge hierarchies and traditional authority figures "” from business to science to government. It is also enabling the creation of powerful minorities and making governing harder and minority rule easier than ever. See dictionary for: "Tea Party."

Surely one of the iconic images of this time is the picture of Egypt's President Hosni Mubarak "” for three decades a modern pharaoh "” being hauled into court, held in a cage with his two sons and tried for attempting to crush his people's peaceful demonstrations. Every leader and C.E.O. should reflect on that photo. "The power pyramid is being turned upside down," said Yaron Ezrahi, an Israeli political theorist.

So let's review: We are increasingly taking easy credit, routine work and government jobs and entitlements away from the middle class "” at a time when it takes more skill to get and hold a decent job, at a time when citizens have more access to media to organize, protest and challenge authority and at a time when this same merger of globalization and I.T. is creating huge wages for people with global skills (or for those who learn to game the system and get access to money, monopolies or government contracts by being close to those in power) "” thus widening income gaps and fueling resentments even more.

Put it all together and you have today's front-page news.

Përktheu Elida Buçpapaj


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
NDËRROI JETË HYSEN BIBERAJNga FRANK SHKRELI (08.15.2011)
NJË DITË MË PAS E Ç'DO TË THEMI PËR KASEM TREBESHINËN?Nga VISAR ZHITI (08.14.2011)
KTHIMI I PËRJETSHËM I TEKI DERVISHITNga VELI KARAHODA (08.13.2011)
GABIMI I BERLINIT I JFKNga GEORG F. WILL, Washington Post (08.13.2011)
KONKLUZIONET QË MUND TË NXJERRIM NGA TRAZIRAT E LONDRËSNga ANNE APPLEBAUM, Washington Post (08.12.2011)
RREZIKU I MADH ËSHTË EVROPANga ROBERT J. SAMUELSON, Washington Post (08.09.2011)
EDITORIALET NUK LIDHEN ME FILLIM TË RI TË ED RAMËS- JANË REMINISHENCA,HISTORI E INERCI TË VJETRA -BASHA E DEBUNKERIZON BASHKINË, SI DO TË REAGOJË ED RAMA ?- Nga ELIDA BUÇPAPAJ (08.09.2011)
ALEANCA KUQEZI TA DËRGOJË NË GJYKATËN KUSHTETUESE LIGJIN ANTIKOMBËTAR TË REGJISTRIMIT TË POPULLSISËNga Prof. dr. ESHREF YMERI (08.07.2011)
LETËR E RRALLË QË TRONDITI DIKTATURËN KOMUNISTE (8 korrik 1978)!...ME ANE TE SAJ FADIL KOKOMANI, VANGJEL LEZHO IU KUNDERVUNE ENVER HOXHËS, PAS TYRE DHE XHELAL KOPRENCKANga SKIFTER KËLLIÇI (08.07.2011)
GËZIMET DHE HIDHËRIMET E RAMAZANITNga HESHAM A. HASSABALLA, New York Times (08.06.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Qershor 2024  
D H M M E P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]