E Hënë, 02.26.2024, 02:15pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

STABILITETI NË KOSOVË - A MUND TË ZGJASË?

Nga MERITA B. MCCORMACK, "Dielli"


E Shtunë, 09.03.2011, 08:30am (GMT+1)


WASHINGTON D.C. - Stabiliteti në Kosovë, mund të zgjasë?

Kjo ishte tema e një bisede shumë të frytshme të organizuar nga Universiteti Johns Hopkins SAIS Qendra për Marrëdhëniet Transatlantike me Ministrin e Forcave të Sigurisë të Kosovës, z. Agim Çeku.

Sipas moderatorit të bisedës, z. Michael Haltzel, vend i zhvillimit të bisedës u ndryshua për shkak të interesimit të madh të pjesëmarrësve në këtë bisedë, madje edhe në mes të gushtit, kur shumica e njerëzve janë me pushime. U pa se kishte të drejtë kur vendet u mbushën shpejt dhe ata që hynë pesë minuta me vonesë nuk kishin ku të uleshin. Çështje shumë e rëndësishme e Kosovës tërheq vëmendjen e një numri të madh të pjesëmarrësve, sepse ajo tashmë është një shtet i pavarur për më shumë se tre vjet pas një dekade të mbikëqyrjes prej OKB-së, si rezultat i bombardimeve të NATO-s të vitit 1999, i cili i dha fund spastrimit etnik nga regjimi serb i Sllobodan Millosheviqit.

Z. Haltzel, një anëtar i lartë në JHU, SAIS Centre paraqiti folësin dhe lexoi një biografi të shkurtër të z. Çeku, i cili foli për rreth pesëmbëdhjetë minuta për të tashmen dhe të ardhmen e Kosovës. Ai falënderoi moderatorin dhe Shtetet e Bashkuara për mbështetjen e vazhdueshme dhe falënderoi të gjithë të pranishmit në sallë për praninë dhe për mbështetjen e tyre. Ai pastaj shprehu vlerësimin e tij për rrugën e gjatë të kryer nga Kosova deri më sot, çfarë do të bënte që ai të kthehej në SHBA, në një cilësi të ndryshme, dhe çfarë do të thotë për të ardhmen.

Ministri Çeku theksoi se stabilitet në Kosovë do të thotë stabilitet për të gjithë rajonin dhe se është shumë e rëndësishme të dini se edhe pse shumë e re, shoqëria në Kosovë është një demokraci shumë dinamike dhe funksionuese. Ai tha se vendi i tij është e angazhuar për zhvillimin e mëtejshëm dhe forcimin e çdo institucioni në çdo fushë. Kosova, shtoi ministri Çeku, është një vend i hapur për një ekonomi të tregut të lirë dhe të tregtisë së lirë. Ndërsa ne bëjmë të gjithë këtë, ai vazhdoi, ne jemi duke punuar për të siguruar vendin tonë në hartën ndërkombëtare dhe ne kemi një vizion të qartë për të ardhmen dhe do të mbetemi një partner i besueshëm në SHBA në rajon. Kosova është një vend që aspiron drejt integrimit dhe të anëtarësimit në OKB, NATO, dhe BE me ndërtimin e paqes dhe stabilitetit për Ballkanin. Në pyetjen rreth kësaj teme, ai u përgjigj: "Po, stabiliteti mund dhe do të ruhet."


Pas fjalës së tij ka pasur disa pyetje, të cilave Çeku iu përgjigj në mënyrë të detajuar. Disa ishin të lidhura me minoritetet jo-serbe në Kosovë dhe të tjera që kanë të bëjnë me probleme të kohëve të fundit në rajonin verior të Kosovës, Mitrovicë. Ministri Çeku trajtoi çdo detaj të pyetjeve, duke deklaruar hapjen ndaj dialogut, dëshirën dhe përkushtimin e Qeverisë së Kosovës për të punuar me gjithkënd në interes të të gjithëve dhe se sovraniteti i secilit vend duhet të mbrohet.

Ministri Çeku theksoi se ulja e mundshme e forcës së K-4 do të jetë një vendim i përgjegjshëm, duke theksuar se çdo ndryshim është bërë me kujdes në bazë të nevojave dhe kushteve që duhen plotësuar. Ai gjithashtu shtoi që nevoja për një prani të SHBA në Kosovë është një domosdoshmëri dhe nëpërmjet sensit të tij të veçantë të humorit ai përfundoi përgjigjen e tij me "Numrat nuk kanë rëndësi, flamujt po." Kjo ilustron se sa shumë Shtetet e Bashkuara janë të vlerësuara dhe të dashura dhe posaçërisht për sa SHBA ka bërë për këtë vend të vogël por dinamik.Ministri Këshilltar nga Ambasada kroate në Uashington DC, z. Zv Skračić hapi pyetjen e tij të parë duke falenderuar Çeku, kur ai tha, "Unë do të doja të përfitoj nga ky rast të shpreh vlerësimin tim të thellë për shërbimin që keni bërë për Forcat e Armatosura Kroate në fillim të viteve 90 dhe mbështetjen për vendin tim." komnetet e tij u pritën mirë dhe u vlerësuan.


Ministri Çeku tha se nuk do të ketë asnjë ndryshim të kufirit dhe pjesa veriore e Mitrovicës do të mbetet pjesë e shtetit sovran të Kosovës. Ministri Çeku përsëriti se qeveria e Kosovës është e angazhuar për paqen, stabilitetin dhe për dialog të vazhdueshëm me Serbinë, një dialog, shtoi ai, që çon në bashkëpunim dhe më pas në pajtim.

Ministri Çeku u duartrokit dhe mori urime. Ai premtoi se do të ketë lajme edhe më të mira për të gjithë kohën tjetër që ai viziton SHBA.

--

Stability in Kosovo - Can it Last?

By Merita B.McCormack

Washington DC

Stability in Kosova-Can it last?

That was the theme of a very productive talk organized by Johns Hopkins University SAIS Centre for Transatlantic Relations with Kosova Security Forces Minister, Mr. Agim Çeku.

According to the moderator of the event, Mr. Michael Haltzel, the event's venue had to change due to the large response of participants to this talk, even in the middle of August when most people are on vacation. That proved quite right when the seats filled up quickly and those who entered five minutes late had to stand. This very important issue of Kosova draws the attention of a large number of participants because it has now been an independent country for over three years after a decade of UN supervision; the result of the NATO bombings of 1999, which put an end to the ethnic cleansing by Slobodan Milosevic"˜s Serbian regime.

Mr. Haltzel, a Senior Fellow at JHU, SAIS Centre presented the speaker and read a short biography of Mr. Çeku, who spoke for about fifteen minutes on Kosova's present and future. He thanked the moderator and the United States for the continuous support and thanked everyone present in the room for being there and for their support. He then expressed his appreciation of the long road taken by Kosova to date, what it means to him to be back in the USA, in a different capacity, and what it means for the future.

Minister Çeku emphasized that stability in Kosova means stability for the whole region and that it is very important to know that although very young, Kosova society is a very dynamic and functioning democracy. He said his country is committed to further developing and strengthening every institution in every area. Kosova, added Minister Çeku, is a country open to a free market economy and free trade. While we do all this, he continued, we are working to secure our place on the International map and we have a clear vision for the future and will remain a reliable partner to the USA in the region. Kosova is a country that aspires toward integration and membership into UN, NATO, and EU with building peace and stability for the Balkans. On the question of the talk's theme he answered: "Yes, stability can and will be maintained."

After his speech there were several questions, which Minister Çeku answered in detail. A few were related to non-Serbian minorities in Kosova and others pertaining to the recent trouble in the Northern region of Kosova, Mitrovica. Minister Çeku addressed every detail of the questions, stating the openness to dialogue attitude, desire and commitment of the Kosova Government to work with anyone in everybody's interests and that the sovereignty of each country must be protected.

Minister Çeku stated the potential force reduction of K-4 would be a responsible decision, by emphasizing that every change is carefully made based on the needs and conditions to be met. He also added that the need for a US presence in Kosova is a necessity and through his unique sense of humor he ended his answer with, "Numbers don't matter, flags do." That exemplifies how much the USA is appreciated and loved and specifically for how much the USA has done for this small but dynamic country.

The Minister Counselor from the Croatian Embassy in Washington DC, Mr. Vice Skračić opened his question first by thanking Minister Çeku when he stated, "I'd like to take this opportunity to express my deep appreciation for the service to the Croatian Armed Services that you provided in the early 90's and support for my own country." His remarks were well received and appreciated.

Minister Çeku stated that there will not be any border change and Northern Mitrovica will remain part of the Sovereign state of Kosova. Minister Çeku reiterated that Kosova government is committed to peace, stability and to continuous dialogue with Serbia, a dialogue, he added, that leads to cooperation and then to reconciliation.

Minister Çeku was applauded and wished well. He promised to have even better news for all the next time he visits the USA.

 

 

 

MERITA B. MCCORMACK


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
ÇFARË MUND TË BËJË STEVE JOBS PËR KLASËN PUNËTORE TË SHBANga HARLOD MEYERSON, Washington Post (09.02.2011)
BALLAFAQIMI ME MOHUESIT E (KRIMEVE TË) HISTORISËRreth deklaratës së ministrit turk se librat e historë së Kosovës "fyejnë popullin turk"*Nga FRANK SHKRELI (09.02.2011)
Barometri diplomatikNE PRANOJMË VETËM REKOMANDIMET E AMERIKËS, SEPSE AJO NA KA SHPËTUAR NGA SERBIA, JO TURQIA, E AS SHQIPËRIA (1912-1999)Nga Prof. Dr. MEHDI HYSENI (09.01.2011)
NJË VOTË PËR INTERVENCIONIZMINNga ROGER COHEN, New York Times (08.30.2011)
SINOPSIS STINORIT TË SIVJETËM TË ZJARREVENga SKËNDER BUÇPAPAJ (08.29.2011)
MONUMENTI I NJË ËNDËRRENga FRANK SHKRELI (08.27.2011)
UNË JAM DISHEPULL E NËNË TEREZËS, E TE JESH DISHEPULL I NËNË TEREZËS, DO TË THOTË TË JESH DISHEPULL I DASHURISËNga ELIDA BUÇPAPAJ (08.26.2011)
DITA QË LINDI NËNË TEREZËNNga VISAR ZHITI (08.26.2011)
TRAGJEDIA E 11 SHTATORIT 2001 NE FAQET E NJË ROMANI TRONDITËS(Me rastin e 10-vjetorit të saj)Recension nga Prof. Dr. MEHDI HYSENI, Boston, SHBA (08.25.2011)
BERLINI SHËNOI 50 VJETORIN E "MURIT"Nga FRANK SHKRELI (08.24.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Shkurt 2024  
D H M M E P S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]