E Premte, 03.01.2024, 01:24am (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

POLITIKA E DINJITETIT

Nga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times


E Mërkurë, 02.01.2012, 05:23pm (GMT+1)

Vendi dhe koha: Moskë
Kujtesë: Kryeministrit Vladimir Putin dhe presidentit Dmitri Medvedev
Tema: Rusia dhe Pranvera arabe
Nga: Një udhëtar në Kajro dhe Moskë

Të nderuar Zotërinj: Ju mund të mendoni se situata në Egjipt dhe Rusia nuk kanë asgjë të përbashkët. Mendoni përsëri. Po, këto dy vende kanë histori fort të ndryshme. Por duke i pasë vizituar të dy vendet javët e fundit, unë mund t'ju them se ata kanë një gjë shumë të madhe të përbashkët: shpërthimet politike në të dy vendet nuk ishin drejtuar fillimisht nga ndonjë ideologji e veçantë, por më tepër nga më emocionet më njerëzore - kërkesën për dinjitet dhe drejtësi. Poshtërimi është forca e vetme më e nënvleftësuar në politikë. Njerëzit do të kapërdijnë urinë, mundimin dhe dhimbjen. Ata do të jenë mirënjohës për punën, makinat dhe përfitimet. Por nëse ju i detyroni njerëzit për të jetuar një kohë të pacaktuar brenda një loje të manipuluar që është përplasur në fytyrën e tyre ose i bën ata të ndjehen si kafshët që mund të kalojnë nga një lider te i biri i tij apo nga një politikan tek një tjetër, në fund ata do të shpërthejnë. Këto janë emocionet që ndezën kryengritjet në Kajro dhe Moskë. Nuk ka pse të shkojmë larg se cila është arsyeja pse ju jeni në vështirësi më shumë se ju e mendoni.


A keni shikuar, zotërinj, videot e bëra në vend rreth Rusisë këto ditë? Një nga të preferuarat e mia është bërë nga dy ruse paratrupa të kthyer në këngëtarë, të postuar në YouTube me titull "Veteranët e trupave ajrore ruse kundër Vladimir Putinit". Vargjet e tyre kishin cak direkt ju, z. Putin, për njoftimin e bërë në prag të 24 shtator se Presidenti Medvedev do të japë dorëheqjen dhe të hapë rrugën për ju dhe partinë tuaj (tani e njohur gjerësisht si "parti e mashtruesve dhe hajdutëve") që të kandidojë për president për dy mandate më se gjashtëvjeçare - 12 vjet të tjera! Rusët menjëherë filluan llogaritjes se sa të vjetër ata do të jenë kur mund të shohin vendin e tyre të udhëhequr nga dikush tjetër dhe jo ju, z. Putin. Ishte dëshpëruese për shumëkënd - më tepër nga fakti që zoti Medvedev tha se "pazari" juaj ishte bërë kohë më parë. Megjithatë, askush tjetër nuk ishte konsultuar, dhe ju të dy nuk keni marrë mundimin për të treguar pse Putini duhet të jetë 12 vjet të tjera. Nuk është çudi që kënga nga paratrupat e Putinit ishte e gjitha për dinjitetin: "Ju nuk jeni ndryshe nga unë, / jeni një njeri dhe jo Zot / Unë nuk jam ndryshe nga ju, / një njeri jo kushdo./ Ne nuk lejojmë të na mbani me rrena. / Ne nuk do t'ju lejojmë të na rripini më tej. / Ne jemi trupat çlirimtare që mbrojtën atdheun. "


Aleksei Navalny, blogeri aktivist aksioner i cili ndihmoi zhvillimin e mitingjeve kundër jush, më tha se asgjë nuk i nxiti protestat më shumë se përvoja e përditshme e moskovitëve që iuduhet të mbërthehen në trafik, ndërsa kalon një makinë me një dritë blu të ndeur që mbart disa miq të Putin përtej xhamave të lyer. "Kjo është mbi të gjitha për dinjitetin," tha Navalny. "Kush janë këta njerëz? Pse nuk duan t'ia dinë për të drejtat tona? Nuk ka rëndësi fare se sa mirë e ndërtoni karrierën. Ju do të qëndroni në këtë trafik, dhe këta njerëz, bijtë e tyre do t'ju dëbojnë ju me dritat e tyre blu. "

Z. Putin, ju keni arritje të konsiderueshme. Gjatë tetë viteve tuaj të para si president, duke filluar në vitin 2000, ju stabilizuat një Rusi në kolaps dhe mbikqyrët daljen e një klasë të lartë e të mesme urbane. Pa dyshim, ju nuk e keni arritur këtë me shumë përkujdesje, dhe kjo u shoqërua me korrupsion të përhapur dhe të nxitur nga eksportet e naftës. Por mjaftuan sa për t'u shfaqur një klasë e vërtetë e mesme profesionistësh dhe sipërmarrësish. Ata janë produkt i juaj i rastësishëm politik - "ndoshta klasa e parë e pavarur politike në historinë moderne ruse," thotë Max Trudolyubov, tek faqja editoriale e redaktorit të gazetës Vedomosti - dhe tani ata duan një zë në të ardhmen e tyre.

A keni folur kohët e fundit për Mikhail Dmitriev, president i Qendrës për Studime Strategjike? Ai ka qenë duke bërë grupet e fokusit që nga viti 2009, për të cilim më kanë thënë se ndihmësit tuaj e kanë parë, por nuk besojnë. Protesta anti-Putin, themeluar nga Dmitriev, nuk u bë nga të papunët por nga "një pjesë shumë e aftë e popullsisë ruse", që kanë ardhur tek përfundimi se "shoqëria ruse është një autostradë me dy korsi, me një korsi për individë të privilegjuar në afërsi të pushtetit shtetëror", me ligjet e saj ose mungesën e tyre, "dhe një korsi për pjesën tjetër të popullsisë".


Duke filluar nga viti 2009, thotë Dmitriev, grupet e tij të përqëndrura nisën të paralajmërojnë se kjo "klasë e mesme e pasur, e vetë-respektuar" mendonte se "ata nuk janë pranuar si individë që meritojnë dhe kanë të drejtë të trajtohen me të drejta të barabarta të të gjithë të tjerëve". Një frazë, thotë ai, "papritmas u shfaq në të gjithë vendin: "Ne nuk jemi kafshë." "Kjo, thotë ai, ndodh kur ti e kupton se "kjo është një çështje e dinjitetit dhe vetë-respektit."


Kjo luftë midis jush dhe produktit tuaj aksidental do të zhvillohet për një kohë të gjatë. Por, Zotërinj të mirë, nuk kam asnjë dyshim në lidhje me këtë: politika është kthyer në Rusi. Mbajeni mend. Ju, zoti Putin, me siguri do t'i fitoni zgjedhjet presidenciale të marsit, parashikon Dmitriev, "por në një mënyrë të dobësuar". Marka Putin është në rënie, thotë ai. "Prirja është drejt rënies. Kjo do të sigurojë që Putin është një president i dobët me përkrahje në rënie."

Prandaj, argumenton Dmitriev, shpresa juaj e vetme për të mbetur i rëndësishëme është që të "krijoni një qeveri të koalicionit, duke përfshirë edhe opozitën, mbi bazën e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme dhe të shkoni drejt një sistemi më të balancuar dhe konkurrues politike"./Skënder Buçpapaj


Unë do ta dëgjoj kësaj here.

--

January 31, 2012

The Politics of Dignity

By THOMAS L. FRIEDMAN

Dateline: Moscow

Memo to: Prime Minister Vladimir Putin and President Dmitri Medvedev

Subject: Russia and the Arab Spring

From: A traveler to Cairo and Moscow

Dear Sirs: You may think that the situations in Egypt and Russia have nothing in common. Think again. Yes, these two countries have starkly different histories. But having visited both in recent weeks, I can tell you that they have one very big thing in common: the political eruptions in both countries were not initially driven by any particular ideology but rather by the most human of emotions "” the quest for dignity and justice. Humiliation is the single most underestimated force in politics. People will absorb hardship, hunger and pain. They will be grateful for jobs, cars and benefits. But if you force people to live indefinitely inside a rigged game that is flaunted in their face or make them feel like cattle that can be passed by one leader to his son or one politician to another, eventually they'll explode. These are the emotions that sparked the uprisings in Cairo and Moscow. They don't go away easily, which is why you're in more trouble than you think.

Have you gentlemen looked at the homemade videos going viral around Russia these days? One of my favorites was made by two Russian paratroopers-turned-singers, posted on YouTube under the title "Russian airborne veterans against Vladimir Putin." Their lyrics were aimed directly at you, Mr. Putin, in the wake of the Sept. 24 announcement that President Medvedev would step down and pave the way for you and your party (now widely known as "the party of crooks and thieves") to run for president for two more six-year terms "” 12 more years! Russians immediately started calculating how old they'd be when they might see their country led by someone other than you, Mr. Putin. It was depressing for many "” made more so by the fact that Mr. Medvedev said that your "trading places" was planned long ago. Yet no one else was consulted, and you two didn't even bother to offer a narrative as to why Putin should have 12 more years. No wonder that song by the paratroopers to Putin was all about dignity: "You're no different from me,/a man and not God./I'm no different from you,/a man, not some hick./We won't let you keep lying./We won't let you keep stealing./We're liberated troops who defended the motherland."

Aleksei Navalny, the shareholder-activist-blogger who helped stoke the rallies against you, said to me that nothing spurred the protests more than the daily experience of Muscovites having to sit in traffic while a car with a flashing blue light carrying some Putin crony behind tinted glass speeds past. "It is all about dignity," said Navalny. "Who are these people? Why don't they care about our rights? It doesn't matter at all how good a career you build. You will stand in this traffic, and these people and their sons will drive past you with their blue lights."

Mr. Putin, you have substantial achievements. During your first eight years as president, starting in 2000, you stabilized a collapsing Russia and oversaw the emergence of a big urban middle class. Admittedly, you didn't achieve this with kid gloves, and it was attended with widespread corruption and fueled by oil exports. But enough trickled down so that a real middle class of professionals and entrepreneurs emerged. They are your accidental political offspring "” "maybe the first independent political class in modern Russian history," says Max Trudolyubov, the editorial page editor of the Vedomosti newspaper "” and now they want a voice in their future.

Have you spoken lately to Mikhail Dmitriev, the president of the Center for Strategic Research? He has been doing focus groups since 2009, which I am told your aides were shown but didn't believe. The anti-Putin protests, Dmitriev found, were not driven by the unemployed but rather by "the highly skilled part of the Russian population" that has come to feel as though "Russian society is a two-lane highway, with one lane for the privileged individuals in proximity to state power," with its own laws or lack of them, "and one lane for the rest of the population."

Beginning in 2009, says Dmitriev, his focus groups all started indicating that this new "wealthy, self-respecting middle class," felt that "they are not recognized as deserving individuals and entitled to be treated with equal rights of everyone else." One phrase, he says, "suddenly appeared all over the country: "˜We are not cattle.' " This, he says, is when he realized that "this is a matter of dignity and self-respect."

This struggle between you and your accidental offspring will play out over a long time. But, good sirs, have no doubt about this: politics is back in Russia. Watch out. You, Mr. Putin, will surely win the March presidential election, predicts Dmitriev, "but in a weakened way." The Putin brand is declining, he says. "The trend is downward. This will ensure that Putin is a weak president with declining support."

Therefore, argues Dmitriev, your only hope to remain relevant is to "set up a coalition government, including the opposition, on the basis of free and fair elections and move toward a more balanced and competitive political system."

I'd listen to him this time.

Përktheu Skënder Buçpapaj


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
KOMUNITETI NDËRKOMBËTAR DHE SIRIANga FRANK SHKRELI (01.31.2012)
PRIFTËRINJ DHE SPIUNËNga SHABAN MURATI (01.30.2012)
FJALIMI I PRESIDENTIT OBAMA MBI GJENDJEN E KOMBIT DHE REAGIMI I PARTISË REPUBLIKANENga FRANK SHKRELI (01.27.2012)
Reagim ndaj opinionit të Ardian Vehbiut botuar tek Shekulli dhe ribotuar tek MAPONDAL ÇDOLLOJ DIASPOROFOBIE QË KUTËRBON ANTISHQIPTARIZËM!Nga ELIDA BUÇPAPAJ (01.26.2012)
DUHET THYER HESHTJANga DONIKA GËRVALLA (01.25.2012)
TË MBROHET FLAMURI I KOMBITNga FRANK SHKRELI (01.24.2012)
PAVARËSIA E DYTË NË KONGRESIN E LUSHNJËS- në nderim të 100-vjetorit të shtetit modern shqiptar -Nga VISAR ZHITI (01.21.2012)
QËNDRIMET E POLITIKËS SË JASHTME TË KRYEKANDIDATIT REPUBLIKAN PËR PRESIDENT TË SHTETEVE TË BASHKUARANga FRANK SHKRELI (01.19.2012)
NDËSHKIMI I KORRUPSIONIT NË AMERIKË DHE LULËZIMI I TIJ NË SHQIPËRINga ARTUR VREKAJ (01.19.2012)
BAROMETRI DIPLOMATIKPOLICIA TË JETË NË SHËRBIM TË POPULLIT, JO TË POLITIKËS SË FORCËS!Nga Prof. Dr. MEHDI HYSENI (01.16.2012) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Mars 2024  
D H M M E P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]