E Hënë, 07.15.2024, 06:57am (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

ËSHTË MËNGJES NË INDI

Nga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times


E Djelë, 10.31.2010, 11:08am (GMT+1)


Nju Delhi - Çmimi i kësaj jave për mosdijen se në cilën botë jetojmë, me siguri iu jepet shkollave të mesme franceze dhe studentëve të universiteteve të cilët i mbyllën qytezat e tyre, dhe e bllokuan trafikun hekurudhor, në një grevë mbarëkombëtare kundër vendimit të qeverisë franceze për të rritur moshën e daljes në pension nga 60 në 62 vjeç. Në qoftë se ata studentë do ta kuptonin botën hiperkompetitive dhe ekonomikisht të integruar ku janë duke jetuar në sot, ata do të kishin dalë në rrugë për të kërkuar klasa të vogla, mësim të mirë, më shumë mundësi për sipërmarrje dhe për më shumë investime të huaja private në Francë - në mënyrë që ata të mund të kenë atë lloj të mirë të sektorit privat të punës, i cili do t'ua mundësojë atyre të financojnë daljen në pension në moshën 62 vjeç. Franca tashmë zbuloi se një javë pune 35-orëshe është e pamundur në një botë ku inxhinierët indianë janë duke u përpjekur për të punuar 35 orë në ditë - dhe po kështu, nivelet e pensioneve nuk mbështeten nga një sektor privat i gjallë.

Ajo që është më e habitshme për mua, duke qenë në Indi kësaj jave, megjithatë, është se sa indianë, të rinj dhe të vjetër, shprehën shqetësimet e tyre se Amerika duket që po i largohet bota të cilën ajo shpiku dhe të cilën India është duke e ndërtuar.

Teksa Presidenti Obama ka planifikuar për të ardhur këtu javën e ardhshme, në një kohë kur gjithnjë e më shumë politikanë të SHBA me zë të lartë po denoncojnë reformat e emigracionit, zgjerimin e tregtisë së lirë dhe të jashtme, gjithnjë e më shumë udhëheqës të biznesit indian duan ta pyesin presidentin: "Si është puna e këtyre reformave? "A nuk i eksportoi Amerika në botë të gjitha teknologjitë dhe dogmat e tregut të lirë që ka krijuar këtë horizont në rritje, fushën ekonomike globale - dhe tani ju jeni duke u kthyer kundër tyre?

"Është revolucioni Silicon Valley ai që mundësoi rritjen masive në shërbime të tregtueshëm dhe ndërtimi nga SHBA i rrjeteve të telekomunikacionit ai që lejoi krijimin e zyrës virtuale," shkroi Nayan Chanda, redaktor i YaleGlobal Online, në revistën indiane Businessworld këtë javë. "Por Shtetet e Bashkuara, medet, duken të papërgatitura për të përfituar nga revolucionit që e kanë pjellë. Infrastruktura e vjetëruar e vendit, sistemi i dështuar i arsimimit dhe mungesa e konsensusit politik nuk e kanë lejuar atë të përjetojë një valë të re prosperiteti." Oh.

Saurabh Srivastava, bashkë-themelues i Shoqatës Kombëtare të Programeve dhe Kompanive Shërbimi në Indi, sqaroi se për 40 vitet e para të pavarësisë indiane, sipërmarrësit këtu shikoheshin nga lart poshtë. India kishte humbur besimin në aftësinë e saj për të konkurruar, kështu që vendosi proteksionizmin. Por kur vitet '90 ia behën, dhe qeveria e Indisë ish pothuajse e falimentuar, industria e teknologjisë e Indisë ishte në gjendje ta detyronte qeverinë për të hapur ekonominë, pjesërisht duke cituar shembullin e Amerikës dhe të Silicon Valley. India ka lulëzuar që atëherë.

"Amerika," thotë Srivastava, "ishte ajo e cila na tha: 'Ju duhet të bazoheni në meritokraci. Ju nuk mund të prodhoni vetë çdo gjë. Përqafojeni tregtinë e lirë dhe tregjet e hapura." Ky ka qenë himni kombëtar amerikan, dhe ne e shtymë qeverinë tonë të jetë në një mendje me të. Dhe sapo ata janë duke filluar ta mërmëritin atë, ju jeni duke ndryshuar himnin. ... Industria jonë ishte ajo që e shtyu qeveria tonë për t'i hapur tregjet tona për importet amerikane, për pronësinë e huaj 100 për qind të kompanive dhe për ligjet e ashpra të të drejtës së autorit, kur ai nuk ishte në modë. "

Në qoftë se Amerika largohet nga këto vlera, shton ai, socialistë / proteksionistët në mesin e burokratëve të Indisë do ta përdorin atë për të ngadalësuar çdo hapje të mëtejshme të tregjeve indiane për eksportuesit amerikane.

Duket, thotë Srivastava, sikur "ajo që po ndodh në Amerikë është një humbje e vetëbesimit. Ne nuk duam që Amerika ta humbë vetëbesimin. Kush tjetër do të marrë përsipër udhëheqjen e morale të Amerikës? Udhëheqjes amerikane nuk ishte kurrë pse keni pasur armë më shumë. Ishte për shkak të ideve, imagjinatës, dhe meritokracisë. "Nese Amerika largohet nga vlera të saj thelbësore, shtoi ai," nuk ka se kush ta marrë udhëheqjen. A duam ne që Kina të jetë udhëheqës moral në botë? Jo. Ne dëshpërimisht duam që Amerika të ketë sukses. "

Kjo nuk ka të bëjë aq vetëm me triumfin e vlerave amerikane. Me një Kinë në rritje nga njëra anë dhe një Pakistan të shkatërruar në anën tjetër, miqësia e re e Indisë me Amerikën ka marrë rëndësi strategjike. "Është shumë shqetësuese të jetosh në një botë që nuk e ka më në balancen e pushtetit të cilën e kemi pasur për 60 vjet," tha Shekhar Gupta, redaktor i gazetës The Indian Express. "Kjo është arsyeja pse gjithkush është i shqetësuar për Amerikën."

India dhe Amerika janë dy demokraci, më tha mua një zyrtar i lartë indian, por emocionalisht ato tani janë anije që lundrojnë natën. Sepse sot edhe çupa më e varfër indiane beson se në qoftë se ajo mund të shpëtojë vetëm pak dollarë për të marrë mësimet e saj anglisht, qysh fëmijë do të ketë një jetë më të mirë se ajo që bën. Prandaj ajo është një optimiste. "Por një djalë në Kansas," shtoi ai, "i cili sot po përjeton një jetë më të mirë se ajo vajzë, është i shqetësuar se ai nuk mund t'ua lërë trashëgim atë fëmijëve të tij. Pra, ai është një pesimist. "

Po, kur Amerika zhytet në një humor të keq, të gjithë e kuptojnë. Pasi kërkoi shpjegim për politikën e Tea Party, Gupta u shpreh: "Ne kemi lëvizur larg ndaj një politike të ankimeve drejt një politike të aspiratës. Ku është ëndrra amerikane? Ku është optimizmi?"/Skënder Buçpapaj

--

October 30, 2010

It's Morning in India

By THOMAS L. FRIEDMAN

New Delhi

This week's award for not knowing what world you're living in surely goes to the French high school and college students who blockaded their campuses, and snarled rail traffic, in a nationwide strike against the French government's decision to raise its pension retirement age from 60 to 62. If those students understood the hypercompetitive and economically integrated world they were living in today, they would have taken to the streets to demand smaller classes, better teaching, more opportunities for entrepreneurship and more foreign private investment in France "” so they could have the sorts of good private sector jobs that would enable them to finance retirement at age 62. France already discovered that a 35-hour workweek was impossible in a world where Indian engineers were trying to work a 35-hour day "” and so, too, are pension levels not sustained by a vibrant private sector.

What is most striking to me being in India this week, though, is how many Indians, young and old, expressed their concerns that America also seems at times to be running away from the world it invented and that India is adopting.

With President Obama scheduled to come here next week, at a time when more than a few U.S. politicians are loudly denouncing immigration reforms, free trade expansion and outsourcing, more than a few Indian business leaders want to ask the president: "What's up with that?" Didn't America export to the world all the technologies and free market dogmas that created this increasingly flat, global economic playing field "” and now you're turning against them?

"It is the Silicon Valley revolution which enabled the massive rise in tradable services and the U.S.-built telecommunication networks that allowed creation of the virtual office," Nayan Chanda, the editor of YaleGlobal Online, wrote in the Indian magazine Businessworld this week. "But the U.S. seems sadly unprepared to take advantage of the revolution it has spawned. The country's worn-out infrastructure, failing education system and lack of political consensus have prevented it from riding a new wave to prosperity." Ouch.

Saurabh Srivastava, co-founder of the National Association of Software and Service Companies in India, explained that for the first 40 years of Indian independence, entrepreneurs here were looked down upon. India had lost confidence in its ability to compete, so it opted for protectionism. But when the '90s rolled around, and India's government was almost bankrupt, India's technology industry was able to get the government to open up the economy, in part by citing the example of America and Silicon Valley. India has flourished ever since.

"America," said Srivastava, "was the one who said to us: "˜You have to go for meritocracy. You don't have to produce everything yourselves. Go for free trade and open markets.' This has been the American national anthem, and we pushed our government to tune in to it. And just when they're beginning to learn how to hum it, you're changing the anthem. ... Our industry was the one pushing our government to open our markets for American imports, 100 percent foreign ownership of companies and tough copyright laws when it wasn't fashionable."

If America turns away from these values, he added, the socialist/protectionists among India's bureaucrats will use it to slow down any further opening of the Indian markets to U.S. exporters.

It looks, said Srivastava, as if "what is happening in America is a loss of self-confidence. We don't want America to lose self-confidence. Who else is there to take over America's moral leadership? American's leadership was never because you had more arms. It was because of ideas, imagination, and meritocracy." If America turns away from its core values, he added, "there is nobody else to take that leadership. Do we want China as the world's moral leader? No. We desperately want America to succeed."

This isn't just so American values triumph. With a rising China on one side and a crumbling Pakistan on the other, India's newfound friendship with America has taken on strategic importance. "It is very worrying to live in a world that no longer has the balance of power we've had for 60 years," said Shekhar Gupta, editor of The Indian Express newspaper. "That is why everyone is concerned about America."

India and America are both democracies, a top Indian official explained to me, but emotionally they are now ships passing in the night. Because today the poorest Indian maid believes that if she can just save a few dollars to get her kid English lessons, that kid will have a better life than she does. So she is an optimist. "But the guy in Kansas," he added, "who today is enjoying a better life than that maid, is worried that he can't pass it on to his kids. So he's a pessimist."

Yes, when America lapses into a bad mood, everyone notices. After asking for an explanation of the Tea Party's politics, Gupta remarked: "We have moved away from a politics of grievance to a politics of aspiration. Where is the American dream? Where is the optimism?" (http://www.nytimes.com)

Përktheu Skënder Buçpapaj


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
PSE TREMBET PERANDORIA KOMUNISTE KINEZE NGA NJË INDIVID I VETËM?Nga FRANK SHKRELI (10.30.2010)
T'i themi jo izolimit të KosovësSHQIPTARËT E KOSOVËS LE TË PËRFITOJNË LIBERALIZIMIN E VIZAVE NGA DYSHTETËSIANGA ELIDA BUÇPAPAJ (10.30.2010)
FRANK SHKRELI: NE SHQIPTARËT JEMI MIRËNJOHËS PËR ROLIN E SHBA NË MBROJTJE TË INTERESAVE TË KOMBIT TONËIntervista që boton Voal-online i është dhënë gazetës TELEGRAF të Tiranës e do të botohet nesër e pasneser (10.28.2010)
ABSTENSIONIZMI RREZIK PËR DEMOKRACINË NË KOSOVËNga ELIDA BUÇPAPAJ (10.28.2010)
EXPRESS - GAZETARIA E POLITIKËS Nga Bajrush MORINA (10.28.2010)
PDK DHE LDK, NJË PANGJASHMËRI - E VOGËL SA E MADHENga SKËNDER BUÇPAPAJ (10.27.2010)
PDK DHE LDK SHAHEN... DERI PAS ZGJEDHJEVENga SKËNDER BUÇPAPAJ (10.26.2010)
TURQIA LARGOHETNga ROGER COHEN, New York Times (10.26.2010)
Privilegjet e pluralizmit partiakHASHIM THAÇIN ZGJEDHJET E REJA KA GJASA TA KTHEJNË NË LIDER TË OPOZITËSNga ELIDA BUÇPAPAJ (10.25.2010)
AKSESI I KOSOVËS NË DOSJET E SPIUNËVE TË SAJNga SKËNDER BUÇPAPAJ (10.24.2010) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Korrik 2024  
D H M M E P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]