E Martë, 07.23.2024, 11:52am (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

DISA IDE PËR ORGANIZIMIN E DIASPORËS SHQIPTARE NË ZVICËR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


E Mërkurë, 06.29.2011, 02:52pm (GMT+1)

Me fjalën Diaspora në zanafillë kuptoheshin të gjitha popullsitë hebreje jashtë Izraelit. Historikisht si dukuri botërore Diaspora shënohet me emigrimin e hebrejve në Babiloni në vitin 586 para Krishtit. Diaspora më e madhe hebreje në botë do të ishte ajo që u ngulit në Aleksandri të Egjiptit në shekullin e parë pas Krishtit, ku përbënte 40 për qind të krejt popullsisë.

Diaspora, fjalë greke që do të thotë shpërndarje, përhapje, gjatë kohërave mori kuptimin e gjerë të shpërndarjes së një populli që largohet nga vendi i të parëve dhe emigron nëpër botë, në adresa të ndryshme. Në shqipe kjo dukuri është shënuar me togfjalëshin arbëresh "gjaku i shprishur". Arbëreshët, shqiptarët e ngulur në Itali pas pushtimit otoman të Shqipërisë, janë Diaspora më e famshme shqiptare.

Diaspora jonë përbëhet nga shqiptarët e shpërndarë dhe të ngulitur nëpër botë, jashtë hapësirës sonë kombëtare, e cila, siç e dinë të gjithë, shtrihet përveç Shqipërisë, Kosovës dhe Kosovës Lindore edhe në një pjesë të madhe të Maqedonisë, si dhe në Mal të Zi e Greqi, në vijimësi të drejtpërdrejtë, të pandërprerë gjeografikisht dhe historikisht.

Termi Diasporë, për të shënuar këtë dukuri tonën të përmasave tejet të konsiderueshme, është pritur me ngurim. Disa kanë parë te fjala përkatëse diçka jo ndjellamirë, duke pasur parasysh se është bashkëshënuese e fatit aq të veçantë të hebrejve. Disa të tjerë nuk e kanë pranuar si dukuri, ngaqë zhvendosjen e shqiptarëve në botë e kanë parë thjesht e ngusht vetëm si një largim të përkohshëm nga vendi i tyre. Këta kanë pëlqyer më tepër fjalën Mërgatë, në fakt një fjalë me kuptim përkeqësues për vetëdijën shqiptare, ngaqë kjo përdorej në periudhën moniste, kur emigrantët nga hapësira jonë kombëtare, kryesisht politikë, ishin objekt i agjenturave të Shqipërisë, Jugosllavisë dhe agjenturave të tjera antishqiptare. Sot termi Diasporë ka marrë qytetarinë përfundimisht me krjimin e Ministrisë së Diasporës në Kosovë apo më herët me krijimin e Institutit të Diasporës në Shqipëri.

Këtu në Zvicër ne kemi një Diasporë Shqiptare ndër më të mëdhatë në numër, më të dendurën, krahasuar me ato në vendet e tjera, si dhe më vitalen. Kuptimplotë është fakti se nga kjo Diasporë ka dalë pothuaj i gjithë kreu i sotëm i majtë politik i Kosovës dhe një pjesë e madhe e kreut shqiptar të politikën në Maqedoni e tjerë. Edhe nga pikëpamja kohore kjo është një Dasporë e konsoliduar, duke pasë zënë fill me punëtorët e përkohshëm të ardhur nga vitet Gjashtëdhjetë, pastaj me emigracionin politik të viteve Tetëdhjetë e Nëntëdhjetë.

Problemi i organizimit të kësaj Diaspore, prandaj, është relativisht i hershëm. Edhe përpjekjet për ta realizuar këtë organizim nuk janë të reja. Por ato i kanë ndërprerë zhvillimet në hapësirën tonë kombëtare, para së gjithash në Kosovë, të cilave me të drejtë iu është dhënë një përparësi e përqëndruar, nga çdo pikëpamje. Pas largimit të pushtuesit nga Kosova, shpalljes zyrtare të pavarësisë dhe fillimit të procesit të konsolidimit të shtetit të pavarur dhe sovran të Kosovës, tashmë është plotësisht në rendin e ditës problemi i organizimit të Diasporës Shqiptare në Zvicër. Duke qenë një Diasporë Shqiptare tejet e rëndësishme dhe tejet me peshë në zhvillimet tona kombëtare dhe në integrimet tona perëndimore, mënyra e këtij organizimi dhe mbarëvajtje e tij do të ishte model për Diasporën Shqiptare kudo në Perëndim.

Me këtë synim u ndërmuar në Bernë para disa javësh krijimi i Kuvendit Shqiptar. Kuvendi Shqiptar mëton t'i përfaqësojë dhe t'i mbrojë interesat e të gjithë shqiptarëve të Zvicrës, pra interesat e tyre integruese në vendin mikpritës, po ashtu interesat e tyre kombëtare, pra të mbarëvajtjes në atdheun e përbashkët, në gjithë hapësirën tonë kombëtare në Evropën Juglindore.

Vështirë se mund të ketë kohë më optimale se kjo e tashmja, kur në Bernë ne kemi tre ambasadorë shqiptarë. Ata mund të ndihmojnë në aspektin teknik, në aspektin e vizionit, në aspektin e interesimit të drejtpërdrejtë të qeverive që përfaqësojnë. Është e natyrshme edhe që ata të kenë shifra e të dhëna të sakta zyrtare nga burimet zvicerane për praninë shqiptare në këtë vend, si në rrafshin e prejardhjes, si në rrafshet e tjera. Pra ata do të mundësonin që Kuvendi Shqiptar të ketë numrin e saktë dhe adresat e sakta të çdo shqiptari banues të përkohshëm a të përhershëm në Zvicër. Nisur nga këto të dhëna do të ndërtonte punën e tij edhe Kuvendi, në mënyrë që të jetë përfaqësues i shqiptarëve të të gjitha prejardhjeve (Kosovë, Maqedoni, Kosovë Lindore, Mal i Zi, Shqipëri e tjerë) si dhe i të gjitha gjendjeve shoqërore (punëtorëve, intelektualëve, biznesmenëve, ekspertëve, të punësuarve, të të papunëve, të varfërve, të pasurve, të rinjve, fëmijëve, pensionistëve e tjerë, e tjerë).

Organizimin e Diasporës shqiptare në Zvicër e bën tejet urgjent edhe fakti se kjo Diasporë sot është më e çorganizuar dhe më e përçarë se kurrë, sepse përçarjeve tradicionale iu është shtuar edhe hyrja e kufijve të shumtë shtetërorë mes tyre, ku, sipas shtetësisë, shqiptarët përcaktohen edhe nga pikëpamja e kombësisë: si shqiptarë, kosovarë, maqedonë, preshevarë e tjerë, çka do të jetë një dukuri tejet çoroditëse dhe përçdunuese nëse e lejojmë të përshkallëzohet.

Fare e kuptueshme është që organizimi i shqiptarëve në Dasporë të ketë si model organizimet më jetëgjata dhe më të suksesshme të Diasporave të tjera, në këtë rast edhe të asaj hebreje. Nga ky kënd, kurrsesi nuk mjafton përkthimi i tyre, imitimi i tyre i cekët, marrja e kalkeve të terminologjive të tyre dhe transplantimi i tyre në realitetin tonë.

Kuvendi i Shqiptarëve, sa pamë nga platforma e paraqitur, si dhe nga mëtimet tona për një organizim që të na bashkojë të gjithëve, synon të jetë një shoqatë e të gjitha shoqatave. Dihet se në Zvicër ka shoqata dhe forma organizimesh prej dhjetëra vjetësh e këndej, numerikisht më të shumta se vetë prania e shqiptarëve. Nëse Kuvendi i Shqiptarëve do të jetë thjesht pjesë e kësaj tradite, atëherë, në të vërtetë, do të jetë vetëm një shoqatë tjetër e rëndomtë, kronologjikisht më e reja, por e mendësisë së vjetër, në radhën e pafund të shoqatave.

Suksesi i Kuvendit të Shqiptarëve varet kryekëput nga shkalla e përfaqësimit të shqiptarëve të të gjitha përkatësive hapësinore, sociale e tjerë në mbarë Zvicrën. Prandaj është e domosdoshme që përfaqësia e shqiptarëve, organi qendror i Kuvendit, të zgjidhet mbi bazën e delegimit nga qendrat e banuara me shqiptarë (mbi baza kantonale, lokalitetesh, komunash e tjerë), mbi baza të vetë organizimeve tradicionale të prejardhjes sipas krahinave, mbi baza të grupimeve të interesit e tjerë, në mënyrë që të ketë edhe përfaqësim sasior, edhe përfaqësim cilësor. Diasporat me organizim të hershëm i delegojnë përfaqësuesit e tyre në mbledhjet e përgjithshme nëpërmjet votimeve të fshehta.

Në mbledhjen e mbajtur para disa javëve në Bernë, u vu re aspekti përjashtues i këtij organizimi. Gjoja nisur nga parimi i mosndikimeve politike dhe religjioze, përjashtoheshin disa nga organizimet më të suksesshme. Kuvendi e ka të domosdoshme që të gjejë mënyrën e përfshirjes së klerikëve dhe partiakëve si qytetarë dhe si intelektualë, duke pasur parasysh atë që kemi të gjithë të përbashkët interesat kombëtare shqiptare dhe interesat integruese në vendin ku jetojmë si dhe interesat perëndimore në përgjithësi.

 

VEHBI SKËNDERI, SHARL BODLERI I POEZISË SHQIPE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

URIMET MIRËSEARDHËN

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

INSTRUMENTI I VETËM ËSHTË PUNA

MË SHUMË SE OPOZITË INSTINKTIVE, KOSOVËS I DUHET NJË OPOZITË ME STRATEGJI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

REVOLUCIONE APO RRËSHQITJE SITUATE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

URIMET EVROPIANE NDOSHTA NUK DO TË VIJNË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

FORCËN E OPOZITËS NUK E BËJNË NUMRAT

Nuk e bën as dobësia e shumicës qeverisëse

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

BISEDIME JO, DIALOG PO

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

POETIKA E DHIMBJES NË NJË ROMAN TË RI

Romani "Imazh" i Zef Mulajt

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NJË SKEMË PA SENS KRIJUES

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

A ËSHTË E PËRGATITUR LIDHJA DEMOKRATIKE PËR TA QEVERISUR KOSOVËN?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

THAÇIZMI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

RADHA E RËNIES SË RAISËVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

21 JANARI DHE INTELEKTUALËT LAKEJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

KUVENDI I RI: TIPOLOGJI, KAAKTERIZIME, PROGNOZA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

PËRSHPIRTNI NAZMI LUKAJT, MIKUT DHE KOLEGUT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

21 JANARI NË RADARIN E JASHTËM MEDIATIK

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

NJË VERSION I NËNTËDHJETESHTATËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

BAJRAKU NË ÇARSHI OSE POLITIKA NË ANKAND

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

ROJA TË SOVRANITETIT

Zotër shtëpie

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

PDK DHE LDK SHTRATIN ENDE TË NXEHTË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

ALTERNATIVË MAFIOZE PUSHTETIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SUDETIÇ, I TRETI I MOSKETIERËVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

KOLLITJET E STALINIT...

...nesër në "tri komunat heroike"

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

MARTY & THAÇI, THE PRECEDENT & SUBSEQUENT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

TË DUAN, PA TË QORTOJNË

(Letër e mbyllur partive)

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

UKË RUGOVA DHE QYTETARIA E DINASTIVE NË DEMOKRACI
Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SIMBOL I LUFTËS SË KOSOVËS ËSHTË SHTËPIA E JASHARAJVE, NUK ËSHTË "SHTËPIA E VERDHË"

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ 

EVROPA NË ANËN E HUMBËSVE TË LUFTËS SË KOSOVËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MINUS NEXHATI, PLUS ALBINI, BARAS ÇKA?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

POLITIKËN MUND TA NDRYSHOSH VETËM DUKE MARRË PJESË NË POLITIKË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SHKODËR SHQYPNIA!

PARTITË E KRYEMINISTRAVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

UKA DHE ISAI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

DOSIADA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

TIPOLOGJIA E LISTAVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SHKRIRJA E MEDIAVE NË PUSHTETIN POLITIK

Nga SKËNDER BUÇPAPAJMURMURIMË DUKAGJINI (REQUIEM PËR DIN MEHMETIN)

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

ZGJEDHJE TË FAKTIT TË KRYER

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Sot mbushen plot 17 vjet nga dalja për herë të parë në satelit e Radiotelevizionit Shqiptar

NGASJET E PERSONALIZIMIT TË HISTORISË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ<

GREQIA DHE SHQIPËRIA, GREKËT DHE SHQIPTARËT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MJAFTON EMRI IBRAHIM RUGOVA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

KALVARI I NJË MOCIONI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

PDK DHE LDK SHAHEN... DERI PAS ZGJEDHJEVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

AKSESI I KOSOVËS NË DOSJET E SPIUNËVE TË SAJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NGA NGURIMET NË NGUTJE?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SINDROMI I THESARIT TË ALI PASHË TEPELENËS SI E KAPI GREQINË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


EMPATI E MBRAPSHTË E SOCIALISTËVE ME DEMOKRATËT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SHQIPTARIZMI NË KONTEKSTIN E EVROATLANTIZMIT DHE GLOBALIZMIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

VIZIONI YNË EVROPIAN I RIBASHKIMIT SHQIPTAR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

HAMENDJET PARAZGJEDHORE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NUK KAM MALL PËR FUSHATAT E DORËHEQJEVE, LARG QOFSHIN FUSHATAT E DORËHEQJEVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

A DO TË VAZHDOJË NJOHJET EDHE GJATË DIALOGUT?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MBYLLJA ME NDER E MISIONEVE NDËRKOMBËTARE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

A MUND ERDHËT PREJ NJU JORKU

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Ç'RRUGË KA HYRË PROCESI I NJOHJEVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NË LDK ASGJË E RE, ASGJË E RE NË LDK

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

HISTORIA NUK ËSHTË E PARTIVE, PARTITË JANË PJESË E HISTORISË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

E NGRIRË KOSOVA NUK MUND TË HYJË NË BISEDIME TË REJA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

AZEMI, DISIDENTI I LINDUR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MIQËSIA ME VATIKANIN

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

VDEKJA E POETIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

FATI I UKSHIN HOTIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

PA ZBARDHJEN E HISTORISË DISIDENCA SHQIPTARE NUK DO TA FITOJË QYTETARINË


Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

PËR INAT TË KOSOVËS, SERBIA ËSHTË GATI TË BËJË ÇFARËDO HARAKIRI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

LERENI KOSOVËN SHËNDOSH, NËSE E DONI SHËNDOSH BALLKANIN, EVROPËN...

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


 


Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


EMRI NDËRKOMBËTAR I KOSOVËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


KOSOVA DHE NJOHJET - GJEOPOLITIKA TJETËR

MË TEPËR SE NJË GJETJE FORMULE, NJË THYERJE TABUJE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ 

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


AS REVANSHISTË, AS TË REVANSHUAR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

VERIU I KOSOVËS, FUSHËBETEJA E FUNDIT?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


 

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NË HORIZONTE ENDE ASNJË RRETHANË OPTIMALE PËR BISEDIME


KORRUPSIONI SHESHIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MARRËDHËNIET ME NDËRKOMBËTARËT SHPREHIN AFTËSINË SHTETËRORE TË KOSOVËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
AMERIKË, ZGJOHUNga ROGER COHEN, New York Times (06.28.2011)
MIRË SE VJEN NË TROPOJË- Shënime për veprën kolanë « Tropoja, Malësia e Mirë » (Dardania Alpine, Pult, Altun, Malësia e Gjakovës –Nga ISA HALILAJ, Mësues i Merituar, Historian (06.28.2011)
SIRIA DHE FQINJËT E SAJNga Dr. ALBAN DACI (06.28.2011)
MBI NJË MILIARD EURO NË VIT SJELLIN MËRGIMTARËT SHQIPTARË NË "MAQEDONI"!Nga ERMIRA MEHMETI (*) (06.27.2011)
VEHBI SKËNDERI, NJË MIK E POET I NJË NDJESHMËRIE TË PAZAKONTËSIZIFIANI I POEZISË SË FEMRËS DHE DRINIT TË DRITËSNga Dr. KOÇI PETRITI (06.25.2011)
DEKLARATA E SHTËPISË SË BARDHË NË LIDHJE ME SIGURINË NË BALLKANIN PERËNDIMORNga FRANK SHKRELI (06.25.2011)
ARSHI PIPA, MËSUES, MIK DHE PËRSËRI MËSUESNga AMIK KASORUHO (06.24.2011)
HOMAZH PËR ZONJËN E RËNDË NEKIBE KELMENDINga REXHEP KASTRATI (06.23.2011)
SHQIPTARËT E NEW YORK-ut DEMONSTROJNË PARA U.N.O.*Një shkrim i rreth 40 viteve më parëNga FRANK SHKRELI (06.22.2011)
JU NDRIÇONI, NDRIÇONI NGA QIELLI DHE PLAS NATA SERBE NË FERR(Homazh për Dardaneshën e Lirisë, Nekibe Kelmendin) Nga KËZE KOZETA ZYLO (06.22.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Korrik 2024  
D H M M E P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]