E Hënë, 07.22.2024, 05:24am (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 
AKSESI NË INTERNET ËSHTË NJË MJET JETIK I KUJDESIT SHËNDETËSOR
Nga MICHELE BARRY, Reuters

E Djelë, 09.15.2013, 09:42am (GMT+1)Kur Mark Zuckerberg njoftoi një nismë të re të sektorit privat muajin e kaluar për të bërë qasje të përballueshme në internet në dispozicion për njerëzit në vendet në zhvillim, ai i dha frymë një jete të re në një debat të qëkohshëm brenda komunitetit të zhvillimit global - çfarë është vlera e teknologjisë në shoqëritë që vuajnë nga sfidat urgjente sociale, ekonomike dhe humanitare? Zëra të njohur kritikues janë dëgjuar, duke vënë në dukje se në komunitetet ku mungon ushqimi, uji i pastër dhe mjekësia, t'i sjellësh njerëzit online nuk është një prioritet.

Disa prej këtyre kritikëve janë miqtë e besuar dhe kolegët brenda kujdesit shëndetësor dhe sektorit humanitar. Por, si një nga ata që kanë mbi tridhjetë vjet përvojë në terren në vendet në zhvillim, unë me modesti nuk pajtohem me ta. Arritja e një aksesi më të madh të internetit në vendet në zhvillim mund të shpëtojë jetë , transformojë komunitetet dhe të revolucionarizojë cilësinë dhe ofrimin e kujdesit shëndetësor për qindra miliona njerëz sot. Jo vetëm duhet që lidhja në internet të jetë pjesë e agjendës zhvillimore globale, ajo duhet të njihet si një mundësues vital i rendit të ditës për të tërë.

Ka disa arsye të rëndësishme për këtë.

Së pari, mjetet më të mira për diagnozën dhe komunikimet mund të çojnë në dallime në rezultatet shëndetësore. Një grup i studentëve në Stanford, natyrisht nëpërmjet teknologjisë sonë çlirimtare , kohët e fundit prodhoi një mobile app për të përmirësuar ofrimin e ujit të pastër në një lagje të varfër të madhe në Kenia, duke i lejuar përdoruesit të app për të gjetur çmimet më të lira për ujë në komunitetin e tyre, të japin mendim mbi cilësinë dhe të identifikojnë burimet e ujit që i sëmurin njerëzit. Një tjetër app për punëtorët e komunitetit shënjestron trajtimin e kolerës në zonat pa ndonjë mjek. Ndërsa shumë prej nesh në botën e zhvilluar i përdorim telefonat tanë mobilë për gjëra pa rëndësi, në vendet në zhvillim  ata mund të jenë linja e parë e mbrojtjes në një emergjencë të shëndetit publik. Kjo nuk është në lidhje me fotot cat apo Angry Birds - telefonat celularë mund të jenë dallimi në mes jetës dhe vdekjes.

Së dyti, Interneti ka një rol të rëndësishëm në mbështetjen e ndryshimeve të gjera social-ekonomike në vendet në zhvillim të nevojshme për të përmirësuar cilësinë e jetës. Sëmundja kequshqyerja dhe shëndeti i dobët janë produkte të varfërisë, dhe vendet që luftojnë me këto sfida kanë nevojë për vende pune dhe rritje aq sa ata kanë nevojë për barna dhe trajtimet e duhura. Sipas McKinsey, Interneti përbënte rreth 21 për qind e rritjes së PBB-së në vendet e zhvilluara gjatë pesë viteve të fundit, dhe në vendet në tranzicion ekonomik Interneti tashmë është përgjegjës për një mesatare prej 1.9 për qind të PBB-së. Por sipas Unionit Ndërkombëtar të Telekomunikacionit vetëm rreth 16 përqind e njerëzve në Afrikë janë sot online. Për të zhbllokuar potencialin e plotë ekonomik të Web, Afrika duhet të jetë plotësisht e lidhur në Internet.

Së treti, Interneti ofron një mundësi të mahnitshme sot për të përhapur njohuri më të madhe që mund të ndihmojë për shpëtuar jetën dhe transformuar qasjet për shëndetin global. Në nivelin më të thjeshtë, Interneti mund të përdoret nga mjekët lokalë, punëtorët e komunitetit dhe pacientët e sëmurë në vendet në zhvillim për të gjetur informacion dhe burime më të lira dhe më të shpejta. Recetat e shkarkuara online për kripërat e rehidrimeve gojore në shtëpi që parandalojnë dehidratimin dhe vdekje nga diarrea mund të jenë po aq efektive sa vaksinat më të shtrenjta të importuara. Projektet më komplekse arsimore kanë potencial të madh për transformimin e cilësisë së infrastrukturës shëndetësore në vendet në zhvillim. Qendra Ndërkombëtare Fogarty në Institutin Kombëtar për Shëndetësi është në krye të një iniciative që që zhvillon trajnim elektronik për hulumtuesit në komunitetet e varfëra, duke demonstruar protokollet për rrethana të tilla si diabeti, HIV dhe malaria.

Arritja e qasjes në ujë të pastër, ushqimi dhe shëndetësia janë prioritetet thelbësore për vendet në zhvillim. Lidhshmëria nuk është një zëvendësim për këto gjëra. Por askush nuk sugjeroi se ajo duhet të jetë. Të gjitha provat tregojnë se sot lidhja është një mundësues i agjendës zhvillimore të gjerë. Sot, interneti nuk mund të ndihmojë vetëm të them dallimin në mes ngrënies dhe  urisë, sëmundjes dhe shëndetit, jetës apo dhe vdekjes, por mund të ndihmojë të mbrojë të drejtat e njeriut, për të përmirësuar qeverisjen, për të fuqizuar dhe për të nxitur zhvillimin e varfër ekonomik.

Ndërsa punojmë për të vazhduar avancimin e shëndetit global dhe iniciativave humanitare, le të lëvizim përtej nocionit të rremë se ne duhet të përballemi me një zgjedhje në mes të qëllimeve të zhvillimit "serioz" dhe lidhjes së botës. Duke qenë online bota është një objektiv serioz zhvillimi. Interneti nuk mund të jetë një mjet i mjaftueshëm për ta bërë botën të shkojë çdo natë në shtrat e lumtur, e shëndetshme dhe e mirë - e ushqyer, por kjo është një gjë e domosdoshme - dhe misioni Zuckerberg është duke u përmbushur sa s'ka më mirë./Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ
-
Michele Barry është Profesore e Mjekësisë, Dekane e Lartë e Asociuar për Shëndetin Global dhe drejtore e Qendrës për Inovacione në shëndetin global në Universitetin e Stanfordit.
--
Internet access is a vital healthcare tool

September 13, 2013 @ 9:24 am

By Michele Barry

When Mark Zuckerberg announced a new private sector initiative last month to make affordable Internet access available to people in developing countries, he breathed new life into a long-simmering debate within the global development community "” what is the value of technology in societies suffering from urgent social, economic and humanitarian challenges? Familiar voices of criticism have been heard, pointing out that in communities lacking food, clean water and medicine, getting people online is hardly a priority.

Some of these critics are trusted friends and colleagues within the healthcare and humanitarian sector. But as someone with over thirty years of field experience in developing countries, I humbly disagree with them. Achieving greater Internet access in developing countries can save lives, transform communities and revolutionize the quality and provision of healthcare for hundreds of millions of people today. Not only should connectivity be part of the global development agenda, it must be recognized as a vital enabler of the entire agenda.

There are several important reasons for this.

First, better tools for diagnosis and communications can lead to differences in health outcomes. One group of students at Stanford, through our Liberation Technology course, recently produced a mobile app to improve clean water delivery in a large slum in Kenya, allowing users of the app to locate the cheapest prices for water in their community, comment on quality and identify sources of water that make people ill. Another app for community workers targets cholera treatment in areas without any physicians. While many of us in the developed world use our mobile phones for triviality, in developing countries they can be the first line of defense in a public health emergency. This isn't about cat pictures or Angry Birds "” mobile phones can be the difference between life and death.

Second, the Internet has a vital role to play in supporting the broader socioeconomic changes in developing countries necessary to improve quality of life. Disease, malnutrition and poor health are products of poverty, and countries that struggle with these challenges need jobs and growth as much as they need the right drugs and treatments. According to McKinsey, the Internet accounted for around 21 percent of GDP growth in developed countries over the past five years, and in countries in economic transition the Internet already accounts for an average of 1.9 percent of GDP. But according to the International Telecommunication Union only around 16 percent of people in Africa are online today. To unlock the full economic potential of the Web, Africa must be fully connected.

Third, the Internet provides an amazing opportunity today to spread greater knowledge that can help save lives and transform approaches to global health. On the simplest level, the Internet can be used by local physicians, community workers and ill patients in developing countries to find information and resources cheaper and faster. Recipes downloaded online for homemade oral rehydration salts that prevent dehydration and death from diarrhea can be just as effective as more expensive imported vaccines. More complex education projects have huge potential for transforming the quality of health infrastructure in developing countries. The Fogarty International Center at the National Institutes for Health is running one initiative that develops electronic training for researchers in poorer communities, demonstrating protocols for conditions such as diabetes, HIV and malaria.

Achieving access to clean water, food and healthcare are essential priorities for developing countries. Connectivity isn't a substitute for these things. But no one suggested it should be. All the evidence today suggests that connectivity is an enabler of the broader development agenda. Today, the Internet can not only help mean the difference between eating and starving, sickness and health, or life and death, but can help defend human rights, improve governance, empower the poor and promote economic development.

As we work to continue advancing global health and humanitarian initiatives, let's move beyond the false notion that we must face a choice between "serious" development goals and connecting the world. Getting the world online is a serious development objective. The Internet might not be a sufficient tool to make the world go to bed happy, healthy and well-fed each night, but it's an essential one "” and Zuckerberg's mission is well-worth pursuing.
-
Michele Barry is Professor of Medicine, Senior Associate Dean for Global Health and Director of the Center for Innovation in Global Health at Stanford University.

Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
KRYEMINISTRI EDI RAMA – AZEM HAJDARI DHE IBRAHIM RUGOVANga ELIDA BUÇPAPAJ (09.14.2013)
MODEL BRITANIK I QEVERISJES NË SHQIPËRINË E NESËRME?Nga Prof. Dr. ROMEO GURAKUQI, Instituti i Historisë Bashkëkohore Universiteti Europian i Tiranës (09.13.2013)
Barometri diplomatikPA RECIPROCITET NUK KA SHTETNga Prof. Dr. MEHDI HYSENI (09.13.2013)
LIBËR KUSHTUAR DOM PREKË NDREVASHAJT - GJIGANTIT TË DUKAGJINITNga FRANK SHKRELI (09.12.2013)
E VËRTETA TRAGJIKE QË KULMOI ME NGJARJEN E PËRMETITNga ESHREF YMERI (09.12.2013)
ZOTI ILIR META, SOT NUK PO DUHET AQ SHUMË 'DORA E FORTË', SE PO KËRKOHET MË TEPËR 'MENDJA E FORTË'Nga RAMIZ LUSHAJ (09.11.2013)
JA ÇFARË DO TA RRËZOJË QEVERINË E EDI RAMËSNga FRON NAHZI, European Voice (09.11.2013)
LIRIA E MEDIAS NË EUROPËN JUGLINDORE - MEDIA E LIRË SI TMERRI I TIRANËVE DHE DASHAMIRËSE E POPULLITNga FRANK SHKRELI (09.10.2013)
Barometri diplomatikPRO ET CONTRA SIMBOLEVE SHTETËRORE TË KOSOVËSNga Prof. Dr. MEHDI HYSENI (09.10.2013)
NË PRITJE TË KRYEMINISTRIT EDVIN RAMANga SAMI REPISHTI (09.09.2013) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Korrik 2024  
D H M M E P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]