E Mërkurë, 06.19.2024, 02:02am (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 
NJË MARRËVESHJE E TREGTISË SË LIRË ME EVROPËN?
Nga DAVID IGNATIUS, Washington Post

E Premte, 12.07.2012, 10:50am (GMT+1)
BERLIN - Në një takim të fundit të biznesit gjerman dhe udhëheqësve të politikës së jashtme, një pjesëmarrës përmblodhi ankthin që është pothuajse i dukshëm me këto fjalë: "Evropianët kanë ndjesinë se janë duke u lënë vetëm. Ju amerikanët nuk e kuptoni se sa shumë kemi nevojë për ju."

Evropianët duken të lehtësuar se Barak Obama fitoi rizgjedhjen. (Një zyrtar gjerman shkroi në një letër jozyrtare se fitorja e tij ishte "gjëja më e mirë që mund të ketë ndodhur në SHBA") Por evropianët mbesin të shqetësuar se "strumbullari" famshëm i administratës së Obama drejt Azisë i lë ata të braktisur në një kohë të gjendjes së rëndë të bendshme ekonomike dhe trazirës politike.

Por një ide e madhe po merr formë, çka mund të rigjallërojë partneritetin amerikano-evropian për shekullin e 21-të. Ishte takimi i Berlinit dhe i Hamburgut, ku isha unë një javë më parë, dhe ka një lëvizje të ngjashme në Uashington. Ideja është një marrëveshje e tregtisë së lirë - veçanërisht, një  marrëveshje trans-atlantike e tregtisë së lirë - e cila me optimizëm është thirrur "TAFTA".

Sekretarja e Shtetit Hillari Klinton hodhi dorashkën e SHBA më 29 nëntor kur tha në Institutin Brookings - "Ne jemi duke bërë negociatat e mundshme me Bashkimin Evropian për një marrëveshje të plotë që do të rrisë tregtinë dhe të nxisë rritjen në të dy anët e Atlantikut." Ajo vuri në dukje "barrierat e një kohë të gjatë ndaj tregtisë dhe qasjes në treg", që do të duhet të hiqen për të bërë ndonjë marrëveshje të tillë të mundshme, të tilla si rregullat proteksioniste bujqësore të Bashkimit Evropian.

Klinton thuhet të ketë parashikuar një "NATO ekonomike" - një marrëveshje gjithëpërfshirëse që mbulon tregtinë e mallrave, shërbimeve, investimeve dhe bujqësinë. Në të vërtetë, një grup i përbashkët punues i zyrtarëve të SHBA dhe BE është gati të lëshojë një raport përfundimtar duke argumentuar për një marrëveshje të tillë të plotë.

Kurioz për të parë nëse Fjalimi i Klintonit ishte vetëm një tërheqje e vëmendjes  nga një sekretare në ikje, pyeta Shtëpinë e Bardhë këtë javë nëse bisedimet TAFTA janë të vërteta. Përgjigja ishte po: Obama po e konsideron marrjen e një nisme trans-atlantike të tregtisë një pjesë të rëndësishme të axhendës së mandatit të dytë të tij. Kombinuar me Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Amerikës së Veriut Lirë në Amerikën Latine dhe në Partneritetin Trans-Paqësor në Azi, kjo mund të krijojë një sistem global tregtar që mund të jetë një pjesë e qëndrueshme e trashëgimisë së Obamës.

Çfarë është tërheqës në veçanti në lidhje me iniciativën trans-atlantike është se ajo mund të jetë një krijues e madhe e vendeve të punës për ekonomitë në të dy kontinentet që ende janë duke u shëruar nga efektet e recesionit. Ajo do të rrisë tregtinë dhe flukset investuese që kanë zënë vend tashmë fuqishëm. Ka një investim të gjerë të vlerësuar në $ 2,7 miliardë ndërmjet Evropës dhe Amerikë, dhe  të tregtisë trans-atlantike të mallrave në rreth $ 674 miliardë në vitin 2010. Tregtia mes Shteteve të Bashkuara dhe Evropës nuk është një çështje e konkurrencës sweatshop (punishte- fabrikë, që shfrytëzon krahun e lirë të punës, shënim përkthimit); standardet e punës në Evropë janë, gjithsesi, më të larta se në Shtetet e Bashkuara.

Më pëlqen ideja e një "NATOje ekonomike", sepse ajo trajton problemet fiskale përmes rritjes dhe zgjerimit. Alternativa "pilulë shtrëngese" mbështetur nga konservatorët gjermanë (dhe disa shkurtues buxheti amerikanë) është e dënuar të dështojë. Iniciativat e shpenzimeve të mëdha të reja nuk janë një strategji e rritjes realiste, ose, duke pasur parasysh shqetësimet e borxhit në të dy kontinentet. Për shumë ekonomistë, kjo është një shashkë: Tregtia zgjeruar ofron rrugën më të mirë për vende të reja pune, tregjet dhe mundësitë e investimeve.

"Zëri gjigand thithës thjesht nuk është tregtia trans-atllantike," thotë Jennifer Hillman, një ekspert i tregtisë në Fondin Marshall Gjerman (GMF), duke iu referuar parashikimeve  të famshme (dhe të pasakta) të Ross Perot në lidhje me humbjet e mëdha të vendeve të punës që do të rezultojnë nga NAFTA. Dhe ngaqë amerikanët druajnë se konkurrenca aziatike do të kushtojë humbje të vendeve të punës, ata mbështesin tregtinë e detit me Evropën. Në një studim të 2010 Pew cituar nga GMF, amerikanët mbështetin tregti më të madhe trans-atlantike 58 për qind me 28 për qind. (Për njoftim: Unë jam një nga drejtuesit e GMF) Edhe AFL-CIO thuhet se ka mbështetur idenë e një marrëveshjeje TAFTA.

Përfitimet që mund të rrjedhin nga një marrëveshje ndër-atlantike janë sugjeruar në një raport të GMF në shkurt. Ai vuri në dukje se një ulje 50 për qind në barrierat jo-tarifore (të tilla si standardet e dyfishta të panevojshme) mund të rritë GDP nga rreth $ 160 miliardë në Evropë dhe $ 53 miliardë në Shtetet e Bashkuara. Heqja e tarifave mund të prodhojë të gjitha fitimet e deri në $ 86 miliardë për Evropën dhe $ 82 miliardë $ për Shtetet e Bashkuara. Fermerët evropiane dhe amerikane do të rezistojnë ndaj standarde të përbashkëta bujqësore, por një studim i terorit i GMF vë në dukje se mund të ketë përfitime për të dy anët.

Shtetet e Bashkuara mund të forcojnë fuqimisht lidershipin e vet ekonomik duke zgjeruar tregtinë me ekonomitë e goditura të Evropës - duke jofruar jo lëmosha shpëtimare financiare ofruar shpëtimin, por një iniciativë që hap tregje dhe krijon vende pune në të dy kontinentet.

Idetë e gabuara rreth kursimit shpartalluan ekonominë globale në vitin 1930, sigurisht Amerika dhe Europa nuk kanë nevojë për të përsëritur atë gabim.

davidignatius@washpost.com/Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ
--
A free-trade agreement with Europe?
By David Ignatius, Thursday, December 6, 1:38 AM

BERLIN

At a recent meeting of German business and foreign-policy leaders, one participant summed up an anxiety that's almost palpable here: "Europeans have a sense of being left alone. You Americans don't understand how much we need you."

Europeans seem relieved that Barack Obama won reelection. (One German official wrote in an informal paper that his victory was "the best thing that could have happened to the U.S.")
But Europeans remain worried that the Obama administration's famous "pivot" toward Asia will leave them abandoned at a time of severe internal economic and political trouble.

But a big idea is taking shape that could revitalize the U.S.-European partnership for the 21st century. It was the talk of Berlin and Hamburg when I was there a week ago, and there's a similar buzz in Washington. The idea is free trade "” specifically, a trans-Atlantic free-trade agreement "” which I'll optimistically call "TAFTA."

Secretary of State Hillary Clinton tipped the U.S. hand on Nov. 29 when she said at the Brookings Institution, "We are discussing possible negotiations with the European Union for a comprehensive agreement that would increase trade and spur growth on both sides of the Atlantic." She noted the "long-standing barriers to trade and market access" that would have to be removed to make any such deal possible, such as the European Union's protectionist agricultural rules.

Clinton is said to envision an "economic NATO" "” a comprehensive agreement covering trade in goods, services, investment and agriculture. Indeed, a joint working group of U.S. and E.U. officials is about to release a final report arguing for such a comprehensive deal.

Curious as to whether Clinton's speech was just window dressing from a departing secretary, I asked the White House this week whether the TAFTA talk is real. The answer was yes: Obama is considering making a trans-Atlantic trade initiative an important part of his second-term agenda. Combined with the North American Free Trade Agreement in Latin America and the ­Trans-Pacific Partnership in Asia, this could create a global trading system that might be an enduring part of Obama's legacy.

What's appealing in particular about the trans-Atlantic initiative is that it could be a big job creator for economies on both continents that are still recovering from the effects of the recession.
It would enhance trade and investment flows that are already powerfully established. There's an estimated $2.7 trillion in cross-investment between Europe and America, and trans-Atlantic trade in goods alone totaled an estimated $674 billion in 2010. Trade between the United States and Europe isn't a matter of sweatshop competition; labor standards in Europe are, if anything, higher than in the United States.

I like the idea of an "economic NATO" because it addresses fiscal problems through growth and expansion. The alternative "austerity pill" advocated by conservative Germans (and some American budget-cutters) is doomed to fail. Big, new spending initiatives are not a realistic growth strategy, either, given debt worries on both continents.
To many economists, it's a no-brainer: Expanded trade offers the best path to new jobs, markets and investment opportunities.

"The giant sucking sound just isn't there with trans-Atlantic trade," says Jennifer Hillman, a trade expert with the German Marshall Fund (GMF), referring to Ross Perot's famous (and incorrect) prediction about the huge job losses that would result from NAFTA. And though Americans fear that Asian competition will cost jobs, they support more trade with Europe. In a 2010 Pew survey cited by the GMF, Americans backed greater trans-Atlantic trade 58 percent to 28 percent. (Disclosure: I am a GMF trustee.) Even the AFL-CIO is said to back the idea of a TAFTA agreement.

The benefits that might flow from a trans-Atlantic agreement are suggested in a February GMF report. It noted that a 50 percent reduction in non-tariff barriers (such as unnecessary or duplicative standards) could boost GDP by roughly $160 billion in Europe and $53 billion in the United States. Abolishing all tariffs could produce gains of up to $86 billion for Europe and $82 billion for the United States. European and American farmers will resist common agricultural standards, but an October GMF study notes there could be benefits for both.

The United States can powerfully reinforce its economic leadership by expanding trade with Europe's battered economies "” offering not financial bailout gimmicks but an initiative that opens markets and creates jobs on both continents.

Misplaced ideas about austerity shattered the global economy in the 1930s; surely America and Europe don't need to repeat that mistake.

davidignatius@washpost.com


Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
NGA BERISHA DHE RAMA VJEN SHOW POLITIK DHE INFANTILIZËM SHTETFORMUESNga ELIDA BUÇPAPAJ (12.05.2012)
NDERIME IBRAHIM RUGOVËSNga FRANK SHKRELI (12.05.2012)
KULTI I MBIPUSHTETIT DHE I MBISHËNDETITNga SHABAN MURATI (12.03.2012)
PËRKATËSIA PERËNDIMORE E SHQIPTARËVEJusuf BUXHOVI -- KOSOVA -- Perandoria Osmane(Me rastin e promovimit të tre vëllimeve mbi historinë e Kosovës, New York 1 Dhjetor 2012)Nga FRANK SHKRELI (12.02.2012)
PLEDOAJE PËR 'FUQINË E KATËRT'Nga XHEMAL AHMETI (12.02.2012)
CILA ËSHTË DITA E ÇLIRIMIT?Nga RESHAT KRIPA (12.01.2012)
PAVARËSIA KOMBËTARE(„Bota e re“, Prishtinë, 28.XI.1968)Nga IBRAHIM RUGOVA (11.28.2012)
SHTATORE PËR FAN NOLIN NË BOSTON DHE TIRANËNga ARTUR VREKAJ/ WORCESTER, MA. (11.27.2012)
REQUIEM PËR IZET SHEHUNNga RESHAT KRIPA (11.27.2012)
E DREJTA E TRUQISË PËR VETËMBROJTJENga SHABAN MURATI (11.27.2012) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Qershor 2024  
D H M M E P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]