E Hënë, 02.26.2024, 03:48pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 
10 RREZIQET KRYESORE POLITIKE TË VITIT 2013
Nga IAN BREMMER, Reuters

E Mërkurë, 01.09.2013, 05:58pm (GMT+1)
Kjo ishte një thirrje e tërëkohëshme, por ne ia dolëm përgjatë 2012s. Tani ne kemi për të ndeshur në një seri të re të rreziqeve - por jo në botën e demokracive të avancuara e të industrializuara, të cilat janë shumë më tepër të ripërtëritshme se pritej. Këtë vit, me recesionin global drejt shuarjes, vëmendja zhvendoset prapë tek tregjet në zhvillim, tek ekonomitë që janë zakonisht ato që paraqesin rrezikun më të madh politik. Ju mund të lexoni raportin e tërë nga firma ime e rrezikut politik, Eurasia Group, por këtu keni një përmbledhje ekzekutive të  10 rreziqeve më të mëdha, në video dhe tekst, si më poshtë:

10) Afrika e Jugut: Afrika gjithandej duket se dëshiron të vazhdojë rritjen e saj të fundit. Por Afrika e Jugut, një nga ekonomitë më komplekse dhe të rëndësishme të kontinentit, është duke u përpëlitur. Partia dominuese politike e saj, Kongresi Kombëtar Afrikan, është e zhytur në populizëm për të ruajtur bazën e saj në mesin e të varfërve urbanë dhe ruralë. Kjo do të thotë më tepër ndërhyrje shtetërore, më shumë trazira sindikale dhe sindikatat më të vendosura. Ne nuk jemi duke parashikuar një krizë themelore politike, por vendi është duke ecur përgjatë një rruge që ofron pak arsye për optimizëm.

9) India: Ne i kemi lexuar të gjithë parashikimet se India është gati të bëhet vendi tjetër me rritjen e pafund në shkallë botërore. Jo kaq shpejt. Pavarësisht optimizmit fillestar, zgjedhjet e vitit 2009 zgjedhjet nuk i kanë dhënë dorë të lirë kryeministrit Manmohan Singh për të reformuar vendin si ishte parashikuar, me  vendimet e  vështira të kundërshtuara vazhdimisht në seancën e mëpasme parlamentare. (Amerikanët e kanë këtë gjë të njohur). Korrupsioni vazhdon të mbretërojë, dhe si e kemi parë në protestat ndaj dhunimit të javëve të fundit, ka çështje themelore kulturore që India ende ka për t'u zgjidhur. Teksa zgjedhjet e përgjithshme afrohen, aftësia e qeverisë për të ekzekutuar politika të fuqishme ekonomike do të bjerë edhe më tej.

8) Irani: Kur Shtetet e Bashkuara ose Izraeli do ta bombardojnë Iranin? Kjo është pyetja që na ndje nëpër të gjithë 2012n. Por një luftë më e kujdesshme nga Presidenti Barack Obama dhe më diplomatike se ju mendoni e kryeministrit Benjamin Netanjahu do të thotë se rreziku i sulmeve ushtarake këtë vit është më i vogël se shumica e vëzhguesve e besojnë. Megjithatë, ka ende një rrezik të rëndësishëm: Ne ka të ngjarë të shohim një përshkallëzim të mprehtë në luftën hije mes Iranit dhe Izraelit e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, një cikël i vrasjeve të ndërsjella, cyber-sulmet dhe betejat e ndërmjetme që janë në vazhdim prej sa vitesh. Teksa sanksione të reja janë vënë kundër Iranit, si e parashikojmë qëllimin e tyre, përpjekjet për të sabotuar programin bërthamor të Iranit do të përshkallëzohen. Kjo do të detyrojë Iranin të eskalojnë nga ana e tij luftën në hije.

7) Gjeopolitika e Azisë Lindore: Për dekadën e kaluar, rreziqet kryesore në këtë rajon kanë qenë provokimet bërthamore të Koresë së Veriut dhe tensionet rreth statusit të Tajvanit. Tani rreziqe të reja kanë zënë vendin e tyre. Kina i është larguar qasjes së saj "të sulmit të bukur" në Azinë Juglindore, dhe Shtetet e Bashkuara po bien në zbrazëti. Tensionet mes dy fuqive të mund t'i vënë në rrezik dekadat e rritjes ekonomike, siç kam shkruar në kolumnat e kaluara.

6) Evropa: Zona euro nuk shkon as drejt zbutjes, as drejt  zgjidhjes normale, dhe në vitin 2013, rreziku kalon nga kërcënimi i krizës financiare te një humbje e momentumit në krijimin e një zone të ripërcaktuar të euros. Botëkuptimi i dobët ekonomik dhe politika e luftimit të krizës do të jenë paqartësitë  e këtij viti. Kompromise të mëdha do të jenë të nevojshme për të bërë përparim të mëtejshëm drejt një kuadri të politikës së integruar. Është ende e paqartë nëse politikanët në pushtet, ose ata që do të vijnë në pushtet përmes zgjedhjeve, janë të gatshëm për t'i bërë ato kompromise.

5) JIB -Japonia, Izraeli, Britania: Humbësit e tendencave më të rëndësishme të vitit 2012 janë të gjithë aleatë të patundur të Amerikës. Japonia, Izraeli dhe Britania e gjejnë veten në pozicione të ngjashme: marrëdhëniet e tyre me Shtetet e Bashkuara nuk janë aq të dobishme si ishin dikur, ata janë jashtë ndryshimeve të mëdha gjeopolitike që po ndodhin dhe janë të kufizuara brenda vendit nga përgjigjej sfidave epokës sonë të re G-Zero.  Si rezultat, Japonia po kruhet me Kinën, Britania është mbërthyer në një situatë pa të fituar me Bashkimin Evropian dhe Izraeli është lënë duke shikuar një pranverë arabe që nuk ka nxjerrë lule.

4) Politika e Washingtonit: Mund të mos duket kështu, por Shtetet e Bashkuara janë në prag të zhvillimeve të mëdha - një revolucion i brendshëm i energjisë, potenciali për marrëveshje tregtare të mëdha, një sektor i ringjallur i banesave dhe bizneseve i përftuar nga një sektor financiar në gjendje të mirë. Sigurisht, drama në vazhdim në Uashington kërcënon të prishë gjithçka.

3) Pranvera Arabe: Kur Pranvera Arabe nuk ka dhënë ndonjë fryt vitin e kaluar, ajo ra në një dimër arab. Tani, në vitin 2013, presim një verë të gjatë e të nxehtë arabe. Lëvizjet e radikalizuar do të luajnë një rol shumë më të rëndësishëm. Një konfrontim gjithnjë e më i dhunshëm mes sunitëve dhe shiive si brenda dhe midis vendeve po çon në sektarizëm  rajonin, çka para pranverës arabe, kishte qenë kryesisht në gjumë. Por tani rënia e Sirisë në kaos po përhap pasiguri në Irak, Jordani dhe Turqi. Ndërkohë, regjimet e reja janë duke pasur një kohë të vështirë të balancimi të populizmit me qeverisjen.

2) Kina kundrejt Informacionit: Rreziku që qeveria kineze nuk mund domosdoshmërisht të menaxhojë është malli që është më i padisiplinuar: informacioni. Një klasë e mesme më e madhe, më e mirë-arsimuar është duke kërkuar qasje më pa filtër në internet ashtu si raportet e medias janë duke zbuluar sekretet rreth pasurisë personale të udhëheqësve kineze. Kjo është duke i detyruar kinezët të jenë më urryes ndaj rrezikut, dhe të bëhen më nacionalistë. Kjo lehtë mund ta izolojë Kinën edhe më shumë se ajo tashmë është.

1) Tregjet në zhvillim: Tregjet në zhvillim janë përgjegjëse për rreth dy të tretat e rritjes ekonomike në botë, dhe pjesa e tyre do të jetë edhe më e madhe në 10 vitet e ardhshme. Kjo ngre aksionet për rritjen e tyre në të ardhmen, dhe për këtë arsye edhe rreziqet në rast të një shoku ekonomik. Brazili, Meksika, Kolumbia, Turqia, Malajzia dhe Filipinet përmbajnë premtim, të madh dhe rrezik të madh. Në të njëjtën kohë, disa tregje në zhvillim që janë duke u shfaqur: Egjipti, Iraku, India, Indonezia dhe Peruja, ndër të tjerë, janë të gjithë duke luftuar të shtojnë rritjen e tyre. Ekonomia globale vetëm mund të shpresojë që ata të gjejnë vetë rrugën e duhur.

-
Ian Bremmer është president i Eurasia Group, firmë kryesore hulumtuese e rrezikut politik dhe firmë konsultimi. Bremmer ka krijuar indeksin e parë global të rrezikut politik të Wall Street, dhe është autor i disa librave, duke përfshirë bestsellerin kombëtar, Fundi i Tregut të Lirë: Kush  e Fiton Luftën midis Shteteve dhe Korporatave?, i cili detajon fenomenin e ri global të kapitalizmit shtetëror dhe implikimet e tij gjeopolitike. Ai ka një doktoraturë në shkencat politike në Universitetin e Stanfordit (1994), dhe ishte studiuesi më i ri i të gjitha kohërave në vend i Institutit Hoover./ Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ

--
2013"²s top 10 political risks

January 8, 2013 @ 12:18 pm

By Ian Bremmer

It was a close call at times, but we made it through 2012. Now we're set to encounter a new set of risks "‘ but not in the world's advanced industrialized democracies, which are much more resilient than feared. This year, with the global recession on the wane, attention shifts back to emerging markets, the economies that are usually the ones that pose the most political risk. You can read the whole report from my political risk firm, Eurasia Group, here [1], but an executive summary of this year's top 10 risks, in video and text, is below:

10.) South Africa: Africa overall looks like it will continue its recent growth. But South Africa, one of the continent's most complex and important economies, is floundering. Its dominant political party, the African National Congress, is resorting to populism to maintain its base among the urban and rural poor. That means more state intervention, more labor unrest and more assertive unions. We're not predicting a fundamental political crisis, but the country is moving along a path that offers little reason for optimism.

9.) India: We've all read the predictions that India is poised to become the world's next infinite-growth country. Not so fast. Despite initial optimism, the 2009 election hasn't freed Prime Minister Manmohan Singh to reform the country as anticipated, with the tough choices continually being kicked to the next parliamentary session. (Americans should find this familiar.) Corruption continues to reign, and as we've seen in the rape protests of the past few weeks, there are fundamental cultural issues that India has yet to resolve. As general elections draw closer, the government's ability to execute robust economic policies will decline even further.

8.) Iran: When is the United States or Israel going to bomb Iran? That's the question that followed us through all of 2012. But a war-wary President Barack Obama and a more-diplomatic-than-you-think Prime Minister Benjamin Netanyahu mean that the risk of military strikes this year is less than most observers believe. Nevertheless, there is still a significant risk: We're likely to see a sharp escalation in the shadow war between Iran and Israel and the United States, a cycle of mutual killings, cyber-attacks and proxy battles that has been ongoing for several years. As new sanctions are put in place against Iran, as we predict they will, efforts to sabotage the Iranian nuclear program will escalate. That'll force Iran to escalate its side of the shadow war.

7.) East Asian geopolitics: For the past decade, the main risks in this region have been North Korea's nuclear provocations and tensions around the status of Taiwan. Now new risks have taken their place. China has veered away from its "charm offensive" approach to Southeast Asia, and the United States is stepping into the void. Tensions between the two powers could put decades of economic growth at risk, as I've written about in past columns [2].

6.) Europe: The euro zone is headed for neither breakup nor resolution, and in 2013 the risk shifts from the threat of financial crisis to a loss of momentum in creating a redesigned euro zone. The weak economic outlook and the politics of crisis fighting will be the uncertainties this year.
Big compromises will be needed to make further progress toward an integrated policy framework. It's still unclear whether the politicians in power"”or those who will come to power through elections"”are willing to make those compromises.

5.) JIBs"”Japan, Israel, Britain: The losers of 2012's most important trends [3] are all staunch American allies. Japan, Israel and Britain find themselves in similar positions: Their relationships with the United States aren't as useful as they once were, they're outside the major geopolitical changes under way and they're constrained domestically from responding to the challenges of our new G-Zero era [4]. As a result, Japan is scrapping with China, Britain is stuck in a no-win situation with the European Union and Israel is left watching an Arab Spring that hasn't bloomed.

4.) Washington politics: It might not look like it, but the United States is on the brink of big developments"”a domestic energy revolution, the potential for major trade agreements, a rebounding housing sector and businesses emerging from the financial sector in good condition. Of course, the ongoing drama in Washington threatens to derail all of it.

3.) Arab Summer: When the Arab Spring didn't provide any fruit last year, it sloughed into an Arab winter.
Now, in 2013, expect a long, hot Arab Summer. Radicalized movements are going to play a much more important role. An increasingly violent confrontation between Sunni and Shia both within and between countries is bringing the region a sectarianism that, before the Arab Spring, had gone largely dormant. But now Syria's descent into chaos is spreading insecurity into Iraq, Jordan and Turkey. Meanwhile, new regimes are having a difficult time balancing governance with populism.

2.) China vs. information: The risk that the Chinese government can't necessarily manage is the commodity that's most unruly: information. A larger, better-educated middle class is demanding more unfiltered access to the Internet just as media reports are revealing secrets about Chinese leaders' personal wealth. That's forcing the Chinese to become more risk-averse, and become more nationalistic. That could easily isolate China even more than it already is.

1.) Emerging markets: Emerging markets are responsible for about two-thirds of the world's economic growth, and their share will get even larger in the next 10 years.
That raises the stakes for their future growth, and thus also the risks in case of an economic shock. Brazil, Mexico, Colombia, Turkey, Malaysia and the Philippines hold immense promise, and immense risk. At the same time, some emerging markets that are submerging: Egypt, Iraq, India, Indonesia and Peru, among others, are all struggling to scale their growth. The global economy can only hope they straighten themselves out.
--
Ian Bremmer is the president of Eurasia Group, the leading global political risk research and consulting firm. Bremmer created Wall Street's first global political risk index, and has authored several books, including the national bestseller, The End of the Free Market: Who Wins the War Between States and Corporations?, which details the new global phenomenon of state capitalism and its geopolitical implications. He has a PhD in political science from Stanford University (1994), and was the youngest-ever national fellow at the Hoover Institution.


Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
NË SHQIPËRI, EKONOMIA SHQETËSIMI KRYESORNga FRANK SHKRELI (01.08.2013)
NJË SHENJË ATROFIZIMI E DIPLOMACISË DHE E QEVERISË SHQIPTARENga SHABAN MURATI (01.08.2013)
HOSSANA, BARJABA!Nga SKËNDER BUÇPAPAJ (01.07.2013)
PUSHTETI DHE PERVERSITETINga XHEMAL AHMETI (01.06.2013)
DIASPORA SHQIPTARE SI PJESË E VENDIMMARRJES NË SHQIPËRI DHE KOSOVËNga ARTUR VREKAJ - WORCESTER, MA, SHBA (01.06.2013)
EPIRI DHE PËRKATËSIA ETNIKE E EPIROTËVE’’S’ka komb tjetër të jetë marrë nëpër këmbë kaq pamëshirshëm nga shtetet fqinjë!’’. "Correspondence de Lord Byron",Paris,1825Nga ISUF B. BAJRAMI (01.05.2013)
'SHEKSPIRIANIZMI' SI ARSYE UNIVERSALEStudim nga Dr. PËRPARIM KABO (01.04.2013)
Reagim ndaj shkrimeve të R. Xhungës dhe N.SpahiutNEXHMEDIN SPAHIU BËN SHQYTARIN PROFAN TË RUDINA XHUNGËS!Nga ELIDA BUÇPAPAJ (01.04.2013)
USHTRINË TIME DO TA BËJNga FRANK SHKRELI (01.04.2013)
ROBERTO BENIGNI I THURI HYMN 'MË TË BUKURËS SË BOTËS' – DHE SHQIPËRINË AKTUALE E KRAHASOI ME MESJETËNNga ELIDA BUÇPAPAJ (01.02.2013) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Shkurt 2024  
D H M M E P S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]