E Enjte, 07.18.2024, 03:01pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

PARTIA E TRETË ËSHTË DUKE LINDUR

Nga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times


E Djelë, 10.03.2010, 04:40pm (GMT+1)

Një mik në ushtrinë e SHBA më dërgoi një e-mail javën e kaluar me një citim nga libri i historianit Lewis Mumford, "Gjendia e Njeriut", në lidhje me zhvillimin e qytetërimit. Mumford përshkruate rënien e Romës: "Të gjithë synonin sigurinë: askush nuk e pranonte përgjegjësinë. Ajo çfarë mungonte plotësisht, shumë kohë para se dyndjet barbare të bënin punën e tyre, shumë kohë para se shkatërrimi ekonomik të bëhej serioz, ishte një gjallëri e brendshme. Jeta e Romës ishte tani vetëm një imitim i jetës: më tepër një dëshpërim. Siguria ishte një parullë - a thua se jeta njihte ndonjë stabilitet tjetër përveçse nëpërmjet ndryshimeve të vazhdueshme, apo ndonjë formë tjetër të sigurisë, përveçse me anë të një gatishmërie të vazhdueshme për t'i marrë në sy rreziqet."

Ajo ishte një nga ato pasazhe historisë që jehojnë aq me zë të lartë në të tashmen saqë dërgojnë një dhimbje therëse në shpinën time - larg, shumë larg prehjes.

E kalova vetëm një javë në Silicon Valley, duke folur me teknologë nga Apple, Twitter, LinkedIn, Intel, Cisco e SRI dhe përfundimisht mund të raportoj se ky rajon nuk e ka humbur "gjallërinë e tij" të brendshme. Por në bisedimet këtu dhe gjetiu unë vazhdoj të shtangem nga niveli i pështirosjes ndaj Washington DC dhe sistemit tonë dy-partiak - aq shumë sa që unë jam i gatshëm të lëshoj një parashikim kuturu: Nga bllokimi i transformimit të partive demokratike dhe republikane, është duke u bërë serioz një kandidat i partisë së tretë më 2012, me një lëvizje serioze politike pas tij ose pas saj - ose pa dyshim mjaft e madhe për ndikim në rezultatin e zgjedhjeve.

Një revolucion është duke shpërthyer në vend, dhe jo vetëm në krahun e djathtë, por në qendrën radikale. Unë di së paku dy grupe serioze, një në Bregun Lindor dhe një në Bregun Perëndimor, që janë duke zhvilluar partitë "e treta" për të sfiduar dypolëshin tonë vendnumërues dypartiak që ka qenë kryesues mbi vendin tonë në rënie të vazhdueshme.


Presidenti Obama nuk ka qenë një dështim nga të mosbërit asgjë. Ai ka disa arritje reale. Ai kaloi në një zgjerim të kujdesit shëndetësor, në një zgjerim të rregullimit financiar, stabilizoi ekonominë, filloi një nismë kombëtare për reformën e arsimit dhe ka zhvilluar një luftë të zgjuar dhe të ashpër kundër Al Kaidës.

Por ka një tjetër kënd në dy vitet e fundit: një president i cili fitoi një mandat gjithëpërfshirës politik, i shtyrë nga një lëvizje rinore energjike dhe me kontrollin si të Dhomës së Përfaqësuesve edhe të Senatit - me shumë fuqi sa çdo president nuk mund ta ketë shpresuar kurrë që ta grumbullojë në kohë paqeje - ishte vetëm në gjendje të kalojë një zgjerim të kujdesit shëndetësor që është një amalgamë jo optimale e kompromiseve torturuese sa askush nuk është i sigurtë se do të punojë ose se ne mund ta përballojmë (dhe nuk ka të bëjë me problemet e kostos apo cilësisë), një stimul të kufizuar që ka nuk e ka zbutur papunësinë ose fiksuar infrastrukturën tonë, dhe një ligj për regullimin financiar që ende duhet të interpretohet nga rregullatorët, sepse askush nuk mund të bjerë dakord për dispozitat kryesore. Plus, Obama u detyrua të braktiste fare një ligj të energjisë dhe klimës, dhe në qoftë se GOP e merr prap Dhomën, ne nuk mund të kemi një ligj të energjisë deri më 2013.


Obama ndoshta bëri më të mirën që ai mund të bëjë, dhe këtu është puna. Më e mira që dy partitë tona aktuale mund të prodhojnë sot - në prag të krizës më të rëndë ekzistenciale në ekonominë tonë dhe të mjedisit në një shekull - është jo optimale, madje edhe kur njëra parti kishte një shumicë e madhe. Jo optimale është O.K. për kohë të zakonshme, por këto nuk janë kohë të zakonshme. Ne kemi nevojë të pushojmë se prituri Supermanin dhe të fillojmë së ndërtuari një superkonsensus për të bërë gjëra të superhatashme të cilat ne duhet t'i bëjmë tani. E mira e së mirës nuk është kurrkund ngat me mjaftueshmen e mirë sot.


"Ne në thelb kemi dy parti të falimentuara të vendit të falimentuar", tha shkencëtari politik i Universitetit Stanford, Larry Diamond. Në të vërtetë, sistemi ynë dypartiak fosilizuar, ai nuk ka integritet dhe shpirt krijues dhe çfarëdo ndjenje guximi të aspiratësë së lartë në përballjen me problemet tona. Ne thjesht nuk do të jemi në gjendje të bëjmë gjëra që ne duhet të bëjmë si vend për të ecur përpara, "me të gjitha interesat që janë përllogaritur rreth këtyre dy partive," shtoi Diamond. "Ata nuk mund të mendojnë për të mirën e përgjithshme publike dhe në një afat më të gjatë nuk mund të mendojnë fare, sepse të dyja palët janë të bllokuar në afat të shkurtër, në përllogaritjet e shumës zero", ku fitoret e secilit prej tyre janë parë si humbje e tjetrit.


Ne duhet ta shqyejmë fare këtë dypolëshj dypartiak dheta sfidojmë me një parti të tretë serioze e cila do të flasë për reformën e arsimit, pa u brengosur se i fyen sindikatat, për reformën financiare, pa u brengosur se humb donacionet nga Wall Street-it, për reduktimin e taksave të korporatave për të stimuluar punë, pa u brengosur se e fyen të majtën ekstreme, për reformën e energjisë dhe të klimës, pa u brengosur se fyen ekstremin e djathtë dhe demokratët e shtetit të qymyrit; dhe për vetë reformëm e kujdesit shëndetësor, pa u brengosur se fyen kompanitë siguruese dhe kompanitë e drogës.

"Në qoftë se konkurrenca është e mirë për ekonominë tonë," pyet Diamond, "pse nuk është e mirë për politikën tonë?" Ne kemi nevojë për një parit të tretë në fazën e debatit të ardhshëm presidencial për t'i parë amerikanët në sy dhe për të thënë: "Këto dy parti janë duke iu gënjyer juve. Ato nuk mund t'jua thonë të vërtetën, sepse ato janë bllokuar në dekadat e interesave të veçanta. Unë nuk jam duke iu thënë juve çfarë ju pëlqen të dëgjoni. Unë do t'ju them se çfarë keni nevojë të dëgjoni, nëse duam të jemi udhëheqësit e botës, dhe të mos jemi romakët e rinj."/Skënder Buçpapaj

--

October 2, 2010

Third Party Rising

By THOMAS L. FRIEDMAN

A friend in the U.S. military sent me an e-mail last week with a quote from the historian Lewis Mumford's book, "The Condition of Man," about the development of civilization. Mumford was describing Rome's decline: "Everyone aimed at security: no one accepted responsibility. What was plainly lacking, long before the barbarian invasions had done their work, long before economic dislocations became serious, was an inner go. Rome's life was now an imitation of life: a mere holding on. Security was the watchword "” as if life knew any other stability than through constant change, or any form of security except through a constant willingness to take risks."

It was one of those history passages that echo so loudly in the present that it sends a shiver down my spine "” way, way too close for comfort.

I've just spent a week in Silicon Valley, talking with technologists from Apple, Twitter, LinkedIn, Intel, Cisco and SRI and can definitively report that this region has not lost its "inner go." But in talks here and elsewhere I continue to be astounded by the level of disgust with Washington, D.C., and our two-party system "” so much so that I am ready to hazard a prediction: Barring a transformation of the Democratic and Republican Parties, there is going to be a serious third party candidate in 2012, with a serious political movement behind him or her "” one definitely big enough to impact the election's outcome.

There is a revolution brewing in the country, and it is not just on the right wing but in the radical center. I know of at least two serious groups, one on the East Coast and one on the West Coast, developing "third parties" to challenge our stagnating two-party duopoly that has been presiding over our nation's steady incremental decline.

President Obama has not been a do-nothing failure. He has some real accomplishments. He passed a health care expansion, a financial regulation expansion, stabilized the economy, started a national education reform initiative and has conducted a smart and tough war on Al Qaeda.

But there is another angle on the last two years: a president who won a sweeping political mandate, propelled by an energized youth movement and with control of both the House and the Senate "” about as much power as any president could ever hope to muster in peacetime "” was only able to pass an expansion of health care that is a suboptimal amalgam of tortured compromises that no one is certain will work or that we can afford (and doesn't deal with the cost or quality problems), a limited stimulus that has not relieved unemployment or fixed our infrastructure, and a financial regulation bill that still needs to be interpreted by regulators because no one could agree on crucial provisions. Plus, Obama had to abandon an energy-climate bill altogether, and if the G.O.P. takes back the House, we may not have an energy bill until 2013.

Obama probably did the best he could do, and that's the point. The best our current two parties can produce today "” in the wake of the worst existential crisis in our economy and environment in a century "” is suboptimal, even when one party had a huge majority. Suboptimal is O.K. for ordinary times, but these are not ordinary times. We need to stop waiting for Superman and start building a superconsensus to do the superhard stuff we must do now. Pretty good is not even close to good enough today.

"We basically have two bankrupt parties bankrupting the country," said the Stanford University political scientist Larry Diamond. Indeed, our two-party system is ossified; it lacks integrity and creativity and any sense of courage or high-aspiration in confronting our problems. We simply will not be able to do the things we need to do as a country to move forward "with all the vested interests that have accrued around these two parties," added Diamond. "They cannot think about the overall public good and the longer term anymore because both parties are trapped in short-term, zero-sum calculations," where each one's gains are seen as the other's losses.

We have to rip open this two-party duopoly and have it challenged by a serious third party that will talk about education reform, without worrying about offending unions; financial reform, without worrying about losing donations from Wall Street; corporate tax reductions to stimulate jobs, without worrying about offending the far left; energy and climate reform, without worrying about offending the far right and coal-state Democrats; and proper health care reform, without worrying about offending insurers and drug companies.

"If competition is good for our economy," asks Diamond, "why isn't it good for our politics?"

We need a third party on the stage of the next presidential debate to look Americans in the eye and say: "These two parties are lying to you. They can't tell you the truth because they are each trapped in decades of special interests. I am not going to tell you what you want to hear. I am going to tell you what you need to hear if we want to be the world's leaders, not the new Romans."

(http://www.nytimes.com)

Përktheu Skënder Buçpapaj


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
50 VJETORI I ADMINISTRATËS SË PRESIDENTIT JOHN KENNEDY"Mos pyet se çka mund të bëjë vendi yt për ty - pyet se çka mund të bësh ti për vendin tënd" John F. KennedyNga FRANK SHKRELI (10.02.2010)
E ARDHMJA E FATMIR SEJDIUT Nga ELIDA BUÇPAPAJ‎ (10.02.2010)
FATMIR SEJDIU DHA DORËHEQJEN SI SHKELËS I KUSHTETUTËS Nga  ELIDA BUÇPAPAJ (10.02.2010)
REZOLUTA E 28-SHES KA RRITUR AGRESIVITETIN E SERBISË NGA ELIDA BUÇPAPAJ (10.02.2010)
NJË MILIBAND DEL I TEPËRTNga ROGER COHEN, New York Times (10.01.2010)
POLEMIKË ME IDE DHE KËNDVËSHTRIMENga VISAR ZHITI (10.01.2010)
A DO TË VAZHDOJË NJOHJET EDHE GJATË DIALOGUT?Nga SKËNDER BUÇPAPAJ (10.01.2010)
RADIO EVROPA E LIRË ME RASTIN E 60 VJETORITPërgatitur nga FRANK SHKRELI (09.29.2010)
EVROPA MPOSHTI FRIKËN DHE NGJALLI SHPRESËNNga Dr. ALBAN DACI (09.29.2010)
MBYLLJA ME NDER E MISIONEVE NDËRKOMBËTARENga SKËNDER BUÇPAPAJ (09.28.2010) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Korrik 2024  
D H M M E P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]