E Martë, 07.23.2024, 11:58am (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

THAÇIZMI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


E Shtunë, 03.05.2011, 08:57am (GMT+1)

Ndoshta jam unë i pari që e përdor fjalën "thaçizëm" ose së paku ndoshta jam i pari që e përdor me seriozitetin e termit. Me thaçizmin unë kuptoj mirëfilli projektin për Kosovën të kryeministrit Hashim Thaçi për katër vitet e ardhshme, kuptoj vizionin e tij për Kosovën në afat të afërt dhe atë çfarë përbën ky vizion në afat më të largët deri te koncepti dhe nocioni i përkufizuar si ardhmëri e Kosovës, si perspektivë e Kosovës.

Ky projekt në vetvete dhe si pjesë e një tërësie kohore përmban edhe precedentin ose precedentet, përmban nisjet, zanafillat, përmban fillet e atyre zhvillimeve të cilat në mënvonshmëri shndërrohen në tradita të Kosovës, në aspektin shtetndërtues e shtekonsolidues, në aspektin integrues, në aspektin hierkakik të Kosovës në kuadrin e garave rajonale, evropiane e globale.

Hashim Thaçit zgjedhjet e 12 dhjetorit 2010 ia kanë ngarkuar projektin e udhëheqjes së krjimit të institucioneve të reja qendrore shtetërore të Kosovës të dala nga vota e sovranit. Do të kenë këto institucione përfundimisht firmën e Thaçit, do të jenë bazë e projektit katërvjeçar të Thaçit, do të jenë shprehëse të vizionit të tij në katër vitet e ardhshme të vendit e në vijimësi.

Nuk e konsideroj dhe aq trivjetëshin e kaluar, për shkak të kushtëzimeve të shumta dhe përcaktuese që sillnin rrethanat e zyrtarizimit të pavarësisë, të hartimit dhe të hyrjes në fuqi të Kushtetutës së Republikës së Kosovës, të njohjeve ndërkombëtare të shtetit të pavarur dhe sovran. Më pastaj do të dihet se sa e mbajnë këto zhvillime vulën e Thaçit. Por është e qartë se krijimi i institucioneve të reja të Kosovës dhe programi katërvjeçar i qeverisjes së Kosovës do të jenë vepër e tij. Nëse nuk do të jenë kështu, atëherë do të jenë pjesë e mosveprës së tij. Pra, do të jenë pjesë e suksesit të tij ose mossuksesit të tij. Do të jenë thaçizëm i realizuar, i përmbushur, i vijueshëm apo do të jenë thaçizëm i mbetur në projekt, në skicë, i papërmbushur, i dështuar.

Dhe shumëçka e pothuaj gati gjithçka varet pikërisht nga arkitektura që do të kenë institucionet e reja qendrore shtetërore të Kosovës, pra nga përpjesëtimi i pjesëmarrjes së partnerëve të koalicionit të ri në këto institucione. Do të varet shumëçka nga emrat e përveçëm të titullarëve të institucioneve, nga emrat e përveçëm të zyrtarëve të lartë të këtyre institucioneve, deri edhe nga emrat e tjerë të përveçëm të krejt vertikales dhe horizontales së kësaj hierarkie.

Kosova ka shtrirje të përmbledhëshme, prandaj të gjithë njihen, të gjithëve iu njihen huqet, veset, cenet, dobësitë, mbrapshtitë, iu njihen cilësitë, tiparet, karakteristikat, virtutet, karakteret, temperamentet, prejardhjet, përkatësitë, identitetet dhe mangësitë apo tepëritë e tyre, iu njihet çdo qelizë, çdo ind, çdo nerv, iu njihet çdo puls, çdo hap. Të gjithë, me një fjalë, janë në pasqyrë të thellë, në pasqyrë të gjerë, në pasqyrë të pagabueshme të syrit të opinionit.

Prandaj emrat e zgjedhur nga Thaçi do të jetë e domosdoshme të mishërojnë më shumë se miratimin pozitiv nga ana e opinionit të vendit. Në përcaktimin e tij ndaj këtij aspekti do të shprehen shumë synimet e vërteta të projektit katërvjeçar, profili i vërtetë i projektit, stili i qeverisjes katërvjeçare, mëtimet e vërteta të qeverisjes së re, përkundër retorikës së saj sado entusiaste, mobilizuese apo vetëkënaqëse.

Kufijtë e bujarisë ndaj partnerëve, mirësjellja, mirëkuptimi, fryma e pajtueshmërisë me partnerët, aftësia e zotësia bindëse, aftësia e zotësia e krijimit të mirëbesimit, përkushtimit, besnikërisë ndaj partneritetit do të flasin shumë për mundësinë e jetëgjatësisë apo jetëshkurtësisë së partneritetit, për realizmin, largapamësinë apo shkurtpamësinë e autorit të projektit, autorit të vizionit, pra për pjekurinë apo papjekurinë, për themelshmërinë apo pathemelshmërinë e thaçizmit, për fatin e mbarë apo të prapë të tij.

Tundimet janë të mëdha në radhët e partnerëve. Nga deklaratat e qëndrimet e tyre duket se mëtimet janë të forta dhe jo pak kryeneçe. Vendosmëria, këmbëngultësia aq sa edhe fleksibiliteti, pra përshtatshmëria dhe përkulshmëria ndaj partnerëve në rrethanat dhe në caqet e duhura janë në provën më të qartë tashmë. Nga ana tjetër, tundimet më të papërballueshme e më të kushtueshme mund të jenë ato benda radhëve të partisë së vet. Nga mediat merret vesh, për shembull, që kolegët më të afërt të kryeministrit në PDK duan që kjo parti ta mbajë kreun e të tria institucioneve ose së paku kreun e dy më të rëndësishmëve, pra Presidentin dhe Kryeministrin. Një oreks i tillë i ka bërë shumë dëm më herët LDK-së. Partitë e mëdha, prirëse të koalicioneve qeverisëse, e kanë të domodoshme të jenë të vetëdijshme për kufizimet e krijuara nga Kushtetuta e vendit edhe më tej dhe prandaj të mësohen të veprojnë e të sillen në kuadrin e këtyre kufijve.

Funksionimi në partneritet iu vë detyrime të gjithë partnerëve në raport me njëri tjetrin, por detyrimet më të mëdha ia vë partnerit kryesor. Toleranca, lëshimet, bujaria, mirësjellja i takojnë pikësëpari partisë kryesore. Vetëpërmbajtja e vetëkontrolli ndaj tundimeve të korrupsionit, ndaj ngasjeve për t'iu shmangur drejtësisë apo për ta trembur e trusur drejtësinë i takojnë së pari partisë kryesore. Mosngurimi për t'ia dorëzuar ligjit shkelësit në kreun e vet apo në përbërjen e vet i takojnë partisë kryesore.

Nga të gjitha këto pikëpamje e këndvështrime, Hashim Thaçi, në cilësinë e kryeministrit të Kosovës dhe në cilësinë e kryetarit të Partisë Demokratike të Kosovës njëkohësisht do të jetë përgjegjës i drejtperdrejtë për qeverinë e cila do të ketë emrin e tij, por do të jetë përcaktues edhe për funksionimin e krejt qeverisjes së vendit, pra për funksionimin e të gjitha institucioneve qendrore shtetërore aq sa edhe për mbarëvajtjen e institucioneve të pavarura dhe raporteve të qeverisë e të qeverisjes me këto institucione. Kështu do ta kemi të prekshëm konkret e të mirëfilltë thaçizmin në realitetin e Kosovës. Nëse do të dështojë, do të mbetet si përvojë për Kosovën. Nëse do të triumfojë, autori i saj do të bëjë epokë. E para do të jetë në dëm të Kosovës, gjithsesi me pasoja negative, por i ndreqshëm, ndërsa për Thaçin e partinë e tij demi të jetë i pandreqshëm. E dyta do të jetë në të mirë të të gjithëve dhe pasojat më shembullore pozitive.

(Botuar në Bota Sot më 8 shkurt 2011)

RADHA E RËNIES SË RAISËVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

21 JANARI DHE INTELEKTUALËT LAKEJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

KUVENDI I RI: TIPOLOGJI, KAAKTERIZIME, PROGNOZA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

PËRSHPIRTNI NAZMI LUKAJT, MIKUT DHE KOLEGUT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

21 JANARI NË RADARIN E JASHTËM MEDIATIK

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

NJË VERSION I NËNTËDHJETESHTATËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

BAJRAKU NË ÇARSHI OSE POLITIKA NË ANKAND

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

ROJA TË SOVRANITETIT

Zotër shtëpie

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

PDK DHE LDK SHTRATIN ENDE TË NXEHTË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

ALTERNATIVË MAFIOZE PUSHTETIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SUDETIÇ, I TRETI I MOSKETIERËVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

KOLLITJET E STALINIT...

...nesër në "tri komunat heroike"

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

MARTY & THAÇI, THE PRECEDENT & SUBSEQUENT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

TË DUAN, PA TË QORTOJNË

(Letër e mbyllur partive)

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

UKË RUGOVA DHE QYTETARIA E DINASTIVE NË DEMOKRACI
Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SIMBOL I LUFTËS SË KOSOVËS ËSHTË SHTËPIA E JASHARAJVE, NUK ËSHTË "SHTËPIA E VERDHË"

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ 

EVROPA NË ANËN E HUMBËSVE TË LUFTËS SË KOSOVËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MINUS NEXHATI, PLUS ALBINI, BARAS ÇKA?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

POLITIKËN MUND TA NDRYSHOSH VETËM DUKE MARRË PJESË NË POLITIKË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SHKODËR SHQYPNIA!

PARTITË E KRYEMINISTRAVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

UKA DHE ISAI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

DOSIADA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

TIPOLOGJIA E LISTAVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SHKRIRJA E MEDIAVE NË PUSHTETIN POLITIK

Nga SKËNDER BUÇPAPAJMURMURIMË DUKAGJINI (REQUIEM PËR DIN MEHMETIN)

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

ZGJEDHJE TË FAKTIT TË KRYER

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Sot mbushen plot 17 vjet nga dalja për herë të parë në satelit e Radiotelevizionit Shqiptar

NGASJET E PERSONALIZIMIT TË HISTORISË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ<

GREQIA DHE SHQIPËRIA, GREKËT DHE SHQIPTARËT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MJAFTON EMRI IBRAHIM RUGOVA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

KALVARI I NJË MOCIONI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

 

PDK DHE LDK SHAHEN... DERI PAS ZGJEDHJEVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

AKSESI I KOSOVËS NË DOSJET E SPIUNËVE TË SAJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NGA NGURIMET NË NGUTJE?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SINDROMI I THESARIT TË ALI PASHË TEPELENËS SI E KAPI GREQINË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


EMPATI E MBRAPSHTË E SOCIALISTËVE ME DEMOKRATËT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SHQIPTARIZMI NË KONTEKSTIN E EVROATLANTIZMIT DHE GLOBALIZMIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

VIZIONI YNË EVROPIAN I RIBASHKIMIT SHQIPTAR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

HAMENDJET PARAZGJEDHORE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NUK KAM MALL PËR FUSHATAT E DORËHEQJEVE, LARG QOFSHIN FUSHATAT E DORËHEQJEVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

A DO TË VAZHDOJË NJOHJET EDHE GJATË DIALOGUT?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MBYLLJA ME NDER E MISIONEVE NDËRKOMBËTARE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

A MUND ERDHËT PREJ NJU JORKU

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Ç'RRUGË KA HYRË PROCESI I NJOHJEVE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NË LDK ASGJË E RE, ASGJË E RE NË LDK

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

HISTORIA NUK ËSHTË E PARTIVE, PARTITË JANË PJESË E HISTORISË

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

E NGRIRË KOSOVA NUK MUND TË HYJË NË BISEDIME TË REJA

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

AZEMI, DISIDENTI I LINDUR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MIQËSIA ME VATIKANIN

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

VDEKJA E POETIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

FATI I UKSHIN HOTIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

PA ZBARDHJEN E HISTORISË DISIDENCA SHQIPTARE NUK DO TA FITOJË QYTETARINË


Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

PËR INAT TË KOSOVËS, SERBIA ËSHTË GATI TË BËJË ÇFARËDO HARAKIRI

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

LERENI KOSOVËN SHËNDOSH, NËSE E DONI SHËNDOSH BALLKANIN, EVROPËN...

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


 


Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


EMRI NDËRKOMBËTAR I KOSOVËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


KOSOVA DHE NJOHJET - GJEOPOLITIKA TJETËR

MË TEPËR SE NJË GJETJE FORMULE, NJË THYERJE TABUJE

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ 

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


AS REVANSHISTË, AS TË REVANSHUAR

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

VERIU I KOSOVËS, FUSHËBETEJA E FUNDIT?

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ


 

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

NË HORIZONTE ENDE ASNJË RRETHANË OPTIMALE PËR BISEDIME


KORRUPSIONI SHESHIT

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

MARRËDHËNIET ME NDËRKOMBËTARËT SHPREHIN AFTËSINË SHTETËRORE TË KOSOVËS

Nga SKËNDER BUÇPAPAJ

SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
RADHA E RËNIES SË RAISËVENga SKËNDER BUÇPAPAJ (03.05.2011)
21 JANARI DHE INTELEKTUALËT LAKEJNga SKËNDER BUÇPAPAJ (03.05.2011)
KUVENDI I RI: TIPOLOGJI, KARAKTERIZIME, PROGNOZANga SKËNDER BUÇPAPAJ (03.05.2011)
ANTIAMERIKANIZMI ÇAKALL NË EMËR TË "LIRISË SË SHPREHJES"Nga ELIDA BUÇPAPAJ (03.04.2011)
JA PSE AL KAJDA PO HUMB TERREN NË BOTËN ARABENga SCOTT SHANE, New York Times (03.04.2011)
PSE PO E SULMOJNË AMBASADORIN AMERIKAN NË KOSOVË DHE TIRANË?Nga BEQIR SINA, New York (03.01.2011)
MË NË FUND!Nga ELIDA BUÇPAPAJ (03.01.2011)
REVOLUCIONET QË PERËNDIMI NUK I KA KUPTUARNga KURT VOLKER (03.01.2011)
PROTESTAT NË LINDJEN E MESME, NJË NDRYSHIM SIZMIKNga FAREED ZAKARIA, Washington Post (02.28.2011)
DY FJALË PËR PRESIDENTIN E KOSOVËS BEHGJET PACOLLINga ELIDA BUÇPAPAJ (02.27.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Korrik 2024  
D H M M E P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]