E Shtunë, 06.15.2024, 02:16pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 

FEJA BËN MË TË KEQEN E MUNDSHME

Nga ROGER COHEN, New York Times


E Martë, 04.05.2011, 05:14pm (GMT+1)

LONDËR - Pra Terry Jones, pastori i Floridës i cili organizoi një djegie të Kuranit më 20 mars, donte "t'i lëvizte urët e zjarrit". Mision i kryer. Ndoshta ai do të ketë mirësinë t'i japë shpjegime familjes së Joakim Dungel, një suedezi 33-vjeçar të therur në misionin e OKB-së në Mazar-i-Sharif nga afganët e ndërkryer prej marrëzisë së Jones.

Pasi mendohem thellë, them se jo, me asgjë Jones nuk mund t'i japë shpjegime familjes së Dungel apo anëtarëve të tjerë të vrarë të stafit të OKB-së. Nuk është puna e Jones të japë shpjegime. Ai është një tip tepër i zellshëm. Si të përshkruhet ndryshe një i krishterë i cili interpreton besimin e tij jo si të bazuar në dashuri dhe dhembshuri, por si një mision për të nxitur urrejtje ndaj Islamit?

Nuk mund të diskutosh me një fanatik të tillë: Nuk mund të rrahësh mendime për diçka që nuk të kanë kërkuar mendje.

Jones nuk është i vetëm në këtë fushatë Islamofobe në Shtetet e Bashkuara, e cila është më shqetësuesja. Por para se të merrem me të, le të flasim për turmën vrasëse afgane dhe nxitësit e saj.

Hamid Karzai, presidenti afgan, ishte një nga këta nxitës. Ai ishte budalla tek aludonte për marifetet e Jones, të kryera para disa dhjetra pasuesish. Pse e ngre këtë kaos të turpshëm dhe nxit këtë bëmë?

Karzai është një njeri i cili nuk ndalet para asgjëje për të fshehur dobësinë e tij. Mirëbërësit dhe financuesit e tij - Perëndimi - janë ata që ai duhet t'i shpërfillë për të mbijetuar.

Marrëzia nuk mbaron me Karzain: Imamët e Mazarit vendosën t'i përdorin lutësit e së premtes për të ndezur turmën. Sa për të vrarë veten - të infiltruar kryengritësit talebanë apo jo - ky ishte një krim rrënqethës kundër njerëzve të pafajshëm dhe duhet të denoncohet në të gjithë botën islame, në xhami dhe më gjerë. Unë jam ende duke pritur.

Staffan de Mistura, i dërguari kryesor i OKB-së në Afganistan, nuk i nderoi të vdekurit duke mos arritur të denoncojë autorët e krimit në një deklaratë. Ai kishte të drejtë kur quante djegien e Kuranit nga Jones "të çmendur dhe tërësisht të neveritshme;" ai duhej të kishte përdorur të njëjtat fjalë në lidhje me vrasjen e njerëzve të tij. Duke mos vepruar kështu u tregua frikacak, bëri një lëshim të dukshëm.

E gjithë kjo çmenduri filloi në Dove World Outreach Center në Florida, ku ndodhet kisha e vogël e Jones. Si raporton kolegia ime Lizette Alvarez, një Jones i papenduar beson se Islami dhe Kuranin shërbejnë vetëm "vdekje, dhunë dhe terrorizëm". Kjo është aq marrëzi sa të barazosh krishterimin me Psalmin 137 që thotë se "të vegjlit" e armikut duhet shtypur në gurë.

Por pikëpamje të tilla zjarrvënëse ndaj një feje botërore tani gjejnë shprehje të gjerë në Shtetet e Bashkuara, ku "xhihadi tinëzi" është bërë një temë e shpeshtë Republikane.

Disa republikanë, duke përfshirë ish-kryetarin e Dhomës së Përfaqësuesve Newt Gingrich dhe kongresistin Peter King, e kanë gjetur politikish përshtatshëm të vënë në shenjster "Sheriatin kacajverrës në Shtetet e Bashkuara", në një kohë kur emri i dytë i presidentit është Husein. (Një sondazh i "Newsweek" vitin e kaluar zbuloi se 52 përqind e republikanëve ranë dakord me deklaratën se "Barak Obama sympatizon qëllimet e fondamentalistëve islamikë, të cilët duan që të imponojnë ligjin islamik në mbarë botën.")

Kam kaluar kohë vitin e shkuar me Paul Blair, një pastor në qytetin e vogel Oklahoma, një shtet ku islamofobia është e shfrenuar. Ai më tha se muslimanët ishin "këtu për të bashkëjetuar me ta, por për t'u marrë nën kontroll". Ai më tha se janë vetëm dy mundësi në Islam: "Shtëpia e Islamit ose shtëpia e luftës."

Ky lloj mesazhi jepet në shumë prej kishave të SHBA. Është e rrezikshme. Tashmë, myslimanët janë viktima në 14 për qind të rasteve të diskriminimit fetar, kur ata përbëjnë 1 për qind të popullsisë.

Në Evropë, gjithashtu, politikanët e djathtë mbajnë qëndrime fanatike përçarëse anti-myslimane, me njëfarë suksesi.

Myslimanët kanë punë për të bërë. Ata duhet të kenë guximin për të denoncuar pa mëdyshje vrasjet në Mazar. Xhihadistët shumë shpesh e kanë deformuar një fe të madhe, pa ndeshur në qortime të mjaftueshme. Nga Egjipti në Pakistan duhet të kuptohet se Islami nuk mund në të njëjtën kohë të jetë një forcë politike dhe e pakritikueshme njëkohësisht. Pasi të keni hyrë në arenën politike demokratike me një platformë fetare, bindjet tuaja nuk janë më një çështje private, por objekt për sulme të ligjshme. Ligjet e dhunës të Pakistanit përfshirë blasfeminë janë një fyerje për këtë parim.

Jones, nga ana tjetër, jeton në një vend ku ligji mbron edhe marrëzinë e tij. Unë jam absolutist i fjalës së lirë dhe kështu unë e mbështes atë. Por ai duhet të shqyrtojë ndërgjegjen e tij: Si është e mundur të jetë në përputhje me besimin fetar duke ndezur urrejtjen dhe vrasjen? Dhe Islamofobët, duke përhapur helm, si mund të justifikojnë karikaturën e tyre groteske të Islamit nën maskën e dobët të përfitimeve politike?

Kjo kolumne është plotë me zemërim, e di. Ajo nuk ka heronj. Unë jam krejtësisht i pështirosur, teksa shkruaj pas një fundjavë kur dhuna fetare kthehet në Irlandën e Veriut me vrasjen e një polici 25-vjeçar katolik, Ronan Kerrit, nga disidentët terroristë republikanë. Feja ka shumë për çka të përgjigjen rreth kësja, në Gainesville, Mazar dhe Omagh.

E shoh se pse shumë njerëz kthehen në fe - frika e vdekjes, parimi rregullues në një univers misterioz, strehimi nga dhimbjet, edhe shpallja. Por sigurisht është pakutpmisht pa mëshirë dhe pa falje, dhe me siguri antiteza e saj e madhe duhet të jetë urrejtja dhe vrasja. Të paktën kështu i duket një jobesimtari.

-

Ju mund të ndiqni Roger Cohen në Twitter në twitter.com/nytimescohen./Skënder Buçpapaj

--

April 4, 2011

Religion Does Its Worst

By ROGER COHEN

LONDON "” So Terry Jones, the Florida pastor who organized a Koran burning on March 20, wanted "to stir the pot." Mission accomplished. Perhaps he'd care to explain himself to the family of Joakim Dungel, a 33-year-old Swede slaughtered at the U.N. mission in Mazar-i-Sharif by Afghans whipped into frenzy through Jones's folly.

On reflection, no, there's nothing Jones can explain to Dungel's family, or the other U.N. staffers murdered. Jones is not in the explanation business. He's a zealot. How else to describe a Christian who interprets his faith not as grounded in love and compassion but as a mission to incite hatred toward Islam?

There's no discussion with a bigot like this: You can't be argued out of something you haven't been argued into in the first place.

Jones is not alone in this Islamophobic campaign in the United States, which is what is most disturbing. But before I get to that, let's talk about the murderous Afghan mob and its enablers.

Hamid Karzai, the Afghan president, was one such enabler. He was a fool to allude to Jones's stunt, performed before a few dozen acolytes. Why elevate this vile little deed and so foster mayhem?

Karzai is a man who will stop at nothing to disguise his weakness. His benefactors and underwriters "” the West "” are those he must scorn to survive.

The foolishness did not stop with Karzai: The imams of Mazar chose to use Friday prayers to stir up the crowd. As for the killing itself "” whether by infiltrated Taliban insurgents or not "” it was a heinous crime against innocent people and should be denounced throughout the Islamic world, in mosques and beyond. I'm still waiting.

Staffan de Mistura, the top U.N. envoy in Afghanistan, did not honor the dead by failing to denounce the perpetrators of the crime in a statement. He was right to call Jones's Koran burning "insane and totally despicable;" he should have used the same words about the slaughter of his men. Not to do so was craven, a glaring omission.

All this madness began at the Dove World Outreach Center in Florida, home to Jones's mini-church. As my colleague Lizette Alvarez chronicled, an unrepentant Jones believes Islam and the Koran only serve "violence, death and terrorism." That's as dumb as equating Christianity with Psalm 137 that says the "little ones" of the enemy should be dashed against stones.

But such incendiary views about a world religion now find wide expression in the United States where "stealth jihad" has become a recurrent Republican theme.

Several Republicans, including former House Speaker Newt Gingrich and Representative Peter King, have found it politically opportune to target "creeping Shariah in the United States" at a time when the middle name of the president is Hussein. (A Newsweek poll last year found that 52 percent of Republicans agreed with the statement that "Barack Obama sympathizes with the goals of Islamic fundamentalists who want to impose Islamic law around the world.")

I spent time last year with Paul Blair, a pastor in small-town Oklahoma, a state where Islamophobia is rampant. He told me Muslims were "not here to coexist but to take over." He told me there are only two possibilities in Islam "” "the house of Islam or the house of war."

That sort of message is going out in a lot of U.S. churches. It's dangerous. Already, Muslims are victims in 14 percent of religious discrimination cases when they make up 1 percent of the population.

In Europe, too, rightist politicians peddle divisive anti-Muslim bigotry, with some success.

Muslims have work to do. They should have the courage to denounce unequivocally the Mazar murder. Jihadists have too often deformed a great religion with insufficient rebuke. From Egypt to Pakistan, it must be understood that Islam cannot at once be a political force and above criticism. Once you enter the democratic political arena on a religious platform, your beliefs are no longer a private matter but up for legitimate attack. Pakistan's violence-inducing blasphemy laws are an affront to this principle.

Jones, by contrast, lives in a nation where the law defends even his folly. I'm a free-speech absolutist and so I support that. But he must examine his conscience: How is it consistent with religious faith to stir hatred and killing? And how can the Islamophobes, spreading poison, justify their grotesque caricature of Islam in the thinly veiled pursuit of political gain?

This column is full of anger, I know. It has no heroes. I'm full of disgust, writing after a weekend when religious violence returned to Northern Ireland with the murder of a 25-year-old Catholic policeman, Ronan Kerr, by dissident republican terrorists. Religion has much to answer for, in Gainesville and Mazar and Omagh.

I see why lots of people turn to religion "” fear of death, ordering principle in a mysterious universe, refuge from pain, even revelation. But surely it's meaningless without mercy and forgiveness, and surely its very antithesis must be hatred and murder. At least that's how it appears to a nonbeliever.

You can follow Roger Cohen on Twitter at twitter.com/nytimescohen .

(http://www.nytimes.com)

 

Përktheu Skënder Buçpapaj


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
SHPIRTI I TURMËS DHE I ASKUSHMËRISËNga SAIMIR LOLJA (04.05.2011)
50 VJET MË PARË, ENVER HOXHA NË TAKIMIN E STAFETËS MIDIS TË RINJVE DHE TË VJETËRVENga SKIFTER KËLLIÇI (04.04.2011)
PSE JAM KUNDËR REGJISTRIMIT ME VETËDEKLARIMNga ALBAN LAUKA (04.03.2011)
XHERALDINE FERRARO DHE ROLI I GRUAS NË JETËN POLITIKE DHE SHOQËRORENga FRANK SHKRELI (04.03.2011)
INSTRUMENTI I VETËM ËSHTË PUNANga SKËNDER BUÇPAPAJ (04.03.2011)
MË SHUMË SE OPOZITË INSTINKTIVE, KOSOVËS I DUHET NJË OPOZITË ME STRATEGJINga SKËNDER BUÇPAPAJ (04.02.2011)
REGJIMI NË LIBI DUHET TË NDRYSHOJËNga senatorët XHON MEKEJN dhe XHOZEF LIBERMAN, Wall Street Journal (04.01.2011)
PËRJASHTIMI I DIASPORËS SHQIPTARE NGA REGJISTRIMI I POPULLSISË NË MAL TË ZI, AKT I PAPRANUESHËMNga XHELADIN ZENELI, ish deputet i Parlamentit të Malit të Zi (03.31.2011)
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME (03.30.2011)
REVOLUCIONE APO RRËSHQITJE SITUATENga SKËNDER BUÇPAPAJ (03.30.2011) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Qershor 2024  
D H M M E P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]