E Mërkurë, 06.12.2024, 11:55pm (GMT+1)

Ballina Linqe Stafi Kontakt
 
 
::| Fjala:       [Advance Search]  
 
Gjithë lajmet  
LAJMI I FUNDIT
OPINONE-EDITORIALE
ZVICRA
INTERVISTË-PRESS
SHQIPTARËT
LAJME NDËRKOMBËTARE
POLITIKË
DIASPORA NË ZVICËR DHE BOTË
PERSONAZH
ART KULTURË
DOSSIER
KËNDI I SHKRIMTARIT
HOLLYWOOD
AFORIZMA
GOSSIPE
SPORT
::| Newsletter
Emri juaj:
Emaili juaj:
 
  
OPINONE-EDITORIALE
 
FORCA, ZOTËRI PRESIDENT - BËJA FORA
Nga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times

E Shtunë, 05.10.2014, 08:35am (GMT+1)


Deri tashi, presidenti i Rusisë Vladimir Putin e ka luajtur më së miri lojën e dobët në Ukrainë. Dua të them, sa i fortë jeni ju kur aleatët tuaj këmbëngulin të mbash maska"‹"‹? Por Putini mendon se i njeh mirë armiqtë e tij, madje më mirë se ata e njohin veten. Ai mendon se amerikanët kurrë nuk do të jenë seriozë në lidhje me energjinë, që evropianët kurrë nuk do të jenë seriozë në lidhje me sanksionet, se reformatorët e Ukrainës nuk do të jenë kurrë serioze në lidhje me qeverisjen, dhe se ai mund t'i kontrollojë forcat separatiste të cilat i ndërseu "‹"‹në Ukrainën lindore dhe po bën me to si të dojë.

Rezultati i krizës Ukrainës varet kryesisht nga sa ai ka të drejtë për të gjithë këtë. Si është duke shkuar basti i tij deri tashi?

Kohët e fundit po përflitet shpesh 'mënyra e udhëheqjes' e Presidentit Obama. Ukraina është një shans i mirë për Obamën, që të lërë një trashëgimi të tijën si lider. Ai ka shansin sot që me vetëm një iniciativë, ta bëjë Amerikën më të fortë, Putinin më të dobët dhe planetin më të shëndetshëm dhe nipat tanë më të sigurtë.

Duke qenë se ndërhyrja ushtarake mbetet një skenar fantastiko-shkencor, Obama duhet të tregojë aftësi për ta menaxhuar krizën përmes sanksioneve me objektiva të qarta. Hallka e dobët e Putinit është nafta.

Gjersa ne e kemi përjashtuar mundësinë e dërgimit të trupave, aftësia jonë afat-shkurtër për të ndikuar ndaj Putinit duhet të mbështetet në sanksionet e synuara. Por mënyra serioze për të dobësuar Putinin, ekonomia e të cilit dhe buxheti i qeverisë tij janë jashtëzakonisht të varur nganjë fuçi nafte për $100, është një ujdi e madhe e brendshme amerikane për energjinë që i nxit forcat të cilat, me kalimin e kohës, të fillojnë të ndikojnë në çmimin global dhe disponueshmërinë e naftës dhe gazit.

Obama  duhet të mbledhë udhëheqjen e Kongresit dhe t'u parashtrojë planin. Së pari, ai duhet t'u ofrojë republikanëve naftësjellësin "Keystone XL", si edhe të shtrijë më tej operacionet e kërkim-zbulimit të naftës dhe gazit natyror. Gjithashtu, ai duhet të kërkojë në këmbim një taksë mbi dyoksidin e karbonit, në përpjesëtim me të ardhurat, si edhe një standard kombëtar, sipas të cilit, çdo kompani amerikane duhet të përdorë në mënyrë graduale dhe gjithnjë e më shumë, energji të rinovueshme. Po kështu, duhet të miratojë edhe një skemë stimuluese për të rritur përdorimin e energjisë bërthamorë për prodhimin e energjisë elektrike.

Unë urrej Keystone, i cili sjell katran të pështirë nafte nga Kanadaja, dhe shqetësohem për pompim në standarde të ulëta mjedisore, por unë do ta trajtoj këtë në një rast të dytë, sepse , shumë shpejt, një taksë e duhur e karbonit do të bëjë naftën nga rëra joekonomike, dhe pompimi i çiftëzuar me një standard të ripërtëritshëm të portofolit do të sigurojë që gazi natyror të zëvendësojë qymyrinë jo energjinë diellore, erën dhe burimet e tjera të rinovueshme.

Shtëpia e Bardhë ka ndërmarrë tashmë një studim që ka zbuluar efektet e ndryshimit të klimës të shkaktuara prej njeriut duke ndikuar në çdo cep të vendit tonë, pa përmendur botën. Kështu një marrëveshje e tillë e madhe, do të jetë një strategji që do të na bënte fitues. Do të na rriste njëkohësisht hapësirën e manovrimit ndaj Putinit. Dhe do të ulte shumë kostot e teknologjive të reja, me qëllim që t'i zbatojmë në shkallë të gjerë. Obama duhet ta flakë mantelin e maturisë dhe të bëjë veprime të mëdha. Nëse republikanët nuk mbështesin, kjo do i ekspozonte si politikanë që nuk janë të gatshëm të bëjnë gjërat që do frenonin Putinin, për të mos përmendur ndryshimet klimatikë dhe politikat që do të na bënin më të fortë dhe më të shëndetshëm.

Forca, z. President. Bëja fora.

Por, siç thashë, Putini mendon se ai na njeh më mirë se ne e njohim veten, se ne kemi vetëm dokrra e jo vepra. Ai nuk është pa arsye: për dekada të tëra, të dyja partitë në Amerikë kanë dështuar për të zhvilluar një strategji të energjisë, dhe ne kemi paguar për të - mes goditjeve të çmimeve të naftës, luftërave, ndotjes dhe ndryshimeve klimatike. A jemi përgjithmonë të dënuar të jemi marrës, jo bërës të politikës energjetike?

Dhe Putin mendon se ai i njeh evropianët më të mirë, gjersa aq shumë janë përfitues të naftës dhe gazit të tij. Deri tani, përgjigjja e Evropës ka qenë me dorë në supet e Putinit se në fytin e Putinit. Ata flasin me zë të ulët dhe mbajnë një shkop të madh.

Reformatorët ukrainas, gjithashtu, kanë një rol të madh për të luajtur. Ata duhet të gjejnë një mënyrë për të zhvilluar zgjedhje të lira e të ndershme kudo që jetë e mundur në Ukrainë më 25 maj dhe pastaj shpejt të kalojnë në zgjedhjet parlamentare dhe në reformën kushtetuese për të vënë në vend bazën për qeverisje të mirë. Gjëja e fundit që Putin dëshiron është një qeveri reformiste e zgjedhur në mënyrë të drejtë në Kiev që do të ketë legjitimitet për të lidhur Ukrainën me Bashkimin Evropian. Prandaj, kjo është gjëja e parë që ukrainasit duhet të bëjnë.

Por Putin duhet të ketë kujdes. Aleatët separatistë që ai ngriti me agjentët e tij dhe fushatën alla Goebbels të gjerë propagandistike në Ukrainë lindore mund të dalin jashtë kontrollit.

Separatistët e frymëzuar nga Putini mund të bindin Ukrainën perëndimore se nuk ka të ardhme me Lindjen, dhe Kievi mund thjesht t'i lërë ata të gjithë të bien në prehrin e Putinit - dhe po ashtu përgjegjësia ekonomike.

Putin mund të mendojë se ai është Superman, por fakti është se Amerika, Evropa dhe reformistët ukrainas së bashku kanë aftësinë të gjenerojnë kryptonitin që do ta bënte atë të pafuqishëm: unitetin evropian, legjitimitetin e qeverisë ukrainase dhe energjinë e SHBA. Këto janë gjërat të cilave ai më së shumti ua ka frikën. E përbashkëta e tyre është, gjithsesi, se këto janë përcaktime të vështira dhe tejet serioze dhe do të kërkojnë udhëheqje të jashtëzakonshme për t'i arritur. Prandaj shiko në të gjitha këto fronte. Unë mund t'ju siguroj se Putini është./Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ
--
Go Big, Get Crazy

MAY 6, 2014
Thomas L. Friedman
Up to now, Russia's president, Vladimir Putin, has been playing a weak hand in Ukraine very well. I mean, how strong are you when your allies insist on wearing masks? But Putin thinks he knows his adversaries better than they know themselves. He thinks the Americans will never be serious about energy, that the Europeans will never be serious about sanctions, that the Ukrainian reformers will never be serious about governance, and that he can control the separatist forces he's unleashed in eastern Ukraine and dial them up or down as he pleases.

The outcome of the Ukraine crisis rides primarily on whether he is right about all this. How's his bet going so far?

There has been much talk about President Obama's "leadership" of late. All I know is that, if Obama wants it, Ukraine provides him an ideal legacy leadership opportunity. With one initiative he could simultaneously make America stronger, Putin weaker, the planet healthier and our grandchildren safer.

Since we've ruled out sending troops, our short-term ability to influence Putin has to rely on targeted sanctions. But the serious way to weaken Putin, whose economy and government budget is hugely dependent on $100-plus-a-barrel-oil, is with an American domestic grand bargain on energy that unleashes forces that, over time, begin to impact the global price and availability of oil and gas.

Obama should summon the congressional leadership to Camp David and put his own plan on the table: Offer the Republicans the Keystone XL pipeline, expanded oil drilling and fracking (but only at the highest environmental standards) and, in return, demand a revenue-neutral carbon tax, a national renewable portfolio standard that would require every utility in America to gradually introduce more renewable power, and a national California-level home building code for energy efficiency. I would also toss in incentives for expanding the share of nuclear power in our energy mix.

I hate Keystone, which brings disgusting tar sands oil from Canada, and I worry about fracking at low environmental standards, but I'd take this deal in a second because, soon enough, a proper carbon tax would make oil from tar sands uneconomical, and fracking that is paired with a renewable portfolio standard would ensure that natural gas replaces coal not solar, wind and other renewables.

The White House just released a study that found the effects of human-induced climate change impacting every corner of our country, not to mention the world. So such a grand bargain could not be a more timely and necessary win-win-win strategy. It would simultaneously increase our leverage against Putin and Mother Nature. And it would drive a suite of technologies down their cost-curves so we can deploy them at scale and ensure that America is the leader in the next great global industry: clean technology. Obama should throw caution to the wind and go big. If Republicans won't meet him even halfway on this (yes, I know, unlikely) it would expose them as unwilling to do the things that would meaningfully deter Putin, not to mention buy some insurance against climate change with policies that would make us stronger and healthier even if climate change turns out to be milder.
Go big, Mr. President. Get crazy.

But, as I said, Putin thinks he knows us better than we know ourselves, that we are all hat and no cattle. He is not without reason: for decades, both parties in America have failed to develop an energy strategy, and we've paid for it "” with oil price shocks, wars, pollution and climate change. Are we forever condemned to be takers, not makers, of energy policy?
And Putin thinks he knows the Europeans better, since so many are beneficiaries of his oil and gas. So far, Europe's response has been more hand-wringing about Putin than neck-wringing of Putin. They talk softly and carry a big baguette.

The Ukrainian reformers, too, have a huge role to play. They must find a way to conduct free and fair elections in as much of Ukraine as possible on May 25 and then quickly move to parliamentary elections and constitutional reform to put in place the basis for decent governance. The last thing Putin wants is a fairly elected reformist government in Kiev that would have the legitimacy to associate Ukraine with the European Union. Therefore, it's the first thing Ukrainians must do.

But Putin needs to beware. The separatist allies he ginned up with his agents and Goebbels-scale propaganda campaign in eastern Ukraine could spin out of control. The Putin-inspired separatists could persuade western Ukraine that there is no future with the East, and Kiev might just let them all fall into Putin's lap "” and economic responsibility.

Putin may think he's Superman, but, the fact is, America, Europe and the Ukrainian reformers collectively have the ability to generate the Kryptonite that would render him powerless: European unity, Ukrainian government legitimacy and U.S. energy. Those are the things of which he is most afraid. What they all have in common, though, is that they're hard, entail serious choices and will require extraordinary leadership to achieve. So watch all these fronts. I can assure you that Putin is.
Përktheu: SKËNDER BUÇPAPAJ


Rating (Votes: )   
    Comments (0)        Dërgoja shokut        Printo


Other Articles:
Mendime rreth një debatiKUSH JANË FITIMTARËT?Nga RESHAT KRIPA (05.09.2014)
FTESA NDAJ QYTETARËVE TË KOSOVËS DHE LUGINËS SË PRESHEVËS - NJË LËVIZJE TJETËR MË SE BOSHE E TIRANËSNga SKËNDER BUÇPAPAJ (05.08.2014)
SHQIPËRIA, ATËHERË DHE SOTNga FRANK SHKRELI (05.08.2014)
ZËRAT QË GJËMOJNË NË SHKRETËTIRËNga RESHAT KRIPA (05.06.2014)
PAPULIAS DHE SHQIPTARËTNga FRANK SHKRELI (05.05.2014)
RILINDJA - MATJA E RRITJES CILËSORE NË SHOQËRI...!Nga PËRPARIM KABO (05.05.2014)
LDK-ja E ISA MUSTAFËS FITON ME DONIKA GËRVALLËNNga ELIDA BUÇPAPAJ (05.05.2014)
ISAIH BERLIN DHE ANA AHMATOVA - NJË HISTORI DASHURIENga DAVID BROOKS, New York Times (05.04.2014)
KUR DO TË BËHET SHQIPËRIA?Nga RESHAT KRIPA (05.03.2014)
7501 ËSHTË PADREJTËSI, PADREJTËSIA ËSHTË INFORMALITET, INFORMALITETI ËSHTË MAFIENga SKËNDER BUÇPAPAJ (05.03.2014) 
::| Lajme të fundit
::| Kalendari
Qershor 2024  
D H M M E P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
::| Hot News
PËRMBYTJET NË SHQIPËRI - QEVERIA THOTË SE GJENDJA ËSHTË KRITIKE, KËRKON NDIHMË NGA BRUKSELI
ARVIZU - PRESIM QË DREJTËSIA SHQIPTARE TË DËNOJË TRAFIKANTËT E NJERËZVE
NATO NUK MUND TË NDIHMOJË NË KRIJIMIN E USHTRISË NË KOSOVË
GJERMANIA, FRANCA, BRITANIA E MADHE, HOLLANDA DHE DANIMARKA KUNDËR STATUSIT TË VENDIT KANDIDAT PËR SHQIPËRINË
THAÇI PARALAJMËRON ZGJEDHJEN E PRESIDENTIT GJATË JAVËS SË ARDHSHME
MISIONI MISHELËNga MICHELLE OBAMA, Newsweek
BABAI E NJEH MË MIRËNga THOMAS L. FRIEDMAN, New York Times
NATO dhe BE borxhlinj ndaj Kosovës ?Nga Elida Buçpapaj

 
VOAL
[Shko lart]